Protržená hráz a vykolejený vlak. Velká voda překvapila Nory i Švédy

  • 18
V Norsku se kvůli lijákům částečně zhroutila hráz přehrady u vodní elektrárny v Braskereidfossu. Záchranáři v noci na úterý evakuovali přes 600 lidí, během dne pak své domovy musely opustit další stovky Norů. Všechny hlavní silnice mezi Oslem a Trondheimem jsou uzavřené, jedna žena zemřela. Pod vodou také přístav v druhém největším švédském městě Göteborgu.

„Zažíváme krizi celostátních rozměrů,“ uvedla vedoucí představitelka norského kraje Innlandet Aud Hoveová. „Lidé v několika obcích jsou odříznuti od okolí a existují obavy, že se záchranáři nedostanou k těm, kteří potřebují pomoc,“ dodala.

Deště přinesla do Skandinávie a Pobaltí bouře Hans. V Norsku i Švédsku došlo k sesuvům půdy, některé řeky se vylily z břehů, povodně poškodily silnice a padající větve stromů zranily lidi. Ve Švédsku kvůli sesuvy vykolejil také jeden osobní vlak.

Na rozvodněných řekách bylo vidět malé domky a kůlny odnášené proudem vody. Norská policie označila situaci v regionu za chaotickou.

V Norsku se také částečně zhroutila hráz přehrady na největší řece Glomma. Obyvatele obcí pod přehradou v Braskereidfossu úřady včas evakuovaly. Tamní hydroelektrárna je zatopená a mimo provoz. Podle elektrárenské společnosti Hafslund voda odtéká požadovaným směrem.

Nad Baltem zuří bouře. V Tatrách nejsou kvůli dešti průchozí některé trasy

Úřady původně uvažovaly o tom, že část hráze nechají kontrolovaně odstřelit, a odvedou tak vodu z nádrže požadovaným směrem. Voda se celé hodiny hromadila u hráze. Nicméně pak zalila parkoviště u elektrárny a začala postupně protékat po straně hráze. V obcích pod přehradou žije asi tisíc lidí a úřady uvedly, že byli včas evakuováni.

Jinde v Norsku zemřela seniorka, která v úterý spadla do řeky. Podařilo se ji sice dostat se na břeh, ale kvůli záplavám záchranářům trvalo několik hodin, než ji dopravili do nemocnice, píše agentura AP. Podle norského listu Aftenposten je v současné době téměř nemožné dostat se z východu na západ a z jihu na sever země. V jižním Norsku a centrálním Švédsku mají podle meteorologů lijáky pokračovat.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video