Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Záplavy v Německu mají přes sto obětí. Chybí pitná voda, nefungují mobily

  6:58aktualizováno  19:17
Silné bouřky a záplavy na západě Německa a Belgie si vyžádaly podle AFP už 125 mrtvých, což je nejvíce obětí v západní Evropě za posledních 25 let. V okrese Bad Neuenahr-Ahrweiler v Porýní-Falci se pohřešuje 1300 lidí, nefunguje zde mobilní telefonní spojení. V některých městech v Porúří nemají domácnosti přístup k pitné vodě. Záchranné akce stále pokračují.

V městečku Erftstadt jihozápadně od Kolína nad Rýnem se částečně nebo zcela zřítila řada domů. Z mnoha z nich se podle místních úřadů ozývá volání o pomoc. K zaplaveným stavbám se ale záchranáři nyní dostanou jen ve člunech.

V okrese Bad Neuenahr-Ahrweiler v Porýní-Falci se pohřešuje 1 300 lidí, uvedl večer tamní krizový štáb. Jeho zástupkyně nicméně uvedla, že v oblasti nefunguje mobilní telefonní spojení. „Doufáme, že se to tímto vysvětlí,“ řekla a dodala, že záchranáři našli další mrtvé, jejich počet však nekonkretizovala. Záchranné akce podle ní stále pokračují. 

Povodeň „lidi překvapila, když byli v posteli,“ popsal bleskové záplavy ministr vnitra Porýní-Falce Roger Lewentz. Na bilanci škod je podle něho zatím příliš brzy, nyní jde o záchranu životů.

Premiérka této spolkové země Malu Dreyerová označila situaci za katastrofální. „Mnoho lidí je stále v nebezpečí. Situace je v naší spolkové zemi nadále nanejvýš napjatá. Utrpení nebere konce,“ řekla Dreyerová při návštěvě centrály profesionálních hasičů v Trevíru. 

Spolková země Porýní-Falc v pátek večer aktualizovala počet obětí na 63 z předchozích 52. Severní Porýní-Vestfálsko naposledy dopoledne hlásilo 43 mrtvých.

Podle agentury AFP si už bouře v západní Evropě vyžádaly dohromady více než 125 mrtvých, přičemž nejméně 23 obětí hlásí média z Belgie. 

Žádných Čechů se podle českého velvyslance v Německu Tomáše Kafky záplavy nedotkly. České velvyslanectví podle něj rovněž nezaznamenalo žádné případy českých rodin, které se nemohou se svými příbuznými na západě Německa spojit.

Zaplavené dopravní značkyi po silných deštích v německém Erftstadtu (16. července 2021)

V okrese Trevír-Saarburg voda poničila stovky domů. Hladina řeky Kyll, která je přítokem Mosely, dosáhla 7,8 metru, čímž výrazně překročila dosavadní maximum 4,8 metru z roku 1995. Záchranáři pomocí speciálního vozidla bundeswehru museli evakuovat obyvatele jednoho z domovů pro seniory, protože příjezdovou cestu k němu odřízla voda.

Velice zasažený je také okres Euskirchen v Severním Porýní-Vestfálsku, informovala televizní stanice ZDF a místní média. Celkem si v této nejlidnatější německé spolkové zemi záplavy vyžádaly již tři desítky obětí. Lidé v některých městech v Porúří, například v Mühlheimu nebo Bottropu, si vodu k pití musejí převařovat, záplavy poničily filtrační zařízení.

V postižených oblastech záchranáři pomáhají lidem z domů obklopených kalnou vodou na člunech, někde lidé před potopou utekli na střechy nebo vyšplhali na stromy a na pomoc jim přiletěl vrtulník. 

Na většině území Severního Porýní-Vestfálska je přerušeno železniční spojení. Zaplavena byla i část dálnic. Ve městě Hagen, kde žije zhruba 200 000 lidí, záplavy poničily několik mostů a nejméně jeden zcela zničily, uvedla DPA. 

Sociální sítě obletěly snímky zachycující mohutný sesuv půdy ve městě Erfstadt, přesněji jeho části Blessem. Záchranářům ve městě práci komplikují úniky plynu. V padesátitisícovém městě bylo evakuováno mimo jiné několik domovů pro seniory. Podle spolkového úřadu pro pomoc při katastrofách záplavy v Severním Porýní-Vestfálsku zasáhly 23 měst a okresů.

Propad půdy u města Erfstadt a snímek, jak místo vypadalo předtím:

Německá armáda vyslala na pomoc Severnímu Porýní-Vestfálsku a Porýní-Falci na 900 vojáků. Regionální vlády i německá kancléřka Angela Merkelová slíbily postiženým oblastem rychlou pomoc s odstraňováním obrovských škod. 

Například země Porýní-Falc zatím uvolnila 50 milionů eur okamžité pomoci na opravu silnic, mostů a dalších staveb. „Je to ojedinělá katastrofa dosud nepoznaného rozsahu,“ zhodnotil situaci šéf německého svazu měst a obcí Gerd Landsberg.

Omezení zřejmě potrvají do víkendu

Německé úřady oznámily, že části Rýna na jihu Německa byly ve čtvrtek uzavřeny pro lodní dopravu kvůli zvýšení hladiny vody po nedávných silných deštích. Říční doprava byla zastavena mezi Maxau nedaleko Karlsruhe a Iffezheimem, uvedl mluvčí německého úřadu pro vnitrozemskou plavbu. 

Omezení patrně přetrvá do víkendu a zabrání plavidlům v cestě do Švýcarska, dodal. Vysoká voda znamená, že není dostatek prostoru k proplutí pod mosty. Lodní doprava v severních částech řeky je stále v provozu.

Premiér Severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet vyzval k důslednější ochraně klimatu. Podle spolkového ministra financí Olafa Scholze souvisí nynější přírodní katastrofa „zajisté také s tím, že změna klimatu postupuje stále rychleji“. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová vzkázala, že EU je Německu připravena pomoci.

Celkový pohled na oblast zasaženou povodněmi po silných srážkách v německém Schuldu. (15. července 2021)

Silný déšť vyvolaný tlakovou níží Bernd zaplavil už předchozí noci v některých německých regionech sklepy, silnice a pozemky. Varování před vydatnými srážkami vydala meteorologická služba (DWD) i pro čtvrtek, extrémní počasí by se však mělo uklidnit.

Kancléřka Angela Merkelová, která je na návštěvě USA, uvedla, že je situací v zaplavených oblastech otřesena. „Truchlím nad těmi, kdo při této katastrofě přišli o život. Stále nevíme, kolik lidí zemřelo. Ale bude to mnoho,“ řekla podle agentury AP kancléřka a kondolovala rodinám obětí.

„Můžeme říci příbuzným, že se podniká vše, aby byli nalezeni pohřešovaní,“ ujistila Merkelová. Zároveň slíbila lidem v zaplavených oblastech podporu. Poděkovala také všem záchranářům a zasahujícím složkám.

Českou ambasádu v Německu zatím nekontaktovali žádní Češi, kteří by se kvůli záplavám na západě země dostali do potíží. České velvyslanectví rovněž nezaznamenalo žádné případy českých rodin, které se nemohou se svými příbuznými na západě Německa spojit.

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier v pátek v reakci na pohromu vyzval k zesílení opatření na ochranu klimatu. „Pouze pokud se odhodlaně pustíme do boje proti klimatické změně, budeme moci držet v mezích extrémní povětrnostní situace, které nyní zažíváme,“ řekl Steinmeier.

Více obětí si v západní Evropě za posledních 25 let vyžádala jen zemětřesení v Itálii (2009 a 2016) a v Řecku (1999) a dva orkány (1999).

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...