Diskuze

Just: V Rusku žádná krize nepanuje. Kolik padlo lidí, si neuvědomují

Novinář, politolog a rusista Jiří Just žije v Moskvě šestnáct let. Nedávno vydal knihu, v níž líčí, jak se Rusko, Moskva a Rusové za uplynulou dobu změnili. Jak dnes vlastně žijí, zatímco vojáci umírají na frontě a jejich generálové nechávají vraždit obyvatele sousedního slovanského národa? Nevědí o tom, anebo si to nepřipouštějí?
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PB

Výborný rozhovor pro pochopení ruského uvažování.

7 0
možnosti
SP

Davno ne. Je tam spusta prazdnych vesnic. Ubyva jich rychleji jak lidi na zapade.

0 0
možnosti
Foto

"Statisíce padlých Rusů" je třeba doplnit. Rusů padla menšina, většina těch padlých pochází z ruských kolonií na Kavkazu. Proto v ruských metropolích zůstává vše v klidu.

Rozpad ruské (sovětské) koloniální říše se proti západu o skoro století opozdil. Anglie se vzdala Indie, Francie Alžíru, Itálie Eritrey a Habeše.

10 0
možnosti
MB

Njn. Sankce fungují. Ale na nás...

14 12
možnosti
Foto

Sankce nepůsobí bezprostředně. Ale výhled do příštího desetiletí není pro Rusy příznivý. Výprodej přírodního bohatství ruských kolonií se dostává do potíží. Z vlastní práce by se Rusové uživili jenom velmi skromně. Roste napětí mezi Moskvou a koloniálními oblastmi, zejména pod Kavkazem.

9 0
možnosti
MK

Russká kolektivní zodpovědnost neřku-li vina. Hrozný národ.

17 6
možnosti
JO

Podle mého názoru tam děláte místnímu režimu roli užitečného blba a neprospíváte v ničem zbytku Evropy.

27 15
možnosti
Foto

Clanek je zajimavy, rad jsem ho precetl, ale vam davam jedno velke +. Vidim to stejne...

15 4
možnosti
JO

Pane politologu a novináři. Po prokázání silné hroší kůže působením tolika let spoluprací s tamními médií a ruskou manželkou bych se už nevracel. Uvažujte o tom. Děkuji

14 20
možnosti
PS

P20e81t44r 90S45t25e43k86l

7. 8. 2023 18:39

Ptal se někdo na Váš názor?

11 13
možnosti
JV

Dobrý rozhovor. Jen když popisuje chování ruských televizí, když je na něj v diskusích přesila, včetně moderátora. Nebyli novináři z Ruských televizí na stáži v ČT? To roky zažívá kdokoliv jehož názory se tam nehodí. Třeba z ANO.

20 21
možnosti
MV

Tá najpodstatnejšia časť rozhovoru s pánom Justom hovorí, že Rus si na Putinovi váži stabilitu. Z ruského pohľadu je to dobrý cár. To, že vraždí susedov a ešte viac svojich obyvateľov je nepodstatné. Je to cárove právo, oni musia poslúchať, nikdy o ničom nerozhodovali, ani rozhodovavať nikdy nebudú. Rus je otrok, ktorému sa dnes žije relatívne dobre.

Ako tento monolit rozbiť? Buď štát ekonomicky skrachuje, alebo rozbijete cárovu auru stability. Ekonomický krach nastal v 80-tkach, dnes sa na tom pracuje, ale dno je hlboko a lepší spôsob je urobiť z cára hlupáka.

Preto by Ukrajinci mali mať dovolené ničiť Rusko. Ničiť akýmkoľvek spôsobom uznajú za vhodné. Útoky na vojenské, energetické, informačné ciele nie na okupovanej Ukrajine, ale v Rusku. To urýchli Putinov pád a nový cár rozpúta nevyhnutnú a pre-zvyšok-sveta-veľmi-prospešnú občiansku vojnu. Pokúšať sa zmeniť Rusko je mrhanie časom.

25 5
možnosti
Foto

Když mě Rus začne mluvit o kolaboraci Čechů s Němci, zeptám se ho spíše jestli mu něco říká "Pakt Riebentrop-Molotov" to jsou teprve hloupé obličeje a stupidní výmluvy.

40 0
možnosti