Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Boje v Súdánu přerostly v těžkou městskou bitvu, nemocnice kolabují

  6:28aktualizováno  22:45
Súdánská armáda a její rivalové z polovojenských Jednotek rychlé podpory (RSF) se v úterý dohodli na čtyřiadvacetihodinovém příměří. Začít mělo v 18:00, tiskové agentury však informují, že v Chartúmu se dál střílí a obě strany se navzájem obvinily z porušení příměří. Ke klidu zbraní vyzval šéf americké diplomacie Antony Blinken poté, co se diplomatický konvoj USA v pondělí ocitl pod palbou.
Dým stoupá nad budovami během střetů mezi polovojenskými jednotkami Rychlé...

Dým stoupá nad budovami během střetů mezi polovojenskými jednotkami Rychlé podpory a armádou v Chartúmu v Súdánu. (17. dubna 2023) | foto: Reuters

„Armáda se dohodla na čtyřiadvacetihodinovém příměří od 18:00,“ uvedl pro televizi Al-Arabíja jeden z armádních generálů Šamsaddín Kabbáší. Dodal, že dvě země sousedící se Súdánem se pokoušejí dodat pomoc milicím RSF. Neupřesnil však, o které země se podle něj jedná.

Obyvatelé a reportéři z Chartúmu informují, že boje v hlavní městě pokračovaly i po ohlášeném začátku příměří. Reportér agentury Reuters slyšel po 18:00 SELČ střelbu z tanku a podle reportérky stanice Al-Džazíra příměří vůbec nezačalo.

„Neustále slyšíme střelbu,“ řekl agentuře AP z Chartúmu představitel súdánského sdružení lékařů, které boje monitoruje. RSF okamžitě obvinila armádu z porušení příměří. Armáda mezitím uvedla, že „vzbouřené milice“ nadále útočí v okolí vojenského velitelství a podnikly neúspěšný útok na vojenskou základnu na jihu.

Americké velvyslanectví v Súdánu v úterý večer doporučilo Američanům v zemi, aby se ukryli. Také mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová dnes uvedla, že američtí občané v Súdánu by v tuto chvíli měli zůstat ukrytí v místě, kde se nacházejí. Jejich evakuaci vláda nyní neplánuje.

Dojednání příměří, které má umožnit evakuaci civilistů včetně zraněných, dříve ohlásil lídr RSF, generál Muhammad Hamdan Dagalo. Armáda následně popřela, že by o příměří cokoli věděla. Ke klidu zbraní obě strany vyzval americký ministr zahraničí Blinken. Hovořil se šéfem súdánské armády Abdal Fattáhem Burhánem, který je de facto vládcem Súdánu, i s velitelem milic Dagalem.

Putinův puč v Súdánu. Jen domácí zabijačka, nebo ruská kořist?

Učinil tak po pondělním útoku na americký konvoj, za nímž pravděpodobně stály RSF, a napadení velvyslance EU v Súdánu Aidana O’Hary. Mluvčí šéfa diplomacie EU Josepa Borrella potvrdila, že je velvyslanec v pořádku. Borrell apadení ambasadora kritizoval jako hrubé porušení Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích.

Od soboty RSF bojuje s armádou v Súdánu o moc a konflikt si dosud podle tamních lékařů vyžádal nejméně 144 obětí a na 1 400 zraněných, uvedla agentura AP. Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus později s odkazem na údaje súdánského ministerstva zdravotnictví oznámil, že v Súdánu zemřelo kvůli nynějším bojům 270 lidí a přes 2 600 dalších utrpělo zranění.

Vyzval obě strany, aby umožnily práci zdravotníkům. Šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí Martin Griffiths pak v úterý uvedl, že cílem útoků jsou v Súdánu i humanitární pracovníci. Nejméně jedna pobočka agentury OSN byla vyrabovaná. Podle šéfa WHO zemřeli od začátku bojů nejméně tři spolupracovníci této organizace.

Dochází voda, milice rabují

Nejtěžší boje byly hlášeny v Chartúmu, kde je podle Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce (IFRC) nyní téměř nemožné rozdělovat humanitární pomoc. Armáda i milice tam před uzavřením příměří posílaly stále další jednotky.

Mosty přes řeku Nil byly uzavřené a obyvatelé neměli jak z města odejít. Někteří se pokoušeli si s osobními věcmi najít cestu alespoň do klidnějších částí města a ukrýt se tam u příbuzných či známých. Kvůli střelbě zůstalo na univerzitě uvězněno asi 60 studentů a učitelů, píše francouzský deník Le Monde.

Ve městě nejde elektřina, docházejí potraviny i voda. Jediným pozitivem je fungující internet. Lidé síť využívají k organizaci sousedské pomoci, sdílení informací o zdrojích vody nebo bezpečných úkrytech.

Postupně jedna po druhé zavřely v Chartúmu všechny nemocnice – došel jim zdravotnický materiál, nemají proud a kvůli bojům se do nich nemohou dostat zaměstnanci. Pět zdravotnických zařízení muselo být evakuováno, lékaři popisují chaos, beznaděj, děti zabité zbloudilými kulkami.

„Výdaje na armádu představují 80 procent státního rozpočtu, dusí základní služby, jako je vzdělávání a zdravotnictví, a nyní se používají k tomu, aby se našim synům a dcerám do hrudi posílaly kulky,“ řekla Amira Osmanová, feministická aktivistka a představitelka prodemokratického hnutí.

Příslušníci milicí RSF podle spolupracovnice stanice BBC v Chartúmu nemají dostatek zásob a rabují domy obyvatel. Objevily se také první nepotvrzené zprávy o sexuálním násilí, milice se podle ní snaží dostat ke studentkám, které se zabarikádovaly na vysokoškolských kolejích.

Humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF) upozornila, že situace je kritická nejen v Chartúmu, ale také v Severním Dárfúru na západě země. „Všechny nemocnice tam musely být uzavřeny, protože se buď nacházejí v blízkosti bojů, nebo se do nich personál nemůže kvůli násilnostem dostat. To je jeden z důvodů, proč jen během prvních osmačtyřiceti hodin konfliktu zemřelo na následky zranění jedenáct lidí,“ řekl Cyrus Paye, koordinátor MSF.

Válku v Súdánu zažehl spojenec Ruska. Hraje se o zlato i klíčový přístav

OSN má v Súdánu asi čtyři tisíce humanitárních pracovníků, z toho osm set cizinců. Mluvčí organizace Alessandra Vellucciová odmítla, že by opouštěli zemi, ačkoliv má obavy o jejich životy. „Máme v úmyslu zůstat a plnit humanitární misi,“ uvedla Vellucciová podle agentury AFP.

Súdán se s nestabilitou potýká od jara 2019, kdy po několika měsících masových protivládních protestů armáda s pomocí RSF svrhla dlouholetého autoritářského prezidenta Umara Bašíra. Intenzivní boje mezi bývalými spojenci v Súdánu propukly v sobotu, panovaly mezi nimi neshody ohledně sloučení RSF s armádou v rámci mezinárodně zaštítěné dohody, která měla zajistit přechod k civilní vládě.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...