Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukrajinské drony útočily na Moskvu i Krym. Příměří není reálné, řekl Putin

Sledujeme online   7:33aktualizováno  17:15
V noci ze soboty na neděli na Moskvu zaútočily ukrajinské bezpilotní prostředky. Útok nezpůsobil mrtvé ani raněné. Ruský prezident Vladimir Putin mluvil na summitu v Petrohradě o příměří. „Vyhlásit ho by bylo těžké, když ukrajinská armáda vede ofenzivu proti ruským jednotkám,“ řekl. Ukrajinský prezident Zelenskyj k útokům řekl, že „válka se vrací na území Ruska“.

Rusko tvrdí, že v noci zmařilo pokus Ukrajiny o útok 25 drony na území anektovaného poloostrova Krym, píše agentura AFP s odkazem na prohlášení ruského ministerstva obrany. „Šestnáct ukrajinských dronů bylo zničeno protiletadlovou obranou,“ uvedlo ministerstvo s tím, že útok si nevyžádal žádné oběti. Zbytek bezpilotních letounů údajně zneškodnily systémy elektronického boje, drony se poté zřítily se do Černého moře.

Podle ruského ministerstva obrany se také v Moskvě podařilo zneškodnit tři bezpilotní letouny. Na moskevském letišti Vnukovo byl krátce zastaven provoz. Kyjev tvrzení o útoku nekomentoval.

Ukrajinský prezident Zelenskyj po setkání se zástupci obecních a regionálních samospráv v Ivano-Frankivsku řekl, že „válka se vrací na území Ruska, do jeho symbolických center a vojenských základen a je to nevyhnutelný, přirozený a naprosto spravedlivý proces“. O tom, že za nočními útoky bezpilotních letounů byla Ukrajina, Zelenskyj konkrétně nehovořil.

„Ukrajinské bezpilotní prostředky zaútočily v neděli v noci. Fasády dvou výškových administrativních budov byly lehce poškozeny,“ uvedl na sociální síti Telegram moskevský starosta Sergej Sobjanin.

Podle Sobjanina útok nezpůsobil mrtvé ani zraněné, později však agentura TASS uvedla s odkazem na prohlášení záchranné služby, že byl zraněn jeden hlídač.

Ministerstvo obrany uvedlo, že u Moskvy útočily tři bezpilotní letouny. Jeden sestřelila protivzdušná obrana a další dva zneškodnily prostředky elektronického boje. Tyto dva drony pak dopadly na komplex budov. Krátce byl také pozastaven podle agentury TASS provoz na letišti Vnukovo, které se nachází u ruské metropole.

Představitelé ruské vlády viní z útoků Ukrajinu a mluví o „mezinárodním terorismu“. Kyjev útoky na ruskou metropoli, která se nachází zhruba 500 kilometrů od ukrajinských hranic, oficiálně nekomentuje.

Ohledně útoku na Moskvu z minulého týdne, při němž jeden dron zasáhl výškovou budovu obchodního střediska, však nejmenované zdroje z ukrajinských bezpečnostních kruhů řekly agentuře AFP, že za činem stojí ukrajinská vojenská rozvědka. Rusko v pondělí prohlásilo, že na něj tvrdě odpoví.

Moskvané už nejsou v klidu. Drony je děsí, mluví o stěhování z města

Ukrajinský vicepremiér pro inovace a digitální transformaci Mychajlo Fedorov po pondělním útoku sdělil, že další podobné zásahy se budou opakovat. Fedorov má v ukrajinské vládě na starosti mimo jiné kampaň na vyvíjení a výrobu dronů s názvem Army of drones (Armáda dronů).

Tyto útoky přicházejí několik týdnů po zahájení ukrajinské protiofenzivy zaměřené na znovudobytí území obsazených Ruskem. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v minulých dnech uvedl, že útoky bezpilotních letounů by „nebyly možné bez pomoci, kterou kyjevskému režimu poskytly Spojené státy a jejich spojenci z NATO“.

„Nemůžeme přestat střílet, útočí na nás“

Ruskojazyčný servis BBC uvedl, že zástupci afrických zemí na summitu v Petrohradě navrhovali, aby Rusko a Ukrajina uzavřely příměří. „Proč se na nás obracet s žádostí o zastavení palby? My nemůžeme palbu zastavit, když na nás útočí,“ řekl Putin.

V Saúdské Arábii budou jednat zástupci 30 zemí o Ukrajině. Rusko není pozvané

Ukrajinští představitelé opakovaně dávají najevo, že o míru budou ochotni jednat teprve tehdy, až se Rusko stáhne ze všech ukrajinských území, která okupuje.

Putin tvrdí, že na ukrajinské frontě prozatím boje nezesílily a že ukrajinská armáda od 4. června, tedy přibližně od začátku současné protiofenzivy, přišla o 415 tanků a 1 300 ozbrojených vozidel. Agentura Reuters podotýká, že tyto údaje nelze ověřit.

Dostali jsme třicet nabídek k ukončení války, jsme vděční, řekla Zacharovová

Putin také řekl, že Rusko provedlo „nějaké preventivní údery“ proti cílům na Ukrajině po nedávném útoku na Krymský most spojující ruskou pevninu s okupovaným Krymem. Moskva z toho obviňuje Ukrajinu a hovoří o „teroristickém útoku“. Poničena byla silniční část této důležité dopravní tepny, zemřel manželský pár a jeho 14letá dcera utrpěla zranění.

K únosům dětí nedošlo, tvrdí Putin

Na šéfa Kremlu letos Mezinárodní trestní soud (ICC) vydal zatykač kvůli deportacím ukrajinských dětí. Podle Putina jsou ale informace o únosech „nafouknuté“ a zopakoval, že šlo o záchranu dětí.

„Vysvětlujeme, že k žádnému únosu dětí nedošlo, šlo o konkrétní kroky vedoucí k záchraně dětí, které byly vyváženy z válečné zóny. Nechat sirotčince pod dělostřeleckou palbou, nebo co? Samozřejmě, že ty děti odvezli,“ řekl Putin. Společně s ním vydal ICC zatykač také na ruskou zmocněnkyni pro práva dětí Mariju Lvovovou-Bělovovou.

Rusko v srpnu na summitu rozvíjejících se ekonomik BRICS v jihoafrickém Johannesburgu bude osobně zastupovat ministr zahraničí Sergej Lavrov. Putin se k jednání připojí přes videohovor. Jihoafrická vláda by ho totiž podle nedávného rozhodnutí soudu musela nechat zatknout. „Nemyslím si, že moje přítomnost na summitu BRICS je důležitější než moje přítomnost tady. Toť vše,“ řekl k tomu v sobotu Putin.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...