Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

„Žije tu moc cizinců.“ Třetina lidí v bývalé NDR si přeje vznik diktatury

  20:46
V Německu žije „nebezpečně mnoho“ cizinců, myslí si 61 procent Němců žijících ve spolkových zemích na východě země. Tvrdí to alespoň závěry studie Institutu Elsy Frenkelové-Brunswikové (EFBI) při Univerzitě v Lipsku, která mapovala politické postoje Němců na území bývalé NDR. Mezi další závěry patří dále to, že pětina lidí v této části Německa zlehčuje období nacismu a více než třetina považuje současný vliv židů za příliš vysoký.
AfD slaví vítězství svého kandidáta Roberta Sesselmanna, který v regionálních...

AfD slaví vítězství svého kandidáta Roberta Sesselmanna, který v regionálních volbách za stranu poprvé získal křeslo zemského rady v durynském Sonnebergu. (25. června 2023) | foto: ČTK

„Náš výzkum ukazuje, že nyní si mnoho lidí ve východoněmeckých spolkových zemích nepřeje větší demokratickou spoluúčast a zajištění základních demokratických práv, ale zdánlivou jistotu autoritářského státu,“ říká vedoucí EFBI Oliver Decker, který je jedním z vedoucích studie. Té se od května do září loňského roku zúčastnilo 3546 respondentů.

Za pravdu Deckerovi dal i jeho kolega z Univerzity v Lipsku a spoluautor práce Elmar Brähler, podle něhož diktaturu jako lepší státní zřízení vnímá přes 30 procent východních Němců.

Sci-fi realitou? Pokud AfD získá kancléře, chce každý sedmý Němec emigrovat

Přes 51 procent obyvatel nových spolkových zemí si myslí, že Německo nyní potřebuje silnou stranu, která by zosobňovala národní koncept společnosti. Třetina východních Němců by chtěla, aby Německu pro dobro všech vládl tvrdou rukou opět nějaký vůdce.

„Nejvíce se pro vládu silné strany kloní lidé v Sasku, Sasku-Anhaltsku a Durynsku, silné zastánce má tento názor ale i v Braniborsku a Meklenbursku-Předním Pomořansku,“ řekl Brähler. Ve všech těchto spolkových zemích je takový postoj v různé míře blízký více než padesáti procentům lidí. Nejsilnější je v Sasku-Anhaltsku, kde ho podpořilo 33,7 procenta populace a částečně s ním souhlasilo 19,1 procenta lidí. Východní Berlín se od tohoto trendu odlišuje, ale i zde je podpora vlády jedné silné strany vysoká s asi 39 procenty.

„Hitler mohl být velký státník“

Východní Němci podle studie zlehčují dobu nacismu, protože 21 procent si myslí, že bez zátěže holokaustu by byl nacistický vůdce Adolf Hitler vnímán jako velký státník. Asi dvacet procent se domnívá, že význam zločinů národního socialismu byl hodně přehnán, takže v nacismu vidí i dobré stránky.

Silné zastoupení ve východoněmecké společnosti zastává antisemitismus, protože zhruba třetina respondentů považuje vliv Židů v dnešní době za příliš velký. Na 28 procent je přesvědčeno, že Židé se více než jiní lidé snaží svých cílů dosáhnout s pomocí úskoků.

Tatíček Erdogan. Turecký prezident má v Německu větší podporu než doma

Přes 61 procent Němců si myslí, že v Německu žije až nebezpečně mnoho cizinců. A takřka 70 procent se domnívá, že cizinci přicházejí do Německa kvůli sociálním výhodám.

Ze studie rovněž vyplynulo, že i když krajně pravicové a xenofobní postoje jsou na východě Německa silně zastoupeny, jejich rozsah ve společnosti zůstává dlouhodobě stabilní. Pravicově extremistický světonázor jasně zastává 7,1 procenta obyvatel, v prvním desetiletí tohoto tisíciletí to podle tehdejších průzkumů bylo osm procent.

Nespokojenost posiluje pozici protestní AfD

Výzkum rovněž ukázal, že dvě třetiny obyvatel nových spolkových zemí se samy identifikují jako východní Němci, ačkoli řada z nich se vidí i jako Němci a občané spolkové republiky. Jedna čtvrtina z obyvatel východního Německa pro sebe vnímá pád komunistického režimu jako prohru a vysoká je rovněž spokojenost s životem v někdejší NDR. Východní Němci jsou totiž nespokojení s tím, jak demokracie v každodenním životě funguje. Dvě třetiny lidí považují za zbytečné se politicky vůbec angažovat.

Téměř polovina Němců vidí AfD ve vládě do deseti let, tvrdí průzkum

Nespokojenost východních Němců s politickým vývojem se odráží ve vysoké popularitě Alternativy pro Německo (AfD), kterou německá kontrarozvědka sleduje kvůli podezření z pravicového extremismu. Na spolkové úrovni by strana získala okolo 20 procent hlasů, což ji po opoziční konzervativní unii CDU/CSU řadí na druhé místo před sociální demokraty kancléře Olafa Scholze.

Ve východoněmeckých regionech si AfD vede ještě lépe. V Sasku a Durynsku současné prognózy ukazují, že AfD by zde za rok na podzim mohla vyhrát zemské volby. O uplynulé neděli dosáhla AfD velkého úspěchu ve volbách v durynském okrese Sonneberg, kde získala křeslo zemského rady, tedy šéfa zemského okresu. Stalo se tak poprvé, dosud Alternativa pro Německo žádného šéfa okresu neměla. Strana se také netají tím, že by ve spolkových volbách v roce 2025 chtěla mít vlastního kandidáta na kancléře.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Obří sesuv půdy pohřbil vesnici v Papui Nové Guineji

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

ANALÝZA: Válka mezi světem a Izraelem? Proč se po něm šlape a žádají sankce

28. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Od Izraele se v probíhajícím konfliktu s Hamásem část světa odvrací. Například zpravodajka OSN...

Byli jsme jen kořist. Získali mě přes nejistoty, vypráví exčlenka Sinčchondži

28. května 2024

Premium Před křesťanskou sektou Sinčchondži varují odborníci napříč celou republikou. Jak je možné, že...

Jedoucí auto zasáhl na Plzeňsku blesk, na místo museli přijet hasiči

27. května 2024  23:36

Málo vídaná situace se v sobotu odpoledne udála na Plzeňsku mezi obcemi Kožlany a Kralovicemi. V...

Potvrzeno, francouzští vojáci povedou výcvik na Ukrajině. Mají dorazit i F-16

27. května 2024  18:25,  aktualizováno  22:46

Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj podepsal dokument umožňující...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...