Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jelcin kritizuje ruské vojáky v Dagestánu

  12:30
- Ruský prezident Boris Jelcin obvinil vojáky ve své zemi ze "šlendriánství" a vytkl jim, že nedokázali uhlídat situaci v Dagestánu. Uvedl, že oni zavinili to, že část vesnic v Dagestánu obsadili ozbrojenci a ve vojenských městečkách jsou páchány teroristické útoky.
Velení ruských federálních sil v Dagestánu meztím potvrdilo, že letectvo bombardovalo pozice ozbrojenců, kteří jsou rozmístěni na čečenském území u hranic s Dagestánem.

Ruský prezident Boris Jelcin obvinil vojáky ve své zemi ze "šlendriánství" a vytkl jim, že nedokázali uhlídat situaci v Dagestánu. Uvedl, že oni zavinili to, že část vesnic v Dagestánu obsadili ozbrojenci a ve vojenských městečkách jsou páchány teroristické útoky.

"Jak se mohlo stát, že jsme ztratili v Dagestánu celý okres? Proč je v uzavřených vojenských městečkách více teroristických aktů, než na jiných místech. Výbuchy jsou páchány právě ve vojenských městečkách, ne na ulicích," řekl Jelcin před dnešní schůzkou s premiérem Vladimirem Putinem. "To lze vysvětlit pouze šlendriánstvím vojáků," konstatoval.

Bujnaksk, kde byl v noci na neděli vyhozen do vzduchu dům obydl

Informované vojenské zdroje v Moskvě agentuře Interfax sdělily, v západní části Dagestánu je zhruba 2000 rebelů, zatímco další oddíly jsou prý připraveny na dagestánsko-čečenském pomezí.
ený rodinami ruských vojáků, ovšem v současné době tzv. vojenským městečkem není, neboť je obydlen převážně civilisty. Vojáci prý tvoří jen zhruba deset procent obyvatel. Podle nejnovějších údajů ministerstva pro mimořádné situace způsobil teroristický útok smrt 64 osob a 146 lidí bylo zraněno. Za posledních 24 hodin nebylo z trosek vyproštěno žádné živé tělo.

Jelcin přislíbil, že v Dagestánu budou podniknuty "adekvátní kroky" s cílem "vyhnat odtud čečenské a jakékoli další banditské útvary". Upozornil, že situace v Dagestánu bude předmětem dnešního zasedání Bezpečnostní rady, nejvyššího poradního orgánu prezidenta. To by mělo začít v 16:00 moskevského času (14:00 SELČ) a měl by jej údajně řídit osobně Jelcin.

Tiskové středisko ministerstva obrany v dagestánské metropoli Machačkale dnes uvedlo, že dagestánské policii se podařilo zastavit ozbrojence, kteří v neděli vtrhli do západní části republiky, zhruba pět kilometrů před městem Chasavjurt. Právě toto město prý chtějí ozbrojenci učinit metropolí nového islámského státu, o jehož obnovení bojují již od počátku srpna. Ozbrojenci kontrolují řadu vesnic v okolí města.

Ruské letectvo podle zdrojů ministerstva obrany uskutečnilo asi 40 náletů na pozice ozbrojenců v novolakském a bujnakském okrese. Zdroje dagestánské vlády uvedly, že v okolí Chasavjurtu je nyní zhruba 1000 ozbrojenců, kteří se aktivně připravují k ozbrojené operaci. Vyhloubili okopy a zaujali strategické pozice. Do blízkosti tohoto města, které má zhruba 100.000 obyvatel, se stahují posily policie a také místní dobrovolníci. Měly by tam být také přesunuty federální síly, které jsou zatím soustředěny v okolí Bujnaksku. Bombardují tam pozice jiných ozbrojenců, kteří bojují o vesnice Karamachi a Čabanmachi. Není jasné, jaká je aktuální situace v této oblasti. Oficiální zdroje pouze tvrdí, že "operace pokračují".

Dagestánské oficiální vedení dnes popřelo, že by v republice vyhlásilo "mobilizaci". Tajemník Bezpečnostní rady Dagestánu Achmednabi Magdigadžijev dnes řekl, že "omylem" byl zveřejněn návrh usnesení, který obsahoval doporučení k mobilizaci záložníků. Ten však prý schválen nebyl a Státní rada, nejvyšší dagestánský orgán, se v neděli usnesla pouze na tom, že vyzve k vytvoření oddílů domobrany. Vyhlašovat mobilizaci na území Ruské federace mohou podle ústavy pouze federální orgány.

Zdroje z Federální bezpečnostní služby (FSB) dnes uvedly, že byl zadržen muž podezřelý ze spáchání teroristického útoku v Bujnaksku. Zjištěna byla také jména dvou dalších osob, které se prý na útoku podílely. Jde údajně o stoupence radikálního islámského hnutí vahhábismu. Příslušné orgány po nich pátrají.

Bombardování Čečenska
Vojenské zdroje citované agenturou Interfax uvedly, že byla bombardována místa, kde se údajně nacházejí základny ozbrojenců, kteří nyní bojují proti ruským jednotkám v západní části Dagestánu. Podle údajů rozvědky je v tamních výcvikových táborech kolem tří tisíc ozbrojenců. Další dva tisíce jsou prý v Dagestánu.

Ruské zdroje potvrdily, že bombardovány byly čečenské vesnice Čadary, Kinchi, Chinduk a Chašilda. Ruské ministerstvo obrany k tomu pouze sdělilo, že rozhodnutí o úderech náleží velení federálních sil v Dagestánu. Ministerstvo dosud popíralo jakékoli útoky proti Čečensku, ačkoli ruské síly bombardují pohraniční čečenské obce již zhruba dva týdny.

Čečenský prezident Aslan Maschadov odsoudil podle televize ORT bombardování čečenských vesnic a označil ho za agresi Ruska proti Čečensku. Podle jeho slov bylo zabito mnoho civilistů. "Kroky ruských sil nejsou odůvodněny a mají za cíl rozpoutat novou válku," řekl Maschadov.

Zdroje z čečenských vesnic tvrdí, že zničeny byly desítky domů. Lidé jsou prý pohřbíváni v hrobech vyrytých bagry. Místní představitelé soudí, že ještě desítky mrtvých těl budou nalezeny pod sutinami domů, které byly při bombardování rozbořeny.

Očití svědci citovaní agenturou Interfax uvedli, že zabito bylo přinejmenším 25 osob a na 70 lidí bylo zraněno. Ti prý byli hospitalizováni v nemocnicích v Grozném a Gudermesu. Tyto údaje ale nyní nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Čečenský polní velitel Šamil Basajev, který stojí v čele armády "dagestánských mudžáhidů", prohlásil, že nezůstane nic dlužný ruským silám, které bombardovaly jeho zemi. "Odpověď bude působivá," uvedl v prohlášení, které zveřejnilo jeho tiskové středisko.

Ruské federální síly slibují, že již za dva až tři dny ukončí operace proti rebelům v obcích Karamachi a Čabanmachi v bujnakském okrese v dagestánském vnitrozemí. Tam se proti nim postavili zastánci radikální islámské orientace - vahhábismu. Nejsou ochotni se vzdát a jsou prý odhodláni bojovat do posledního muže. Jejich odpor se vyvíjí nezávisle na vojenské aktivitě Šamila Basajeva, který se prý chce zmocnit celého severního Kavkazu a obnovit tam stát Čečenců a Dagestánců, jenž existoval v 19. století.

Při výbuchu obytného domu zahynulo padesát lidí

K sobotnímu útoku na obytný dům ve městě Bujnaksk, kde žily rodiny ruských důstojníků, se zatím nikdo nepřihlásil. Policie pátrá po dvou místních obyvatelích, kteří údajně zajišťovali odpálení nálože, není však vyloučeno, že již uprchli do Čečenska.

Výbuch zdemoloval pětipodlažní budovu a zabil podle nejnovějších údajů 50 lidí. Nejméně 135 bylo zraněno, přičemž 58 je nyní hospitalizováno.

Ministerstvo pro mimořádné situace uvedlo, že jeho specialisté ukončili svou práci v Bujnaksku a vrací se do Moskvy. Ruský ministr spravedlnosti Jurij Čajka v Moskvě popřel, že by se zvažovalo vyhlášení výjimečného stavu v zemi.

Výbuch způsobila nálož trinitrotoluenu
Podle televize NTV výbuch v Bujnaksku způsobila nálož o síle zhruba 200 kilogramů trinitrotoluenu (TNT), která byla umístěna v nákladním vozidle zaparkovaném těsně vedle budovy. Na tomto místě zůstal kráter hluboký kolem tří metrů a široký zhruba 12 metrů.
Výbuch nastal kolem třičtvrtě na deset v noci místního času (19:40 SELČ). V domě byly převážně ženy a děti z rodin příslušníků 156. praporu ruských ozbrojených sil. Podle předběžných údajů exploze zdemolovala na 25 bytů.

Bujnaksk leží nedaleko vesnic Karamachi a Čabanmachi, jejichž obyvatelé bojují již zhruba týden proti federálním silám. Jde o zastánce radikálního islámského hnutí vahhábismu, kteří odmítli složit zbraně a vstoupili do bojů s ruskou armádou a silami ministerstva vnitra.

Záběry televizní stanice NTV z exploze domu v dagestánském Bujnaksku, která si vyžádala sedmnáct mrtvých a přes sto zraněných

Záběry televizní stanice NTV z exploze domu v dagestánském Bujnaksku, která si vyžádala sedmnáct mrtvých a přes sto zraněných

Autor:

Čaputová přijela do Prahy na rozlučku. Jsem tu jako doma, řekla Pavlovi

  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Do konce měsíce výrazně zúžíme tým, řekl Bartoš po volebním debaklu Pirátů

15. června 2024  14:30,  aktualizováno  22:39

Reformy vnitřního fungování a kampaní Pirátské strany je třeba provést do konce příštího měsíce....

Je fajn se o míru bavit, ale shodu na summitu o Ukrajině Pavel neočekává

15. června 2024  13:36,  aktualizováno  21:46

Švýcarský summit o Ukrajině je podle prezidenta Petra Pavla první možností, jak se na široké...

Jednejme s Ruskem, zaznělo na summitu o Ukrajině. USA hlásí další finanční pomoc

15. června 2024  8:47,  aktualizováno  21:07

Sledujeme online Zástupci desítek zemí světa se v sobotu sešli v luxusním resortu nad Lucernským jezerem ve...

Francouzi demonstrují proti krajní pravici, která může vyhrát předčasné volby

15. června 2024  18:17,  aktualizováno  20:17

Statisíce Francouzů v sobotu vyšly do ulic, aby vyjádřily odpor vůči krajní pravici, která by se po...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...