Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Putin mi poslal dopis a vodku, kasá se Berlusconi. A tiší spory s Meloniovou

  12:36
Italský expremiér Silvio Berlusconi nedávno oslavil šestaosmdesáté narozeniny a nevzpomněla si na ně jen jeho rodina, ale i staří přátelé. Na nahrávce, jež unikla na veřejnost, se šéf strany Vzhůru, Itálie pochlubil, že mu dárek poslal také ruský prezident Vladimir Putin. Kromě „velmi milého“ dopisu prý přibalil i dvacet lahví vodky. Berlusconi zprávy tisku popírá. Vznik vlády pravicového bloku mezitím provázejí neshody.
Ruský prezident Vladimir Putin a italský expremiér Silvio Berlusconi na snímku...

Ruský prezident Vladimir Putin a italský expremiér Silvio Berlusconi na snímku z roku 2010. Oba v té době byli předsedou vlády své země. (26. dubna 2010) | foto: Profimedia.cz

„Trochu, nebo vlastně docela dost, jsem obnovil vztahy s prezidentem Putinem. Na mé narozeniny mi poslal dvacet lahví vodky a velmi milý dopis, na což jsem odpověděl lahvemi lambrusca a podobně milým dopisem,“ říká bývalý italský premiér na nahrávce, kterou zveřejnila agentura LaPresse. Podle ní jde o záznam z úterní schůze poslanců.

Berlusconi tam také říká, že ho situace na Ukrajině velmi znepokojuje. Ve vyjádřeních však prý nemůže říct vlastní názor, protože by jinak „vypukla katastrofa“.

Putin byl k invazi donucen, chtěl v Kyjevě slušné lidi, prohlásil Berlusconi

Když byl Berlusconi premiérem, měl k Putinovi velmi blízký vztah a hostil ho i ve své vile na Sardinii. Po ruském útoku na Ukrajinu z února italský ruského prezidenta kritizoval, krátce před volbami pak řekl, že Putina k válce donutili lidé z jeho strany a vlády.

Nyní Berlusconi i jeho straničtí kolegové popírají, že by se oba lídři znovu sblížili. Podle koordinátora strany Antonia Tajaniho nahrávka pochází z roku 2008. Strana také vydala prohlášení, v němž tvrdí, že její postoj k válce na Ukrajině a ruské odpovědnosti za ni je v souladu s oficiálním postojem Spojených států a Evropské unie.

Před pěti lety Berlusconi Putinovi k jeho pětašedesátým narozeninám věnoval povlečení:

@Regrann from @michelecascavilla - Happy Birthday Mr President Vladimir Putin !! Grazie Presidente Berlusconi ❤!!!! #lenzuolissimi #silvioberlusconi #love #vladimirputin #happybirthday #regalo #copripiumino #madeinitaly #lelenzuoladelpotere #300fili #happy #dreams #grazieditutto #special #amicizia #bestfriends #italia #instagood #instalike #instalove #bestmoment #follow - #regrann

7. října 2017 v 13:05, příspěvek archivován: 19. října 2022 v 9:39

V Itálii po volbách momentálně probíhají jednání o složení nové vlády a Berlusconi tvrdí, že jeho Vzhůru Itálie získá post ministra spravedlnosti. Na požadavek podle něj kývla předsedkyně strany Bratři Itálie (FdI) Giorgia Meloniová, která má velkou šanci, že bude pověřena sestavením nového kabinetu. Právě obsazování postů už však provázejí první neshody.

Berlusconi a Meloniová v úterý odpoledne uspořádali „usmiřovací schůzku“. Po odchodu z jednání Berlusconi řekl, že budoucí premiérka souhlasila s návrhem, aby resort spravedlnosti vedla advokátka a bývalá předsedkyně Senátu Elisabetta Albertiová Casellatiová ze Berlusconiho partaje. Meloniová původně chtěla, aby tuto ministerskou funkci zastával poslanec její strany a bývalý benátský prokurátor Carlo Nordio.

Silvio Berlusconi

Spory mezi Berlusconiho stranou a Meloniovou vyvrcholily minulý týden, když většina senátorů za Vzhůru Itálie nehlasovala pro kandidáta pravicového bloku na předsedu Senátu Ignazia La Russu z FdI. Senátoři tak demonstrovali nespokojenost s jednáním o složení vlády s dalšími členy pravicového bloku Ligou a Bratry Itálie.

„Chtěli jsme vyslat signál, že se nesmí vetovat lidé,“ uvedl Berlusconi. Podle italského tisku Meloniová odmítla, aby v budoucím kabinetu zasedla blízká Berlusconiho spolupracovnice Licia Ronzulliová.

Představitel postfašistické FdI byl v tajné volbě nakonec stejně zvolen. Čtvrteční hlasování o předsedovi Senátu tak bylo nepříjemné i pro strany mimo pravicový blok. Hlas politikovi, který podle agentury DPA má v obývacím pokoji sochu diktátora Benita Mussoliniho, totiž museli dát i zákonodárci jiných stran. Jejich přední představitelé to však popřeli.

KOMENTÁŘ: Obyčejní, ponížení a uražení. Meloniová ví, že svoboda má svou cenu

Předsedou Poslanecké sněmovny se stal člen strany Liga Lorenzo Fontana. Na rozdíl od čtvrteční volby předsedy Senátu ho podpořily všechny strany pravicového bloku. Několik pravicových poslanců jej ale zřejmě v tajné volbě nepodpořilo.

Nový předseda patří k nejbližším spolupracovníkům šéfa Ligy Mattea Salviniho a je známý svými konzervativními katolickými postoji. V minulosti vystupoval i proti sankcím vůči Rusku. Volbu předsedy sněmovny proto doprovázel protest některých levicových poslanců. Ti v zasedacím sále rozvinuli transparent „Ne homofobnímu proputinovskému předsedovi“. Po ohlášení Fontanova zvolení poslanci z jiných než pravicových a krajně pravicových stran netleskali.

Je pro omezení práva na potrat a uvedl, že manželství lidí stejného pohlaví a masová imigrace „mají za cíl zničit naši společnost a naši tradici“. Svou manželku si vzal v církevním ceremoniálu platném před druhým vatikánským koncilem z 60. let minulého století. Tvrdí o sobě, že odříkává denně padesát Zdrávas Maria. V Lize vedl oddělení pro zahraniční styky a vytvářel tak vztahy s dalšími krajně pravicovými stranami v Evropě, například s Národním sdružením francouzské političky Marine Le Penové.

Meloniová se bez Berlusconiho neobejde

Pravicový blok, jehož součástí je i Liga Mattea Salviniho, má sice v obou komorách parlamentu pohodlnou většinu, bez Berlusconiho strany by však byl v menšině. Zmíněné obsazení postu ministra spravedlnosti členkou Berlusconiho strany zřejmě vyvolá kritiku médií, opozice i justičních činitelů.

Bývalý premiér totiž čelí procesu kvůli údajnému podplácení svědků a během své třicetileté politické kariéry vícekrát nařkl státní zástupce, že ho stíhají z politických důvodů. Berlusconi po jednání s Meloniovou dodal, že ministrem zahraničí se stane bývalý eurokomisař, expředseda Evropského parlamentu a tajemník jeho strany Tajani.

Výsledky italských voleb jsou příležitostí pro Putina, varují analytici

Podle informací italských médií ze zasedání parlamentních klubů však stále zbývá obsadit šest až sedm vládních postů. Očekává se, že v nejbližších dnech prezident Sergio Mattarella zahájí formální jednání o nové vládě a někoho pověří jejím sestavením.

Zářijové volby vyhrál s velkou převahou 44 procent hlasů blok pravicových a krajně pravicových stran. Aliance kolem středolevicové Demokratické strany dostala 26 procent hlasů. Do parlamentu se ještě dostaly Hnutí pěti hvězd a liberální koalice vedená bývalým premiérem Matteem Renzim.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nová stíhačka F-35 se zřítila po natankování

  • Nejčtenější

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

USA umožní údery na Rusko, Biden zmírnil zákaz. Vážná věc, varoval Putin

30. května 2024  11:23,  aktualizováno  22:04

Americký prezident Joe Biden částečně zrušil zákaz využití amerických zbraní na ruském území, aby...

Zeman a Paroubek přilákali na předvolební mítink v Teplicích jen asi sto lidí

30. května 2024  15:10,  aktualizováno  21:30

Bývalý prezident Miloš Zeman přijel před volbami do Evropského parlamentu do Teplic na akci dalšího...

Hamás je připraven k úplné dohodě, pokud Izrael ukončí válku v Gaze

30. května 2024  21:23

Hamás sdělil zprostředkovatelům, že je připraven uzavřít úplnou dohodu, pokud Izrael ukončí válku v...

Biden přiletí na výročí vylodění v Normandii. Setká se tam i se Zelenským

30. května 2024  15:41,  aktualizováno  21:08

Americký prezident Joe Biden přijede na oslavy 80 let od vylodění v Normandii. Ve Francii bude od...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...