Turecko dál povede Erdogan, soupeř označil volby za nefér

aktualizováno  29. května 0:04
Tureckým prezidentem bude i po nedělních volbách Recep Tayyip Erdogan. Sečteno je téměř 100 procent odevzdaných hlasů. Dosavadní vládce získal 52 procent hlasů, svou funkci však musel vůbec poprvé obhajovat i v druhém kole. Proti Erdoganovi stál šéf opoziční Republikánské lidové strany (CHP) Kemal Kilicdaroglu. Ten řekl, že šlo o nejméně férové volby za celá léta.

„Vítězem těchto voleb je pětaosmdesátimilionový turecký národ,“ uvedl Erdogan v Istanbulu po sečtení téměř všech hlasů. Svým příznivcům také zazpíval píseň a vyznal se z lásky k Istanbulu. „CHP, (kurdská strana) HDP a všechny ostatní jsou pro LGBT. Ale LGBT se mezi nás nemůže vetřít. Budeme znovu zrozeni. Rodina je posvátná. Násilí na ženách je zakázáno,“ řekl také.

Turecký nejvyšší volební úřad (YSK) před desátou večer SELČ oficiálně oznámil výsledky voleb. Sečteno je přes 99,8 procenta hlasů. Erdogan dostal 52,14 procenta a Kilicdaroglu 47,86 procenta. Erdoganův počáteční náskok se snižoval s tím, jak přicházely výsledky z větších měst, kde má obecně nižší podporu než na venkově. Erdogan Kilicdaroglua ve druhém kole porazil zhruba o 2,3 miliony hlasů. Volební účast se pohybovala kolem 86 procent.

Z Istanbulu se Erdogan večer přesunul do prezidentského paláce v Ankaře, před nímž na něj čekaly desetitisíce lidí. „Jak bych mohl nemilovat tento národ,“ pozdravil je Erdogan. „Šli jsme touto cestou společně. Šli jsme dnem a nocí a vy jste nám znovu dali tuto povinnost. Dá-li Bůh, budeme pokračovat v budování tureckého století,“ pokračoval s tím, že „teroristické organizace prohrály“.

Pád osmanské říše je naše trauma. A Erdogan z něj těží, říká turecký historik

Slíbil, že za sebou nechá všechny spory. Apeloval, že teď je čas sjednotit se za společné hodnoty a sny. Stejně jako během kampaně pak vzkázal, že zavřený předseda kurdské Lidově demokratické strany (HDP) Selahattin Demirtaş zůstane ve vězení, dokud on bude u moci.

Lidem zasaženým únorovým zemětřesením zase slíbil, že obnova jejich domovů je hlavní priorita jeho vlády. A k enomickým problémům země řekl, že inflace brzy začne klesat a že řešení je snadné. Erdogan během kampaně mezi Turky nalil obrovské množství peněz. Mimo jiné pustil dva miliony lidí předčasně do důchodu a razantně zvedl penze.

Kilicdaroglu na svou prohru reagoval až před devátou večer SELČ, kdy své příznivce vyzval, aby dál bojovali za demokracii. Volby prý ukázaly vůli Turků změnit současný autoritářský režim. „Toto byly ty nejméně férové volby za celá léta,“ prohlásil s tím, že „všechny státní prostředky byly mobilizovány pro jednu politickou stranu a položeny k nohám jednoho muže“. „Cítím opravdový smutek při pomyšlení na těžkosti, které zemi nyní čekají,“ řekl Kilicdaroglu.

Nejdřív gratuloval Orbán s Raísím a Putinem

Erdoganovi už poblahopřáli íránský prezident Ebráhím Raísí, katarský emír Tamim bin Hamad Sání či maďarský premiér Viktor Orbán. Ten Erdoganovu výhru označil za „nezpochybnitelnou“, a to před zveřejněním oficiálních konečných výsledků. Venezuelský prezident Nicolás Maduro prý „oslavuje triumf svého bratra a přítele“.

Pogratuloval i ruský diktátor Vladimir Putin, podle nějž jde o „jasný důkaz, že turecký lid podporuje Erdoganovu nezávislou mezinárodní politiku“. Dodal, že oceňuje Erdoganův osobní přínos k posílení rusko-tureckých vztahů.

Postupně se přidávají také další gratulanti. Francouzský prezident Emmanuel Macron na Twitteru napsal, že „Francie s Tureckem překonají existující výzvy“. „Budeme s prezidentem Erdoganem, kterému blahopřeji ke znovuzvolení, pokračovat kupředu,“ dodal politik, který v minulosti prezidentskou funkci popsal s tím, že zase tak skvělá není, „protože si musíte volat s Erdoganem“.

Bývalý americký prezident Donald Trump pak míní, že je Erdoganovo vítězství zasloužené. „Znám prezidenta dobře, je to přítel. Zblízka jsem se dozvěděl, jak moc miluje svou zemi a úžasný turecký národ, který pozvedl na novou úroveň významnosti a respektu!“ míní. Český expremiér Andrej Babiš (ANO) zase píše, že si Turecko „nemohlo v těchto náročných časech vybrat lépe“.

Ke gratulacím se připojil také švédský premiér Ulf Kristersson, který pouze krátce napsal, že „naše společná bezpečnost je naší budoucí prioritou“. Švédsko stále čeká na přijetí do NATO. A jediný, kdo jeho žádost dosud neschválil, je Turecko a Maďarsko.

Současný americký prezident Joe Biden Erdoganovi vzkázal, že se těší na další společnou práci v bilaterálních záležitostech a sdílených globálních výzvách. Nezapomněl také zmínit, že USA a Tureckou jsou spojenci v NATO. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pak uvedl, že doufá v další upevnění vzájemných vztahů s cílem „bezpečnosti a stability v Evropě“.

Turecko se pod Erdoganovým vedením angažuje ve snaze ukončit válku na Ukrajině diplomatickou cestou, rovněž se zasadilo o vznik obilné dohody a Ukrajině dodává zbraně. Na ruského agresora však na rozdíl od Západu neuvalilo sankce.

V Česku vítězí Kilicdaroglu, v Německu Erdogan

Erdogan na mapě Turecka až na tři provincie „zabral“ prakticky celé vnitrozemí, kdežto šéf opozice vyhrál v pobřežních provinciích od Istanbulu přes tureckou riviéru až po Adanu. Získal i převážně kurdské oblasti na východě země a metropoli Ankaru. Nálady se přitom v jednotlivých provinciích nezměnily, až na jednu. V provincii Hatay před dvěma týdny vyhrál těsně vyhrál Kilicdaroglu, nyní však těsně prohrál.

Co se týká Turků žijících v zahraničí, například v Česku zvítězil Kilicdaroglu. Dostal tu 88 procent hlasů. Turci jej preferovali i v Kanadě, Spojených státech a Brazílii, ale také v Rusku, Kazachstánu, Číně nebo Jihoafrické republice.

Erdogan naopak vyhrál v Německu, Francii či Norsku. Více voličů než jeho sok měl také v Libyii, Egyptě, Saúdské Arábii, Pákistánu, Iráku, Íránu, Malajsii nebo Tanzánii.

Příznivci tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana slaví jeho vítězství ve volbách. Snímek pochází z Kahramanmaraşu. (28. května 2023)

„Chtěl bych poděkovat každému ze svých kolegů, kteří od časných ranních hodin obětavě pracovali ve volebních místnostech. Vyzývám všechny své bratry a sestry, aby chránili volební urny až do finalizace výsledků. Nyní je čas chránit vůli našeho národa, která je nad našimi hlavami, do poslední chvíle!“ napsal na Twitteru Erdogan těsně po čtvrté hodině odpoledne.

Volit se v Turecku začalo v sedm ráno SELČ, účast však byla zřejmě o něco nižší než v prvním kole. To se uskutečnilo 14. května a zúčastnilo se jej zhruba 87 procent voličů. Nynější volby proběhly v poklidnějším rytmu a fronty nebyly tak dlouhé. Jak vysvětlil předseda hlavní turecké volební komise Ahmet Yener, tentokrát by měly být výsledky známé poměrně rychle, protože odpadly parlamentní volby a kandidáti na prezidenta byli jen dva.

K více než 64 milionům voličů za poslední dva týdny přibylo přes 47 tisíc dalších. Právě tolik lidí totiž mezi prvním a druhým kolem oslavilo osmnáctiny. V prvním kole nicméně zůstalo doma asi osm milionů voličů a ještě se ukáže, zda se rozhodli zúčastnit alespoň druhého kola.

Předvolební průzkumy předpovídaly větší šanci na výhru spíše Erdoganovi. Ten také vyhrál první kolo voleb, byť na celkové vítězství to těsně nestačilo, což se mu za celou jeho dlouholetou vládu ještě nestalo. Dosavadní prezident získal 49,5 procenta hlasů a Kilicdaroglu 44,89 procenta.

Erdoganův rival kampaň zakončil kresleným klipem s Atatürkem v hlavní roli:

Oba kandidáti se do svých volebních místností dostavili kolem jedenácté hodiny dopoledne (v poledne tamního času). Předseda Republikánské lidové strany (CHP) Kilicdaroglu volil na základní škole v ankarské čtvrti Çankaya. U zábran ho hlasitě vítali čekající lidé. „Apeluji na občany, aby šli volit. Je to potřeba k tomu, abychom se zbavili tohoto tyranského režimu a zahájili skutečnou demokracii,“ řekl pak v krátkém projevu.

„Tyto volby se konají za náročných podmínek. Čelíme pokusům o podvod, ale věčím, že lidé jsou svobodní a odhodlaní dostavit se do volebních místností,“ dodal Kilicdaroglu. Erdogan svůj hlas odevzdal ve čtvrti Üsküdar v největším tureckém městě Istanbulu. Prohlásil, že je neděle důležitým dnem pro tureckou demokracii, protože jde o vůbec první druhé kolo voleb v dějinách země. Po odchodu z volební místnosti zamířil ke hrobu svých rodičů.

Volby se zřejmě obešly bez větších incidentů. Místopředseda CHP Özgür Özel si však postěžoval, že jeho stranického kolegu a pozorovatele voleb v provincii Şanliurfa Aliho Şekera zbili poté, co upozornil na některé nesrovnalosti. Podle Özela například muži volili za místní ženy. Deník Cumhuriyet pak hlásí i potyčky v několika volebních místnostech či před nimi, kde několik rozzuřených mužů napadlo i policii.

Kilicdaroglu přitvrdil, Erdogan zjemnil rétoriku

Erdogan měl větší šance i proto, že voličům slíbil stabilní vedení země díky tomu, že jeho koalice vyhrála před dvěma týdny parlamentní volby. Kilicdarogluova koalice skončila druhá a navíc je složena z velmi různorodých stran, které spojil jen cíl ukončit Erdoganovu dvacetiletou autoritářskou vládu.

Mezi oběma koly se kampaň stočila zejména k syrským uprchlíkům, kterých je v Turecku stále přes tři miliony. Po prvním kole totiž zbylo 5 procent voličů, kteří volili třetího kandidáta, nacionalistického politika Sinana Ogana. Na jejich hlasech také nyní záleželo. Podle některých predikcí se během sčítání zdálo, že se Oganovi voliči rozdělili půl na půl mezi oba kandidáty.

Sám Ogan mezi oběma koly veřejně podpořil Erdogana, Kilicdaroglu přesto výrazně přitvrdil a slíbil, že se v případě výhry postará, aby se všichni Syřané vrátili domů. Na svou stranu dostal i krajně pravicovou Stranu vítězství, která uprchlíky označuje za přítěž a Turecko za „migrantistán“.

Pro Syřany, kteří v posledních letech získali turecké občanství, tak byl jistější volbou Erdogan. A přestože i ten voličům slibuje postupný návrat Syřanů do vlasti – nehledě na nucené deportace běženců na sever Sýrie z posledních let – radikální slova svého rivala okamžitě využil.

Erdogan voliče vábí na nekonečné množství nově dokončených stavebních projektů, výdobytky techniky i na tradice a tureckou hrdost:

Odmítl vyvolávání protiuprchlických nálad a mimo jiné napsal, že slova opozice „o objetí, míru a svobodě během jediného dne ustoupila té nejodpornější formě fašismu“. „Ještě včera měli mozoly na prstech od dělání srdíček, dnes si lámou zápěstí od bouchání do stolů,“ poznamenal Erdogan také k proměně vystupování opozice. Ta šla do voleb v široké koalici a Turkům slibovala návrat k demokracii, lidským právům, svobodě a prozápadnímu směřování země.

Tedy ke všemu, co Erdogan za posledních dvacet let své vlády krok za krokem degradoval. Z Erdoganovy kampaně pak vzbudil pozornost přešlap, kdy prezident na jednom ze svých mítinků argumentoval videem, které mělo dokazovat spojení Kilicdaroglua se zakázanou Kurdskou stranou pracujících (PKK). Video však bylo falešné, což Erdogan přiznal až o pár dní později.

Kilicdaroglu si rovněž stěžoval, že mu vláda zakázala vést kampaň prostřednictvím SMS zpráv, které Turkům posílal. Na Twitteru proto vyzval své příznivce, aby si stáhli jedno z jeho videí a šířili ho přes WhatsApp.

Erdoganovi odpůrci těsně před druhým kolem sdílejí záběry, ze kterých se zdá, že prezident během rozhovoru s novináři usnul:

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...