ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Hrozba bombových útoků na Slovensku se nepotvrdila. Školy ve čtvrtek otevřou

  • 5
Úterní hrozba pumovými útoky na více než 1 500 škol na Slovensku se nepotvrdila, vyučování bude ve čtvrtek pokračovat, uvedly ve středu tamější úřady. Po autorovi e-mailové výhrůžky, která se podle dřívějších informací slovenské policie týkala i budov bank a prodejen elektrotechniky, kriminalisté pátrají. Policejní prezidium uvedlo, že šlo spíše o kybernetický útok než o reálnou hrozbu.

Náměstkyně slovenského ministra vnitra Lucia Kurilovská na tiskové konferenci řekla, že země výhrůžky v takovémto rozsahu ještě nezaznamenala. Dodala, že hrozba se týkala hlavně základních škol a že policie už dokončila kontrolu dotčených budov.

Situaci pomohlo, že ve středu je na Slovensku volno v souvislosti s Dnem vítězství nad fašismem, kterým si země připomíná konec druhé světové války.

Policejní viceprezident Rastislav Polakovič bez bližších podrobností uvedl, že v případu šlo patrně o kybernetický útok. Kvůli výhrůžkám řada škol v úterý přerušila nebo zrušila vyučování. Už minulý týden podobné hrozbě čelilo 120 škol v Bratislavském kraji. Ve čtvrtek hodlá slovenská policie nasadit ke školám hlídky.

Slovensko vyděsilo přes tisíc výhrůžek bombovými útoky, cílily na školy i banky

Elitní jednotka policie NAKA věc vyšetřuje jako teroristický útok, za který pachateli hrozí až doživotí.

„Pumové hrozby ve školách se naštěstí nepotvrdily a nebylo ohroženo zdraví ani životy žáků a zaměstnanců. Charakter útoků tohoto typu je ale výzvou, protože mohou vyvolat strach, způsobit škody či přerušit vzdělávání dětí,“ uvedl v tiskové zprávě slovenský ministr školství Tomáš Drucker.

Policie v Bratislavě ve středu oznámila, že zadržela 25letého muže, který podle ní v úterý telefonicky ohlásil uložení bomby v budově jednoho ze soudů. Ani v tomto případě se hrozba nepotvrdila. Policie také uvedla, že zadržený se k činu přiznal. Čelí obvinění z šíření poplašné zprávy, za což mu v případě odsouzení hrozí pětileté vězení.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video