Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukrajinci rozvíjí flotilu dronů pro útoky v Rusku, chlubí se jimi na výstavách

  17:05
Ukrajinci stále častěji poodhalují závěs kolem svých tajuplných bezpilotních letounů budovaných v rámci projektu „armády dronů“, jejichž častým terčem útoků je v posledních měsících Rusko. List The New York Times jich několik identifikoval a údery na ruském území označil za další ukrajinskou protiofenzivu.
Ukrajinci představili na fóru věnovaném projektu „dronové armády“ své...

Ukrajinci představili na fóru věnovaném projektu „dronové armády“ své bezpilotní letouny. Podle listu The New York Times je vepředu na fotografii dron Bober, vzadu UJ-22. (26. července 2023) | foto: Profimedia.cz

Moskevskou výškovou budovu znovu zasáhl dronový útok. Už podruhé během tří dní. Celkově se hlavní město Ruska od 3. května stalo terčem bezpilotních letounů už pošesté. Během května a července se počet kamikaze dronů na ruském území zdvojnásobil oproti celkovému počtu za celý rok 2022.

List The New York Times (NYT) zjistil na základně identifikace trosek, letových záznamů, obrázcích prototypů a rozhovorů s odborníky, že nejméně tři typy ukrajinských dronů byly přímo zapojeny do útoků, přesněji do těch, které se odehrály 30. května, 24. července a 30. července. Jeden z těchto tří bezpilotních letounů nemá označení, další nese jméno Bober a poslední UJ-22.

O Boberovi je toho známo málo. Díky svému specifického designu vypadá jako kachna, podle odborníků mu to poskytuje výhody pro údery na dlouhé vzdálenosti. Podle experta na autonomní vojenské systémy z Centra pro námořní analýzy Samuela Bendetta skutečnost, že má zadní tlačnou vrtuli namísto tažné přední, je lepší pro senzory dronu, protože mu nic nebrání ve výhledu. Též to pomáhá překonat odpor větru. Bober je údajně vidět na záznamech úderů na Moskvu 30. května 2023.

O UJ-22 jsou i veřejné informace. Podle jeho výrobce Ukrjet má dolet až 800 kilometrů. Moskva je od rusko-ukrajinské hranice vzdálená 450 kilometrů. Rusové zveřejnili v únoru snímky trosek stroje na svém území, který připomíná právě UJ-22.

Ukrajinci se začínají drony chlubit

Veřejné ukázky ukrajinských bezpilotních letounů doposud byly zřídkavé. V jednom z mála případů Bobera odhalil ukrajinský influencer Igor Lačenkov, poté, co od svých sledujících vybral 20 milionů hřiven na „ukrajinský kamikaze dron“. Influencer s milionem sledujících prozradil, že jej kontaktovala ukrajinská vojenská rozvědka, aby uspořádal sbírku na „dron, který může létat velmi daleko“. Lačenkov se vyfotil i se samotným šéfem rozvědky Kyrylem Budanovem.

Ukrajinci ale v poslední době začali být mnohem sdílnější, co se týče informací o svých bezpilotních letounech. V červu ukrajinští výrobci dronů a skupiny zaměřující se na trénování ukrajinských pilotů s těmito stroji uspořádali akci pod patronátem ukrajinského ministra pro digitální transformaci Mychajla Fedorovova, jenž dohlíží na zřízení ukrajinské „dronové armády“.

Na konci července se několik ministrů i ukrajinský premiér Denys Šmyhal zúčastnili fóra v Kyjevě věnovaného dronové armádě, kde hrdě představili drony, které NYT identifikoval jako Bobera a UJ-22.

Žralok, zbraň proti Rusům v Černém moři. Ukrajinci ukázali vodní drony

„Před rokem jsme prostřednictvím iniciativy prezidenta Volodymyra Zelenského UNITED24 získali přes 4 miliardy hřiven, které jsme investovali do ukrajinských výrobců dronů. V té době jich bylo méně než tucet. Dnes je více než 40 firem, které mají smlouvy se státem, a výroba bezpilotních letounů se zdesetinásobila,“ řekl na fóru Šmyhal. Vláda podle něj odstranila celní překážky pro dovoz náhradních dílů, zvýšila podíl na zisku výrobců dronů o 25 procent a vyčlenila na rozvoj dronové armády 40 miliard hřiven.

Na fóru byly k vidění i modely námořních útočných dronů. Ukrajinci se neobvykle pochlubili testováním dosud skrytých „žraloků“ i redaktorům stanice CNN. Kvůli obavám z hrozby mořských bezpilotních plavidel Rusové přijali zvláštní opatření během tradičního Dne ruského námořnictva v Petrohradu, kvůli bezpečnosti na slavnosti nebyly k vidění strategické jaderné ponorky.

Ostřejší ukrajinská rétorika

Ukrajina se oficiálně k útokům na ruském území nehlásí. V poslední době ale ukrajinští představitelé přichází s výroky, které představují výraznou změnu vůči dosavadnímu, opatrnému tónu. Zelenskyj řekl, že se „válka vrací na území Ruska, do jeho symbolických center a vojenských základen a je to nevyhnutelný, přirozený a naprosto spravedlivý proces“. „Dokud okupanti neopustí ukrajinské území, dokud nebudou zločinci potrestáni, nebudou v agresorském státě žádná bezpečná místa,“ řekl mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Andrij Jusov.

Rok odplaty. Ukrajinci zveřejnili video s útokem na Moskvu a varovným datem

NYT poukazuje, že drony v Rusku zasahují místa se symbolickou hodnotou. Dvakrát zasažené výškové budovy Moscow City mají za úkol reprezentovat Moskvu jako moderní ekvivalent Londýna či New Yorku. Jiné útoky byl poblíž ústředních vojenských institucí či na předměstí, kde bydlí ruská smetánka. Podle NYT je cílem Rusy především vyděsit.

A to se daří. Obyvatelé Moskvy, kteří zpočátku údery nebrali vážně, nyní přiznávají, že mají strach. Kritizují též vojenské vedení, že nedokáže město uchránit. Ruský poslanec a bývalý generál Andrej Guruljov připustil, že ruská armáda nemá „prostředky“ na zastavení dronů.

Kromě psychologického efektu mají útoky i svoji strategickou rovinu. „Vytváří potíže se stanovením priorit pro ruské vrchní velení,“ podotýká bývalý nejvyšší velitel americké armády v Evropě Frederick B. Hodges. Zničením ropných skladů zase Ukrajinci ohromují ruskou logistiku.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...