Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Súdánu zemřeli i tři členové OSN, sousední státy chtějí zprostředkovat mír

  7:19aktualizováno  17. dubna 1:26
V Súdánu pokračují boje mezi armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF). Při násilných střetech přišlo od čtvrtka o život už 83 lidí, mezi nimi i tři pracovníci OS. Dalších téměř 1126 jich utrpělo zranění, uvedla Světová zdravotnická organizace (WHO). Státníci vyzývají k ukončení bojů. Egypt a Jižní Súdán se nabízejí jako zprostředkovatelé jednání o míru.

Hlavní část bojů mezi armádou a RSF propukla v sobotu, není proto zcela jasné, proč WHO zveřejnila čísla od čtvrtka. Ve státě na severovýchodě Afriky ale i v klidnějších dobách dochází opakovaně ke střetům.

WHO obě strany konfliktu vyzvala, aby respektovaly neutralitu zdravotnických zařízení a umožnily k nim přístup zraněným. Zvláště v hlavním městě je podle organizace situace pro doktory, sestry i pacienty velmi složitá a ohrožuje životy lidí, kteří nutně potřebují zdravotní péči.

Rada bezpečnosti OSN podle agentury DPA v neděli brzy ráno obě strany konfliktu vyzvala, aby zastavily boje a zahájily rozhovory k ukončení krize. Apelovala také na zajištění bezpečného přístupu pro humanitární pracovníky a ochrany zaměstnanců světové organizace.

Súdánská armáda a RSF se podle OSN dohodly na tříhodinovém humanitárním pozastavení bojů. Po kratičkém období relativního klidu ale obě strany dohodu ignorovaly a v Chartúmu a na dalších místech v zemi tak dál pokračují těžké boje, napsala agentura Reuters.

K okamžitému ukončení násilí v Súdánu vyzval šéf OSN António Guterres, který o situaci hovořil s vedením Africké unie, představiteli Egypta i obou znepřátelených stran v Súdánu.

Převrat v Súdánu si vyžádal desítky životů, polovojenské jednotky obsadily Chartúm

Egypt a Jižní Súdán se později nabídli jako zprostředkovatelé jednání mezi súdánskou armádou a polovojenskými RSF. Podle prohlášení spolu v neděli telefonicky hovořili egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí a jeho jihosúdánský protějšek Salva Kiir. Obě země jsou nejvlivnějšími přímými sousedy Súdánu. Oba prezidenti vyzvali bojující strany v Súdánu, aby zvolily „hlas rozumu a mírového dialogu“.

Liga arabských států se v neděli mimořádně schází na žádost Egypta a Saúdské Arábie. Kvůli konfliktu oznámila na Twitteru mimořádné setkání také Rada pro mír a bezpečnost Africké unie.

Vyslanec OSN v africké zemi Volker Perthes také v neděli odpoledne oznámil, že v sobotních bojích byli zabiti tři humanitární pracovníci ze Světového potravinového programu v regionu Dárfúr na západě Súdánu, který je tradiční baštou RSF.

Střety propukly v sobotu v metropoli Chartúm, odkud se rozšířily i do řady dalších míst 45milionové země na severovýchodě Afriky. Boje byly hlášeny mimo jiné z regionu Dárfúr na západě státu, ale třeba také z přístavního města Port Súdán na úplném východě země, která je zhruba pětkrát větší než Německo.

Nejsilnější boje se i v noci odehrávaly v Chartúmu, v jehož ulicích jsou rozmístěná děla a obrněná vozidla. Jedna z obyvatelek šestimilionové metropole NYT řekla, že se její rodina celou sobotu ukrývala doma, zatímco zvenku bylo z několika směrů slyšet boje. „Ani se nemůžeme podívat ven okolo domu, protože nevíme, co se stane,“ uvedla.

Při násilných střetech mezi armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory...

Muhammad Hamdan Dagalo, který stojí v čele RSF, tvrdí, že milice ovládají většinu súdánských vojenských základen a podařilo se jim také získat přes 200 obrněných vozů. Jeho tvrzení ale není možné nezávisle ověřit a armáda ho popírá. Dala také najevo, že se silnými milicemi vyjednávat nebude. Chce, aby se rozpustily.

Ukončete boje, vyzývá USA i Rusko

Šéf americké diplomacie Antony Blinken v neděli na návštěvě Vietnamu v Hanoji řekl, že situace v Súdánu je nestálá. Existuje ale podle něj naděje, že se tam podaří dokončit přechod k civilní vládě.

„Naléhavě vyzýváme strany konfliktu, aby projevily politickou vůli a zdrženlivost a okamžitě podnikly kroky vedoucí k příměří,“ uvedlo v prohlášení ruské ministerstvo zahraničí. Moskva také uvedla, že za zvýšených bezpečnostních opatření i nadále funguje ruské velvyslanectví v Chartúmu.

Také šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell vyzval všechny zapojené síly k okamžitému ukončení násilí. „Vyhrocení situaci jenom ztíží. Ochrana občanů je prioritou. Všichni pracovníci EU v zemi jsou v bezpečí,“ napsal Borrell na twitteru.

K uklidnění situace vyzval na twitteru i britský ministr zahraničí James Cleverly. „Pokračující násilí napříč Súdánem musí okamžitě přestat,“ uvedl šéf britské diplomacie.

Šest očařů v zemi velké jako Česko. Přitom jsou tam slepí tři lidé ze sta

Hluboce znepokojena vyhrocením konfliktu v Súdánu je také Saúdská Arábie. Její diplomacie armádu a milice vyzvala, aby místo konfliktu zvolily dialog. Po uklidnění krize volají také Spojené arabské emiráty. Jejich velvyslanectví v Chartúmu podle zpráv státních médií situace sleduje s velkými obavami a vyzývá k „nalezení mírumilovného řešení krize mezi zúčastněnými stranami,“ napsal server Al-Džazíra.

Současný vývoj je podle Reuters důsledkem rostoucího napětí mezi armádou a RSF kvůli začlenění milic do armády. Velitel RSF a šéf armády Abdal Fattáh Burhán, který je de facto vládcem Súdánu, ještě v říjnu 2021 spolupracovali, když se jim v převratu podařilo dostat k moci. V posledních měsících se ale jejich cesty rozešly a oba se snažili posílit své mocenské postavení, zatímco řada zahraničních činitelů na ně vytvářela tlak, aby moc předali civilní vládě.

Súdán se potýká s politickou nestabilitou od jara 2019, kdy po několika měsících masových protivládních protestů armáda svrhla dlouholetého autoritářského prezidenta Umara Bašíra. Moc následně převzala dočasná vláda, v níž byli zastoupeni civilisté i vojáci. Armáda měla předloni na podzim moc předat civilistům, místo toho však provedla převrat.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...