ilustrační snímek | foto: Reuters

Lukašenko: Nejsme hlupáci, do války nejdeme, ač na nás Ukrajina vystřelila

  • 253
Běloruský prezident Alexandr Lukašenko v úterý prohlásil, že jeho země zneškodnila s ruskou pomocí raketu vypálenou z Ukrajiny. Zdůraznil však, že se Bělorusko nenechá vtáhnout do stávajícího konfliktu. „Nejsme takoví hlupáci,“ řekl představitelům běloruské armády.

Kyjevská vláda už v pátek obvinila Rusko ze snahy o zinscenování leteckých útoků na Bělorusko z Ukrajiny, aby tak poskytlo Minsku záminku se do konfliktu vložit. Podle ukrajinských médií dokonce ruské letadlo odpálilo z ukrajinského vzdušného prostoru rakety na nejméně jednu běloruskou příhraniční vesnici.

Uvedl, že raketa byla zachycena a zničena Běloruskem s ruskou pomocí poblíž hranic nad ukrajinskou Pripjatí, ležící u jaderné elektrárny v Černobylu.

„Varoval jsem vás, že nás do této operace, do této války budou tlačit,“ přeřekl se přitom Lukašenko, když porušil ruský narativ, že o válku nejde, ale jen o speciální vojenskou operaci.

„My tam nemáme co dělat a nebyli jsme pozváni,“ pokračoval Lukašenko ve snaze zaplašit spekulace o tom, že Rusko už na Bělorusko vyvíjí i oficiálně tlak, aby mu na Ukrajině vojensky pomohlo.

 „Chci znovu zdůraznit: Nehodláme se do této operace zapojit,“ sdělil ještě běloruský prezident. V tomto ohledu se spekuluje, že v běloruské armádě proti možnosti vstupu do bojů panuje značný odpor, stejně jako že nějací běloruští vojáci na Ukrajině i být mohou. Ukrajinská strana ale Minsk z intervence zatím neobvinila.

Lukašenko ovšem také naznačil, že běloruská trpělivost není neomezená. „Proč to dělají?“ řekl. „Aby nás podnítili, abychom začali reagovat. Ale my nejsme takoví hlupáci. Pokud budeme reagovat, budeme reagovat správně, aby to pocítili všichni. Zatím to snášíme.“

Podle agentury Reuters není jasné, jaký prospěch by Ukrajina měla ze zatažení Běloruska do války po ruském boku.

27. února 2022


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video