Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tatíček Erdogan. Turecký prezident má v Německu větší podporu než doma

  18:59
To, že se zvovuzvolený turecký prezident Recep Tayyip Erdogan těší větší podpoře v Německu než na domácí půdě, se už za poslední roky stalo tradicí. I tentokrát z plakátů v ulicích německých měst týdny před volbami shlížela Erdoganova tvář a v neděli jeho příznivci, oslavující vítězství, blokovali auty silnice německých měst. Proč je tam tak oblíbený?
Příznivci tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v německém Kolíně nad...

Příznivci tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v německém Kolíně nad Rýnem a mávají tureckou vlajkou a oslavují Erdoganovo vítězství v tureckých volbách. (29. května 2023) | foto: Profimedia.cz

Většina Turků žijících v Německu hlasuje pro nyní opět znovuzvoleného prezidenta Erdogana pravidelně. To se nezměnilo ani ve druhém kole posledních prezidentských voleb. Podle provládní turecké tiskové agentury Anadolu turecký prezident v Německu získal po sečtení téměř všech okrsků 67 procent hlasů – o patnáct procentních bodů více než v Turecku.

Erdoganův výsledek mezi tureckými voliči v Německu tak byl opět výrazně lepší než ten celkový. Také v prvním kole hlasování před čtrnácti dny získal Erdogan mezi německými Turky 65,5 procenta hlasů. Podobný výsledek měl i ve volbách v roce 2018 se ziskem 64,8 procenta.

Aura neporazitelnosti Erdogana se potvrdila. Ať žije věčně, přejí si stoupenci

Výjimkou z tohoto trendu je jen Berlín, kde žije největší turecká menšina. Tamních sto tisíc oprávněných voličů podle berlínské regionální stanice RBB hlasovalo téměř přesně napůl: Erdogan měl podporu u 50 procent voličů, jeho vyzyvatel Kemal Kilicdaroglu získal sympatie 49 procent z nich. Celkem je v Německu oprávněno volit přibližně 1,5 milionu německých Turků.

Konzervativní zázemí a diskriminace

Velkou přízeň, které se Erdogan mezi německými Turky těší, lze podle odborníků vysvětlit sociální skladbou jeho voličů. Většina tureckých imigrantů první generace, kteří se do Německa v polovině minulého století přistěhovali z turecké Anatolie, se vyznačovala sociálně konzervativními a tradičně náboženskými postoji. A ty se v průběhu dalších desítek let příliš nezměnily.

Také Erdoganova vládnoucí strana AKP je v Německu dobře organizovaná. K tomu mnoho turecky mluvících domácností sleduje především turecká státem kontrolovaná média, která bývají Erdoganovi nakloněná.

Erdoganovi navíc k úspěchu v Německu pomáhá i určitý protestní postoj, rozšířený zejména mezi mladšími voliči. „Je to kvůli zkušenostem s diskriminací. Proto mají tendenci volit prezidenta, který sebevědomě trvá na silném Turecku,“ domnívá se Yunus Ulusoy z Nadace tureckých studií a výzkum integrace v Essenu.

Turecko dál povede Erdogan, soupeř označil volby za nefér

„Zejména u mladší generace, která již byla kompletně socializována v Německu, se někdy objevuje postoj vzdoru. Někteří z nich mají nepříjemné zkušenosti, že být Turkem nebo muslimem nemá v Německu velkou hodnotu,“ vysvětluje Ulusoy. „A pak přijde člověk, který jim dá pocit, že tuto hodnotu uznává, zdůrazňuje jejich příslušnost k Turecku a v neposlední řadě apeluje na jejich emoce, na jejich srdce. A to se Erdoganovi daří opravdu velmi dobře.“

Důvodem tohoto výsledku je, že „Erdogan vyplňuje určité vakuum. Mnoho lidí má pocit, že díky němu Turecko je zase na mapě světa“, říká také poslanec Bundestagu Serap Güler.

Mercedesy s tureckými vlajkami

V neděli večer pak Erdoganovi příznivci oslavující jeho vítězství ve druhém kole vyšli do ulic německých měst. Například v Duisburgu, kde žije početná turecká menšina, se podle policie pohybovalo několik stovek vozidel a několik stovek pěších. Až na odpálenou zábavní pyrotechniku zůstala oslava podle policie klidná. Kolony aut se tvořily také v Mnichově – „na Leopoldstrasse ve Schwabingu bylo vidět mnoho Mercedesů s tureckými vlajkami“, informovala tamní média. Podobné kolony policie hlásila také v berlínském Kreuzbergu.

Oslavy v německých městech včetně Hamburku, Frankfurtu nad Mohanem a Kolína nad Rýnem se již v Německu dočkaly odsouzení. Kritizoval je německý ministr zemědělství tureckého původu Cem Özdemir, který zároveň s tím připomněl porušování svobody slova během Erdoganovy vlády.

Pád osmanské říše je naše trauma. A Erdogan z něj těží, říká turecký historik

„Je mi líto tolika lidí v Turecku, zejména mladých, kteří nyní ztratili veškerou naději. Jsme připraveni na to, že noví imámové z Ankary budou v naší zemi ještě více šířit ultranacionalismus a fundamentalismus?“ ptá se Özdemir. Turci slavící Erdoganovo vítězství si podle něj neuvědomují následky prodloužení jeho dvacetileté vlády o dalších pět let. „Pro mnoho lidí v Turecku to bude znamenat další chudobu a nesvobodu,“ uvedl Özdemir.

Oslavy v Belgii, na Balkáně a v Pákistánu

Celkem má volební právo 3,41 milionu Turků žijících v zahraničí. Nejvíce, a to 72 procent, získal v prvním kole Erdogan v Belgii a Rakousku, 69 procent ho volilo v Nizozemsku a 62 procent ve Francii. Opoziční lídr zvítězil v prvním kole s velkou převahou v Británii (79 procent) a s menším rozdílem ve Švýcarsku, kde ho volilo 57 procent. Celkem v prvním kole v zahraničí vyhrál Erdogan se ziskem 57,5 procenta hlasů, druhý Kemal Kiliçdaroglu dostal 39,6 procenta.

Erdoganovo vítězství v noci z neděle na pondělí slavili Turci také v Ázerbájdžánu, Pákistánu, Nizozemsku nebo v balkánských zemích. Podle agentur vítězství přivítali i Palestinci, kteří slavili ve východním Jeruzalémě před mešitou Al-Aksá. V New Yorku palestinský obchodník z radosti nad vítězstvím tureckého prezidenta rozdával zdarma falafel.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...