Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Maročané ze strachu spali venku, počet obětí zemětřesení stoupl na 2122

  7:15aktualizováno  20:47
V marocké Marrákeši mnozí lidé v noci na neděli opět spali v ulicích. Někteří ze strachu, že by mohly přijít nové otřesy, jiní proto, že je zemětřesení připravilo o střechu nad hlavou. V nejhůře zasažených vesnicích lidé truchlí nad úmrtím desítek blízkých a sousedů. Páteční zemětřesení bylo v Maroku nejsilnější za celé století, vyžádalo si již 2122 životů, zraněných je více než 2400.

„Od chvíle, co se to stalo, nepřetržitě pracujeme. Je nás tu jen deset, kdo se snažíme najít lidi v rozbořených budovách, je to zoufalé,“ popsal Mohamed v jedné z vesnic v pohoří Velký Atlas mezi Marrákešem a Agádírem.

Mohamed společně s dalšími organizuje improvizované záchranné práce. Jen v jeho vesnici prý pohřbili v sobotu šestnáct lidí, v neděli pohřbí další dva a další mrtví jsou patrně pod troskami budov.

Lidé se navzájem utěšují při kopání hrobů pro oběti zemětřesení ve vesnici Ouargane nedaleko Marrákeše. (9. září 2023)

„Výjevy zkázy a zoufalství se opakují na mnoha místech ve Velkém Atlasu. Naše 90minutová klikatá jízda z Marrákeše k odlehlému horskému úbočí byla obtížná kvůli balvanům na cestě,“ uvedl reportér BBC Nick Beake, který na místo dorazil v podobnou dobu jako pracovníci Červeného kříže.

„Při příjezdu do vesnice nás vítala naříkající postarší žena se slzami na tvářích a hlavou v dlaních. O pár metrů dál plakala skupina mladých mužů, kteří zjistili, že mezi mrtvými je jejich kamarád,“ popsal Beake.

„Příjezd záchranářů přinesl jistou naději, v dalších hodinách bude nicméně i v horských vesnicích potřebná těžká technika na odklízení sutin. Dalších 24 až 48 hodin bude klíčových pro životy lidí stále uvězněných pod troskami,“ uvedla Caroline Holtová, operační ředitelka z Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce (IFRC).

„Jako ohnivá koule, co vše pohltila“

Horské oblasti mají podle médií nejvíce obětí. V provincii Al-Haouz si katastrofa vyžádala 1 293 mrtvých, v provincii Taroudant 452 životů. „Přišel jsem úplně o všechno,“ popsal listu The Guardian Lahcen, obyvatel odlehlé horské vesnice Moulay Brahim. Lahcen přišel o ženu a čtyři děti. „Nevím, co mám dělat, nejraději bych zmizel ze světa,“ dodal.

Zatímco záchranáři v Moulay Brahim pracují na hledání lidí v troskách, místní muži kopou obětem hroby. „Vnoučata mého bratrance jsou mrtvá,“ popsala Bouchra, další obyvatelka obce. „Viděla jsem zkázu zemětřesení v přímém přenosu a stále se třesu. Bylo to jako ohnivá koule, která pohltila všechno, co jí stálo v cestě. Každý tady přišel o rodinu,“ dodala žena.

Lidé křičeli a vybíhali na ulici, líčí Češka zemětřesení v marockém Agádíru

Vesnici Tafeghaghte, 60 kilometrů jihozápadně od Marrákeše, zemětřesení takřka srovnalo se zemí. Podle agentury AFP tu zůstalo stát jen velmi málo budov. „Tři z mých vnoučat a jejich matka jsou mrtví,“ řekl dvaasedmdesátiletý Omar Benhanna. „Jsou stále pod troskami,“ podotkl. Obyvatelé obce v sobotu pohřbili na nedalekém hřbitově asi 70 obětí.

Z velkých měst otřesy zasáhly nejvíce historický, téměř milionový Marrákeš. Videa na sociálních sítích ukazovala auta v ulicích zasypaná sutinami, zčásti zřícené historické budovy i lidi spící ve stanech na hliněném fotbalovém hřišti, jelikož jim zemětřesení buď vzalo střechu nad hlavou, nebo se kvůli obavám z dalších otřesů nechtěli vrátit do domů.

Rozsáhlé škody utrpěla mimo jiné mešita Kutubíja ze 12. století, píše web stanice Al-Džazíra. Na rozdíl od jiných historických budov ve městě se však Kutubíja nezřítila, jiné mešitě ve starém městě například otřesy strhly minaret. Marocký král Muhammad VI. v sobotu večer vyhlásil tři dny státního smutku.

Odlet českých hasičů do Maroka byl pozdržen

OSN odhaduje, že páteční zemětřesení se dotklo zhruba 300 tisíc lidí. Někteří Maročané si na sociálních sítích stěžují, že vláda nedovoluje rozsáhlejší pomoc ze zahraničí. Řada zahraničních záchranných týmů je připravena vyrazit na pomoc, některé z nich však čím dál více frustruje čekání na to, až je marocká vláda oficiálně pozve, napsala již agentura AP.

Mnoho zemí nabídlo Maroku humanitární i lidskou pomoc. Zatím jen týmy desítek tuniských záchranářů a lékařů odletěly do Maroka, v neděli večer dostal oficiální žádost Maroka o nasazení speciálního USAR týmu v oblasti zasažené zemětřesením také čeští hasiči. Později však hasiči uvedli, že ještě nutné počkat na oficiální nótu z Maroka, odlet je tak pozdržen.

Tým USAR českých hasičů do Maroka v neděli neodletí, stále čeká na oficiální nótu

Španělský ministr zahraničí Jose Albares v neděli oznámil, že jednotka vojenských záchranářů je připravená k odletu do severoafrické země.

Francouzské ministerstvo zahraničí uvedlo, že vláda vyhradila téměř dva miliony eur (asi 49 milionů korun) na pomoc Maroku a hasičský sbor na Tchaj-wanu oznámil, že má v pohotovosti 120 záchranářů, kteří mohou odletět v momentě, kdy obdrží pokyn. Pomoc nabídly dále například Spojené státy, Izrael, Turecko, Kuvajt nebo Alžírsko.

České ministerstvo zahraničí nadále nemá žádné informace, že by mezi oběťmi byli Češi.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...