Rusko ničí snahy o mír. Nikomu nic nedáme, řekl Zelenskyj Ukrajincům

  • 178
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nočním projevu k národu řekl, že hranice země zůstanou tak, jak jsou, bez ohledu na ruské kroky. Rusko podle něj ničí snahy o mír. Ukrajina už kvůli „nezákonným krokům“ Ruska požádala o svolání Rady bezpečnosti OSN a žádá své spojence o podporu. „Nikomu nic nedlužíme a nikomu nic nedáme,“ vzkazuje Zelenskyj Kremlu.

„Mezinárodně (uznané) hranice zůstanou tak, jak jsou, bez ohledu na ruská vyjádření. Akce Ruské federace jsou porušením integrity a svrchovanosti ukrajinského území. Jsme připraveni na všechno už dlouho,“ uvedl ukrajinský prezident v projevu k národu. 

Hranice jsou podle něj dobře chráněné. Zelenskyj míní, že ruské kroky mohou znamenat plné odstoupení Ruska od Minských dohod. Řekl také, že Moskva ničí snahy o mír a nynější formáty vyjednávání. Schůzka Normandské čtyřky, která se skládá z Ukrajiny, Ruska, Německa a Francie, už se nicméně podle Zelenského připravuje. 

„Chceme mír,“ řekl také prezident s tím, že Kyjev podporuje politické a diplomatické urovnání sporu a že rovněž čeká na „jasné a účinné podpůrné kroky“ od partnerů ve světě. 

Moskva podle něj legalizuje přítomnost své armády na Donbasu, která tam fakticky je přítomná už od roku 2014. „Nikomu nic nedlužíme a nikomu nic nedáme,“ dodal Zelenskyj, který Rusku také vzkázal, že se Ukrajina nebojí. Občany své země pak uklidňoval, že mohou jít v klidu spát.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba pak uvedl, že Ukrajina považuje ruské kroky za protizákonné. „Ukrajina požádala o svolání naléhavého zasedání Rady bezpečnosti OSN kvůli nezákonnému jednání Ruska. Žádost jsme již Radě zaslali,“ napsal na Twitteru Kuleba.

Podle ruského diplomata, na kterého se odvolává agentura Reuters, se jednání uskuteční v pondělí 21:00 místního času (dnes 03:00 SEČ).

Západní země v Radě bezpečnosti v minulých týdnech vypracovaly plán postupu pro případ ruského útoku na Ukrajinu nebo jiné eskalace napětí. Jeho součástí je i návrh rezoluce vyzývající Moskvu, aby respektovala územní celistvost Ukrajiny. 

Ukrajinští vojáci opravují tanky po bojích proti ruským jednotkám v Doněcké oblasti na východní Ukrajině. (27. dubna 2022)

Podle agentury DPA ale není zřejmé, zda text bude na nadcházejícím zasedání předložen. Rusko má právo vetovat přijetí rezolucí Rady, stejně jako zbývající čtyři její stálí členové - USA, Velká Británie, Francie, a Čína. 

Jednotky ruské armády v pondělí pozdě večer vstoupily na území separatistických republik na východě Ukrajiny a zamířily k takzvané linii dotyku. Ta povstalce dělí od ukrajinských vládních sil. Informovala o tom stanice Rádio svobodná Evropa (RFE/RL) s odkazem na očité svědky. 

Putin poslal ruské „mírotvorce“ na Donbas, vojenské kolony míří na frontu

Přesun vojsk na Donbas byl hlášen poté, co ruský prezident Vladimir Putin uznal nezávislost republik a nařídil armádě, aby zahájila „mírovou misi“. 

V návaznosti na uznání samostatnosti separatistických regionů Putin s vůdci Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky v pondělí večer podepsal dohody o spolupráci.

V projevu označil Ukrajinu za uměle vytvořenou zemi bez vlastní státnosti, za loutku v rukou USA, za stát řízený oligarchy, ve kterém vzrůstá přítomnost „neonacistů“.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video