Může vyhrát žena? Mezi Sandersem a Warrenovou to vře, přisadil si i Trump

  • 157
Mezi americkým senátorem Bernie Sandersem a jeho stranickou kolegyní a volební sokyní Elizabeth Warrenovou se rozhořel spor, který podle médií znamená konec dodržování tiché dohody o neútočení. Roztržku komentoval i americký prezident Donald Trump. Zatímco Sanders věří, že je schopen jej porazit, ostatní v demokratické straně si tím tak jistí nejsou.

Warrenová tvrdí, že jí Sanders na soukromé schůzce v roce 2018 řekl, že žena nedokáže v prezidentských volbách porazit současného republikánského šéfa Bílého domu Donalda Trumpa. Sanders to odmítá s tím, že je to smyšlenka poradce Warrenové, který v místnosti na schůzce vůbec nebyl a nyní lže o tématech tehdejší debaty.

„V tu noc jsem řekl, že Donald Trump je sexista, rasista a lhář, který učiní zbraň ze všechno, z čeho bude moci,“ sdělil Sanders stanici CNN. „Zda věřím, že žena může v roce 2020 vyhrát? Samozřejmě! Konečně, Hillary Clintonová porazila v roce 2016 Donalda Trumpa o tři miliony hlasů,“ poznamenal Sanders.

Demokratická kandidátka Clintonová v prezidentských volbách skutečně získala o více než tři miliony hlasů více než Trump. Rozhodující v americkém volebním systému ovšem není součet odevzdaných hlasů, ale počet volitelů nominovaných z jednotlivých amerických států. A byl to Trump, kdo získal více volitelů, takže nad Clintonovou nakonec zvítězil.

Do sporu se Sandersem zasáhla sama Warrenová, která se v prohlášení za svého poradce postavila. „Mezi tématy, o kterých jsme mluvili, bylo i to, co by se stalo, kdyby demokraté nominovali jako kandidáta ženu. Já si myslela, že žena vyhrát může, on s tím nesouhlasil,“ uvedla senátorka.

Dodala, že oba i přes tento odlišný pohled zůstali přáteli a spojenci. Jako Sanders i Warrenová reprezentuje levicové křídlo Demokratické strany. Ve stranických primárkách soupeří o stejně smýšlející voliče.

Není to první rozkol, který vznikl mezi Sandersem a Warrenovou. Podle deníku The Washington Post dobrovolníci v Sandersově kampani měli říkat voličům, že popularita Warrenové je omezená na bohaté a vzdělané a tedy, že její potenciál na vítězství nad Trumpem je velmi nízký.

Warrenová řekla, že jí Sandersova kampaň „zklamala“. Varovala před „frakcionismem“, který podle ní a dalších demokratů vedl k tomu, že Clintonová neporazila Trumpa z toho důvodu, že ji Sanders a jeho příznivci dostatečně nepodpořili.

Ironický Trump

Do sporu se vložil i prezident Trump. „Dobrovolníci Bernieho Sanderse ničí Elizabeth „Pocahontas“ Warrenovou. Všichni vědí, že její kampaň je mrtvá a chtějí její potencionální voliče,“ napsal Trump na svém Twitteru. „Elizabeth je velmi naštvaná na Bernieho. Schyluje se ke konfliktu?“

Prezident se Warrenové vysmívá za její tvrzení, že má předky z řad původních obyvatel Ameriky a nazývá ji „falešnou Pocahontas“, s odkazem na legendární Indiánku. Warrenová zareagovala testy DNA.

Sanders, který v říjnu kvůli problémům se srdcem zrušil svůj program na následující dny kampaně, se v posledních týdnech ocitl v čele výzkumů veřejného mínění v zápasu o demokratickou nominaci do prezidentských voleb. Na nárůst jeho preferencí reagoval i Trump.

„Wow. Bláznivý Bernie Sanders stoupá v průzkumech. Vypadá (v nich) velmi dobře v porovnání s jeho soky z Budižkničemu strany. Co všechno tohle znamená?,“ napsal Trump. „Znamená to, že prohrajete,“ reagoval Sanders.

Podle agentury AP však v umírněném křídle demokratického tábora existují obavy, že Sanders není pro Trumpa dostatečným soupeřem. Myslí si, že Sanders je příliš levicový, aby oslovil tzv. „switch voters“, tj. voliče nepatřící k žádné politické straně v klíčových „bitevních“ státech, ve kterých nemají ani Republikáni ani Demokraté jasnou podporu.

Toto křídlo, které je spojeno s členy předchozí Obamovy administrativy, podporuje bývalého viceprezidenta Joe Bidena, který zastává středové politické názory. Ten je favoritem zápasu o prezidentskou nominaci.

Ostrá debata

Právě vůči Bideovi se Sanders vymezil v sedmé a poslední a poslední televizní debatě před zahájením demokratických primárek. Sanders zkritizoval Bidena za to, že v roce 2002 zvedl ruku pro invazi do Iráku. Bývalý viceprezident sám krok označil za „chybu“.

Trump opět vyhraje volby, ukazuje situace v šesti klíčových státech

Stejně jako Warrenová by Sanders též navrhoval stáhnout americké vojáky z  Blízkého východu, Biden by je naopak ponechal. Podle komentátorů předvedl Sanders, který dostával v debatě nejvíce prostoru a opakovaně se vymezoval vůči ostatním protikandidátům, nejvýraznější výkon.

Podle médií debata byla ve znamení napětí mezi Warrenovou a Sandersem, kteří se v jejím průběhu vyjádřili ke své roztržce. Sanders znovu naznačil, že Warrenová lhala ohledně jeho údajného výroku, zatímco Warrenová o výroku řekla, že s ním „nesouhlasí“, ale že Sanders je její „přítel“, popisuje „shakespearovské schizma“ britský deník The Guardian

Média zvláště zaujalo to, co vnímají jako odmítnutí Warrenové si potřást s Sandersem rukou po skončení debaty.

Americký zpravodaj BBC Anthony Zurcher se domnívá, že spory mezi Sandersem a Warrenovou mohou oba kandidáty v konečném důsledku poškodit, neboť mnohé levicové voliče rozmíška uvádí do rozpaků.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video