Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nad Baltem zuří bouře. V Tatrách nejsou kvůli dešti průchozí některé trasy

  16:12aktualizováno  20:16
V oblasti Baltského moře zuří bouře, které způsobují komplikace v námořní i letecké dopravě. Například v Polsku meteorologové varují, že na severu země může vichr v nárazech dosáhnout rychlosti až 120 km/h. Ve Švédsku u města Hudiksvall se v důsledku lijáků sesunul násep a vykolejily dva vagony osobního vlaku. Policie původně uvedla, že se nikomu nic nestalo, pak informovala o třech zraněných, kteří skončili v nemocnici. Litva hlásí jednu oběť.

Trajekty mezi Polskem a Švédskem nebo mezi Norskem a Dánskem v pondělí nevypluly. Také lodní spojení mezi německou pevninou a ostrovy Hiddensee a Rujánou bylo přerušeno jak pro pondělí, tak pro úterní dopoledne. Úřady vyzvaly turisty, kteří v tomto regiony tráví dovolenou, aby počítali s tím, že i ve středu se jejich plány vyjet na tyto ostrovy mohou změnit, uvedla agentura AP.

České ministerstvo zahraničí zatím nezvažuje vydání doporučení pro české turisty. Pokud jde o osoby registrované v cestovatelském systému Drozd, tak v Polsku jde o 299 Čechů, v Norsku o 155, ve Švédsku o 99 a v Dánsku o 59 lidí, uvedl mluvčí ministerstva Daniel Drake.

Podle německé železniční společnosti Deutsche Bahn (DB) se dají očekávat velké komplikace v dopravě na železnici ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko a cestující se mají raději předem na internetu ujistit, že jejich vlak jede.

V Německu kvůli kroupám vyjely sněžné pluhy. Déšť trápí Rakousko i Slovinsko

Hasiči v Kodani a okolí vyzvali lidi, aby nechodili do parků a lesů, protože kvůli kombinaci vichru a podmáčené půdy se mohou snadno vyvracet stromy.

Agentura DPA napsala, že ve Švédsku v neděli příchod bouří doprovázelo 25 000 blesků. V Malmö na jihu země se kvůli tomu bez dodávek elektřiny octlo více než 5000 domácností. Norští meteorologové předpokládají, že se situace ještě zhorší a že bouře budou nejhorší za posledních 25 let.

Varování před nepřízní počasí platí ve velké části jižního Norska do úterního večera a úřady v mnoha obcích upozorňují i na možné sesuvy půdy. Vyzvaly proto lidi, aby pracovali z domova. Zábavní park Kongeparken, který leží několik desítek kilometrů od Stavangeru, zůstane kvůli očekávanému silnému větru v úterý zavřený.

Na východě a severovýchodě Polska bylo v pondělí kvůli nedělním bouřím bez proudu přes 18 000 lidí, informovali hasiči. Dva lidé v různých částech země utrpěli zranění. Ve Vratislavi strom spadl na auto a zranil jednoho člověka, druhého zasáhla odlomená větev v Gižycku v oblasti Mazurských jezer. Na pobřeží vlny zalily molo v oblíbeném letovisku Kolobrzeg, na přímořských promenádách jsou polámané větve. „Podmínky u moře jsou katastrofální,“ píše portál Onet.pl.

V Litvě padající stromy zabily padesátiletou ženu. Neštěstí se stalo nedaleko hranice s Lotyšskem. Vítr v této oblasti strhával střechy a tisíce lidí zůstaly bez dodávek proudu.

V oblasti města Dobele ve středním Lotyšsku v pondělí padaly kroupy velikosti pingpongového míčku. Jedním z nejzasaženějších míst byl park v Térvete, kde je kromě jiného hřiště s postavami inspirovanými lotyšskými pohádkami. Vítr v bouřkách dosahoval rychlosti až 108 kilometrů za hodinu.

Neprůchozí trasy v Tatrách

Horská záchranná služba (HZS) upozornila na zatopené a neprůchodné turistické trasy hlavně ve Vysokých Tatrách, které jsou nejvyšším pohořím země a oblíbeným cílem také českých turistů.

Ve Slovenském ráji, kde jsou vyhledávaným cílem návštěvníků soutěsky s žebříky, byly rokliny uzavřeny. Kvůli vysoké hladině vody není povolen vstup ani na místní zajištěnou cestu (ferratu) Kyseľ.

Podle slovenských meteorologů na části území Slovenska napršelo za den v přepočtu od 40 do 80 litrů srážek na metr čtvereční plochy. Pro některé regiony zůstaly v platnosti výstrahy před záplavami.

Ve Slovinsku se protrhla hráz, úřady evakuovaly obce. Problémy mají i Češi

Mluvčí slovenských hasičů Bianka Královičová sdělila, že v neděli hasiči v souvislosti s počasím zasahovali hlavně na východním Slovensku. Nejčastěji pomáhali při odstraňování popadaných stromů ze silnic a při odčerpávaní vody ze zatopených ulic a sklepů.

Nepříznivé počasí v uplynulých dnech zasáhlo několik evropských zemí. Záplavy po přívalových deštích postihly Slovinsko a Rakousko. Lesní požáry zase vypukly mimo jiné na italské Sardinii a na jihu Španělska, který čeká další vlna veder s vysokými teplotami. V oblasti Baltského moře pak v pondělí zuří bouře, které způsobují komplikace v námořní i letecké dopravě.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Při požáru v bytovém domě v Praze zemřel člověk, na místo vyrazil i speciál Fénix

28. dubna 2024  9:28

Při ranním požáru v bytovém domě v Praze zemřel člověk. Sedm dalších lidí muselo být evakuováno,...

Irák schválil nový zákon proti homosexualitě, hrozí za ni až 15 let vězení

28. dubna 2024  8:40

Irácký parlament v sobotu schválil nový zákon zaměřený proti vztahům lidí stejného pohlaví. Nově...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...