Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 7. 4. 2024 15:54

Slovenské prezidentské volby 2024

Online reportáž portálu iDNES.cz ze slovenských prezidentských voleb 2024.

7. 4.
15:53
Důležité

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, on-line reportáž ke slovenským volbám pro tuto chvíli končí. Děkujeme za pozornost.

7. 4.
15:40
Slovensko

Reportérky iDNES se zeptaly v bratislavských ulicích kolemjdoucích na výsledek sobotní prezidentské volby, ve které zvítězil Peter Pellegrini nad Ivanem Korčokem.

Pellegrini bude mluvit pravdu, jsme hloupý národ. Jak Slováci reagovali

přečíst článek
7. 4.
15:09
Peter Pellegrini

Vítěz prezidentských voleb Peter Pellegrini dnes navštívil televizi JOJ.

  • Vítěz prezidentských voleb Peter Pellegrini navštívil televizi JOJ. (7. dubna...

    Vítěz prezidentských voleb Peter Pellegrini navštívil televizi JOJ. (7. dubna 2024) / Autor: Anna Boháčová, MAFRA

  • Vítěz prezidentských voleb Peter Pellegrini navštívil televizi JOJ. (7. dubna...

    Vítěz prezidentských voleb Peter Pellegrini navštívil televizi JOJ. (7. dubna 2024) / Autor: Anna Boháčová, MAFRA

7. 4.
14:45
Česko

„Vítězem prezidentských voleb na Slovensku je Peter Pellegrini. Nezbývá než doufat, že nově zvolený prezident bude nadstranicky chránit slovenskou demokracii, nikoli hájit mocenské zájmy Roberta Fica,“ uvedl na síti X předseda Pirátů Ivan Bartoš. Dodal, že doufá, že bude jako prezident podporovat pevné ukotvení Slovenska v EU a v NATO.

7. 4.
14:31
Svět

Maďarský premiér Orbán pogratuloval Pellegrinimu ke zvolení ve slovenských prezidentských volbách, jde podle něj o vítězství zastánců míru v Evropě.

7. 4.
14:17
Peter Pellegrini

Pellegrinimu podařilo vyhrát při druhé nejvyšší volební účasti. Tyto prezidentské volby tedy jednoznačně zaujaly. A nejen dvěma kandidáty, ale také třetím mužem v zákulisí.

KOMENTÁŘ: Pellegrini to dokázal. Navzdory a na rozdíl od Roberta Fica

přečíst článek
7. 4.
13:45

I kdyby Korčok vyhrál, jen bychom utekli hrobníkovi z lopaty, řekla banskobystrická aktivistka Zuzana Janíčková. „Stát jsme my všichni a vláda, parlament a prezident jsou naším zrcadlem. Takže je jen na nás, jak hluboko spadneme a jestli se ode dna odrazíme za tři roky, za sedm let nebo později,“ řekla Janíčková a dodala, že od zvolení Kotleby primátorem se město cítí, jako by se nacházelo v neustálém boji.

7. 4.
13:41
Česko

Richterová varovala před Putinovými chapadly, Vondráček má z Pellegriniho radost

přečíst článek
7. 4.
13:06
Slovensko

Zvolení předsedy slovenského parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie Petera Pellegriniho novým prezidentem Slovenska vytváří nepříznivé podmínky pro zachování liberálně-demokratického režimu v zemi, řekl ČTK analytik Grigorij Mesežnikov. Pellegrini, který v sobotním rozhodujícím kole přímé volby porazil diplomata Ivana Korčoka, se podle Mesežnikova svými názory zásadně liší od nynější hlavy státu Zuzany Čaputové.

7. 4.
13:04
Svět

Polský prezident Duda pogratuloval Pellegrinimu ke zvolení ve slovenských prezidentských volbách, počítá s dobrou vzájemnou spoluprací.

7. 4.
13:01
Peter Pellegrini

Prezidentova kampaň byla v souladu se zákonem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) o kampani Petera Pellegriniho. Organizace Transparency International Slovensko označila jeho kampaň za netransparentní. Šutaj Eštok reagoval, že Transparency „dělá politiku“ a kampaň pro Ivana Korčoka. Dodal, že jde o „standardní politický boj“ před druhým kolem.

7. 4.
12:55
Peter Pellegrini

Příští slovenský prezident Peter Pellegrini dodrží tradici a na svou první návštěvu ve funkci hlavy státu pojede do České republiky. Pellegrini to řekl v dnešním diskusním pořadu veřejnoprávní RTVS. Stávající předseda parlamentu v sobotu zvítězil v rozhodujícím druhém kole přímých voleb hlavy státu, inaugurován prezidentem bude v polovině června.

7. 4.
12:54
Slovensko

„Volební účast 61 procent je velkolepá a obě strany se velmi silně a efektivně mobilizovaly. Od začátku se říkalo, že čím nižší bude volební účast, tím větší šance má Ivan Korčok. Pellegrinimu se podařilo přesvědčit nejen většinu voličů Harabina, ale i Kotleby. Svou roli zřejmě sehrálo i to, že si pan Kubiš s panem Pellegrinim podal ruku, i když tvrdil, že nikoho nedoporučuje, a pak maďarská menšina. Ta hlasovala poměrně výrazně ve prospěch Pellegriniho. Bohužel mediální tlak z Budapešti, který tu byl po léta, udělal své,“ myslí si o větším odskoku Pellegriniho před Korčokem, než jaký byl očekávaný, sociolog Michal Vašečka.

7. 4.
12:46
Slovensko

„Jsem smutná. Přijela jsem do Bratislavy na víkend z Česka, kde bydlím, a těším se, až se tam zase vrátím. Bylo by lepší, kdyby na Slovensku byla jiná politická reprezentace. Pan Korčok se víc hodí do současnosti. Bojím se, jaké má pan Pellegrini záměry, ale dál bych to nerozváděla. Radši od něj nic neočekávám. Věřím, že by aspoň mohl být k sobě a ke všem ostatním upřímný,“ řekla reportérce iDNES.cz Anna (43), která pochází z Bratislavy, ale žije v Česku.

7. 4.
12:44
Slovensko

„Je to čistá hanba. To ani není publikovatelné, co si o výsledcích voleb myslím. Korčokovi jsem důvěřovala víc,“ prohlásila pro iDNES.cz Linda z Bratislavy (odhadem asi 30 let).

7. 4.
12:43
Slovensko

„V prvním kole jsem volila pana Harabina. Sice mi je nesympatický, ale má přehled, je to právník. Teď jsem neměla jinou možnost a volila jsem Pellegriniho. On je v politice už několik let a je to velmi slušný člověk. Původně jsem chtěla ve druhém kole volit Korčoka, ale když jsem viděla rozhovory s ním, nepřesvědčil mě. Korčok mi byl sympatický, i třeba v tom, že má ženu. Vadilo mi ale, že se snažil pošpinit ostatní. Nikdo není v politice bez viny. Včera v noci jsem se dívala na jeho projev a napřed mě i napadlo, že jsem ho možná mohla volit. Pak ale začal vyhrožovat, a to se mi nelíbilo,“ uvedla Alžbeta z Bratislavy (50).

7. 4.
12:41
Slovensko

„Pro mě to je zklamání, protože nezvítězil můj kandidát. Myslím si, že Pellegrini bude jen oportunista přitakávající současnému premiérovi. Nic od něj neočekávám. On nikdy neměl názor a nebyl morálně ukotvený. Naštěstí prezident nemá žádné významné kompetence, ale pro tu slušnější část společnosti je to zklamání. Musíme to vydržet. Vy jste přežili dvě volební s Milošem Zemanem. Moc dobře si pamatuju ten rok, kdy u vás kandidoval Jiří Drahoš proti Zemanovi a na to, jaký rozdíl byl v lidech, kteří s kandidáty čekali na výsledky ve volebních štábech. Profesor kolem sebe měl kopu mladých, progresivních lidí a okolo Zemana stáli dědci. Ale podle mě se to v politice prostě střídá. Počkám do roku 2027a třeba se to změní. Hlavně doufám, že máme dostatečně dobře nastavené procesy na to, aby si politici nemohli dělat úplně co chtějí,“ řekla Silvia Zeleňáková z Prievidze.

7. 4.
12:37
Slovensko

Je to katastrofa. Kdo by chtěl být ruskou gubernií? Nikdo. Zvolili jsme si proputinovského... nechci používat vulgarismy. Cítím strašnou frustraci. Kdybych měl o 30 let míň, dávno odejdu. Možná k vám do Česka. Pellegrini s Ficem celé roky kradl a teď mu půjde na ruku. V normální demokracii by celá tato mafiánská banda skončila v base,“ řekl iDNES.cz Ladislav Táborský z Bratislavy.

7. 4.
12:34
Slovensko

Jsem spokojená. Pan Pellegrini je rovný člověk, bude mluvit pravdu a bude nás zastupovat tak, jak má. Mám děti a vnoučata a nechci, aby šli do války. Takže jsem za výsledek ráda,“ řekla reportéce iDNES.cz Ivona z Bratislavy.

7. 4.
12:32
Slovensko