Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Asad se rozchází s blízkým spojencem. Nejbohatší Syřan odmítá dál platit

  20:00
Syrský prezident Bašár Asad přichází o velmi důležitého spojence. Nejbohatší muž Sýrie a prezidentův bratranec Rami Machlúf si veřejně stěžuje, že ho režim vydírá a chce po něm, aby se vzdal svého majetku. To muž, který patřil mezi sponzory syrské války, odmítá udělat. Nevídaný rozkol ve vládnoucí rodině může ve svém důsledku otřást celou zemí.
Bratranec syrského prezidenta Bašára Asada Rami Machlúf

Bratranec syrského prezidenta Bašára Asada Rami Machlúf | foto: Facebook Ramiho Machlúfa

„Současný nátlak nabírá nepřijatelný směr. Bezpečnostní složky nehumánně zatýkají naše zaměstnance. Pane prezidente, tyto síly útočí na svobodu lidí. Jsou to vaši loajální příznivci. Situace je nebezpečná. Při Bohu, pokud budeme pokračovat, situace v zemi bude velmi složitá,“ promlouvá Machlúf k Asadovi.

Na Facebook krátce po sobě minulý týden umístil dvě videa podobného znění. V tom prvním prezidenta přesvědčuje, že zaplatil či brzy zaplatí daně, které jeho firmy Sýrii dlužily. Další peníze prý nemá. Stěžuje si, že z něj členové vlády neustále dělají zloducha, a apeluje na rodinnou solidaritu. Protestuje proti zabavování soukromého majetku.

Veřejné hádky jsou v syrské první rodině velmi neobvyklé. Podle mezinárodních pozorovatelů proto Machlúfova videa potvrzují rozkol, o kterém se spekuluje minimálně už od loňského léta, kdy se byznysmen údajně ocitl v domácím vězení, píše americký list The Washington Post.

„Toto je velmi zásadní. Rami byl od prvního dne Bašárovy vlády ve vnitřním okruhu, je vetknutý přímo do režimu. Vyndat ho je jako se rozvést,“ popisuje bývalý syrský diplomat Basám Barabandi. 

Padesátiletý podnikatel Machlúf je Asadovým bratrancem z matčiny strany a kamarádem z dětství. Jeho byznysové impérium sahá od stavebnictví a bankovnictví přes turismus až k obchodům s ropou. Nejvýznamnějším členem portfolia je přitom mobilní operátor Syriatel. 

Nejdřív Machlúf převzal podniky svého otce Mohammeda, švagra bývalého prezidenta Háfize Asada, a když se k moci dostal Bašár Asad, jeho říše se začala nebývale rozrůstat. Celá léta patřil mezi nejvlivnější figury v zemi, žádný obchod neproběhl bez jeho souhlasu.

A vzhledem ke svému pohádkovému bohatství se logicky zařadil mezi sponzory tragické syrské války i samotného prezidenta. Jmění nyní zřejmě zavrženého podnikatele se podle listu The Guardian odhaduje na 10 miliard dolarů (250 miliard korun). 

KOMENTÁŘ: O minulé a budoucí syrské válce. Vítěz Asad čeká, co mu dovolí

V průběhu let na Machlúfův majetek uvalily sankce nejen Spojené státy, ale i Evropská unie. „Machlúf zmanipuloval syrský soudní systém a tamní tajné služby využil k zastrašování svých konkurentů v podnikání,“ uvedli podle BBC ještě před válkou Američané. 

Právě proti mocnému Machlúfovi ostatně mířily první protesty naštvaných Syřanů na počátku povstání před devíti lety. Byznysmen ovládající asi 60 procent syrské ekonomiky byl pro ně symbolem korupce na nejvyšších místech. „Řekneme to jasně, Rami Machlúf nás okrádá,“ volali tehdy. Obviňovali jej také z financování provládních demonstrací.

Asadův příbuzný vždy všechna nařčení odmítal s tím, že jeho podnikání je legitimní a že díky němu mají práci tisíce Syřanů. Brzy po začátku války však oznámil, že se zaměří na charitu. 

Asad už nemá kde brát a Rusko je netrpělivé

Rodinná roztržka, která je vůbec největší od roku 2000, kdy Asad nastoupil do úřadu prezidenta, má podle pozorovatelů několik možných vysvětlení. Jedno z nich souvisí právě s Machlúfovou charitou. První dáma Sýrie Asma vede konkurenční organizaci, s příbuzným svého chotě se prý navíc obecně nemají zrovna v lásce.

Zámožný bratranec totiž patří do konzervativní části rodiny, která preferuje násilné potlačování opozice a emancipaci žen příliš nefandí. Asma navíc podle zpráv z loňského roku údajně rozjela třetího syrského mobilního operátora, přímého konkurenta pro Syriatel.

Vzhledem k tomu, že nyní Machlúf veřejně popisuje zažívané vydírání, aby se vzdal svého majetku, však bude pravděpodobnější druhé nabízené vysvětlení – peníze. Syrský prezident sice vyhrál válku, na obnovu země ale nemá. A tak shání prostředky, kde to jen jde. Daňoví úředníci už zaklepali na dveře mnoha prominentních obchodníků a nezapomněli ani na člena vládnoucí rodiny.

Asad má navíc za zády čím dál naštvanějšího věřitele, Rusko. To mu významně pomohlo získat zpět kontrolu nad rozvrácenou zemí a teď podle něj přišel čas, aby investované peníze dostalo zpátky. Rusku prý také dochází trpělivost s pomalým vyjednáváním míru a nejraději by už Sýrii opustilo.

Ruský prezident Vladimir Putin podle listu The Times loni po Asadovi žádal 3 miliardy dolarů (75 miliard korun) s dovětkem, že pokud je ve státní pokladně nenajde, mohl by se obrátit na svého bohatého příbuzného. 

Machlúf však odmítl splatit syrské dluhy z vlastních rezerv, načež mu část z nich vláda nechala zmrazit v rámci údajné protikorupční kampaně. A pak ještě jednou. Minulý měsíc byly v Egyptě zabaveny čtyři tuny drog, ukryté v zásilce mléka, které do Libye převážela Machlúfova společnost.

Syrská zvěrstva poprvé u soudu. V Německu začal proces s Asadovým plukovníkem

Také nyní Asadův důležitý příbuzný vzkazuje, že svůj majetek včetně podílu v Syriatelu nehodlá nikomu odevzdávat. A pokud jde o požadované peníze, je ochoten miliony dolarů poslat přímo prezidentovi. V nikoho jiného prý nemá důvěru.

„Kdo by čekal, že tajné služby přijdou do firem Ramiho Machlúfa, který tyto služby nejvíce podporoval a za války byl jejich nejlepším služebníkem? Bohužel se situace změnila,“ stěžuje si na „zneužití moci“ v syrské rozvědce, jejíž agenti v tajných věznicích umučili tisíce lidí, nejbohatší Syřan a Asadův kdysi věrný společník.

Nedělní video Ramiho Machlúfa:

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Chladné počasí vydrží do příštího týdne, nasněžit mohou až desítky centimetrů

18. dubna 2024  6:34

Nejen do konce tohoto týdne, ale i v týdnu příštím k nám bude od severu proudit studený vzduch....

Chorvatské volby po vyhrocené kampani vyhrála proevropská vládní strana HDZ

18. dubna 2024  6:23

Chorvatské parlamentní volby vyhrála středopravá vládní strana Chorvatské demokratické společenství...

Poslanci budou na mimořádné schůzi na žádost ANO mluvit o migračním paktu EU

18. dubna 2024  5:43

Dopady migračního paktu Evropské unie na Českou republiku chtějí ve čtvrtek na mimořádné schůzi...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...