Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ostřelování Židů i útoky na Hamás pokračují. Kulhánek jede podpořit Izrael

Přímý přenos   6:17aktualizováno  12:30
Izraelské letectvo v noci na čtvrtek znovu bombardovalo cíle v systému podzemních tunelů, které využívá radikální hnutí Hamás v Gaze. Izraelci útočili také na rampy pro odpalování raket, továrnu na zbraně patřící Hamásu nebo dům jednoho jeho velitele. Hamás ostřeloval Izrael raketami po půlnoci, později k ránu už útoky ustaly. Svatou zemi ve čtvrtek navštíví český ministr zahraničí Jakub Kulhánek.
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nevylučuje další eskalaci konfliktu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nevylučuje další eskalaci konfliktu. | foto: Profimedia.cz

Kulhánek přijede na pozvání svého izraelského protějška Gabiho Aškenaziho. Český ministr cestu považuje za projev české podpory Izraeli. Do země zamíří rovněž šéf slovenské diplomacie Ivan Korčok.

Izraelský velvyslanec děkoval Česku za podporu, podle palestinského je slepá

Německý ministr zahraničí Heiko Maas, který už do Izraele dorazil, označil tamní situaci za vážnou. Po uvítání s Aškenazim řekl, že přijíždí vyjádřit solidaritu, ale zároveň prosazuje uzavření příměří s Hamásem.

„Od chvíle, kdy jsme sem přijeli, vidíme, že Hamás znovu střílí rakety na jižní Izrael, a to ukazuje, jak je situace vážná,“ řekl Maas. Izrael má podle něj právo „bránit se proti takto masivním útokům“.

„Poděkoval jsem mu, že nás přijel navštívit v tento čas, kdy na nás padají rakety. Palbu Hamásu nemůže přijmout žádný stát, Izrael musí své občany ochránit,“ sdělil Aškenazi. Izraelci Maase krátce po příletu odvezli do Petach Tikvy u Tel Avivu a ukázali mu dům zasažený raketou z Gazy. Petach Tikva je také v programu návštěvy ministra Kulhánka.

Německý ministr řekl, že trpí civilisté na obou stranách. „Počet obětí stoupá každým dnem. Znepokojuje nás to, a proto podporujeme mezinárodní snahu o uklidnění,“ sdělil Maas. 

Je v kontaktu s kolegy v Egyptě, Jordánsku, Kataru a USA a doufá, že vyjednávání o příměří budou úspěšná. Jako první z ministrů zemí Evropské unie od zahájení bojů v úterý Izrael navštívil šéf řecké diplomacie Nikos Dendias, který pak pokračoval do Jordánska a Egypta.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Zabili jsme 160 teroristů, hlásí Izrael

Mezi 230 palestinskými oběťmi je podle nové bilance ministerstva zdravotnictví v Gaze 65 nezletilých a zraněno je 1710 lidí. Podle izraelských zdrojů je mezi mrtvými 160 členů teroristických skupin zejména Hamásu a Islámského džihádu.

Izraelské letectvo v noci na čtvrtek bombardovalo cíle v systému podzemních tunelů, které využívá radikální hnutí Hamás v Pásmu Gazy. Armáda uvádí, že Hamás systém tunelů nazývaný Metro budoval celá léta. Měří prý stovky kilometrů a organizace ho využívá k přesunům bojovníků, munice i potravin. Někde v něm mohou jezdit i vozidla.

Letectvo Izraele se zaměřuje na uzlová místa tunelové sítě a další strategické body. Velká část Metra leží pod městem Gaza na severu palestinského teritoria. Kromě toho Izraelci útočili na rampy pro odpalování raket, továrnu na výrobu zbraní patřící Hamásu nebo dům jednoho z velitelů této teroristické organizace.

Izraelští vojáci u města Sderot poblíž hranice s Pásmem Gazy (13. května 2021)

„Existují jen dvě cesty, jak s nimi (Hamásem) můžete jednat. Můžete je přemoci, a to je vždy otevřená možnost, anebo je můžete zastrašit,“ řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu při setkání s velvyslanci v Izraeli. „Právě teď se účastníme rázného odstrašování, ale musím říct, že nevylučujeme nic,“ dodal. Izrael se podle něj snaží rychle nastolit klid a dělá vše pro to, aby se vyhnul civilním obětem.

Možné příměří

Příměří mezi Izraelem a Hamásem by mohlo začít platit už v pátek. Napsal to list Wall Street Journal s odvoláním na zdroje, které o příměří jednají.

Egyptští prostředníci pokročili při vyjednávání s vedením Hamásu a Izrael údajně "v soukromí přiznal", že se blíží dosažení svých vojenských cílů.

Pokud nenastanou neočekávané okolnosti, uvedl WSJ, bude příměří tento týden a jedinou otázkou je kdy. 

Izrael podle portálu BBC News sdělil, že cílil na vojenskou infrastrukturu a domy velitelů palestinského radikálního hnutí Hamás, konkrétně se pokusil zabít šéfa ozbrojeného křídla Hamásu Muhammada Dífa. 

„Pokusili jsme se ho zabít několikrát,“ připustil mluvčí izraelské armády Hidai Cilberman. Díf už přežil několik pokusů o likvidaci, a to i za posledního velkého konfliktu v roce 2014, píše BBC News s tím, že velitel se drží v pozadí a není známo, kde se nachází.

Přední politický představitel Hamásu Músá abú Marzúk podle agentury Reuters uvedl, že očekává konec deset dní trvajícího násilí do jednoho či dvou dnů. „Myslím, že současné snahy ohledně klidu zbraní budou úspěšné,“ řekl libanonské televizi Al-Majádín. „Očekávám, že klidu zbraní bude dosaženo za den nebo dva na základě vzájemné dohody.“

Izraelská armáda od vypuknutí posledního konfliktu provedla stovky leteckých úderů v Pásmu Gazy, které podle ní měly za terč vojenské cíle. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) poškodili Izraelci během úderů přinejmenším 18 nemocnic a klinik, jedno zdravotnické zařízení zničili. Palestinští ozbrojenci odpálili na Izrael přes 3 700 raket.

Hamás svým arzenálem překvapil, v raketách recykluje izraelskou munici

V Pásmu Gazy, kde žijí více než dva miliony obyvatel, mezitím docházejí zdravotnické prostředky, palivo a voda. Území se nachází pod izraelsko-egyptskou blokádou od roku 2007, kdy se moci v této oblasti chopil Hamás.

Současný konflikt mezi Hamásem a Izraelem je nejvážnější za poslední roky, podotýká Reuters s tím, že na rozdíl od předchozích ten současný podnítil pouliční násilí v izraelských městech mezi radikálními Židy a Araby.

16. května 2021

Autoři: ,
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Tak dlouho tam ta zrůda byla...“ Zjištění o střelbě na fakultě rozlítila pozůstalé

18. června 2024

Premium Univerzita Karlova i pozůstalí podali stížnosti proti policejním závěrům prosincové střelby na...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Senát bude schvalovat ústavní soudce. Prezident nominoval Přibáně a Langáška

19. června 2024  8:53,  aktualizováno  9:54

Přímý přenos Senátoři budou rozhodovat o tom, zda se právník a sociolog Jiří Přibáň a Tomáš Langášek z...

Stížnost na nelidský trest ÚS muži neuznal. Doživotí za vraždu otce a macechy platí

19. června 2024  9:43

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost Pavla Nárožného, doživotní vězení za vraždu otce a jeho manželky...

Biden otevřel nelegálním migrantům v manželství s Američany cestu k občanství

18. června 2024  15:14,  aktualizováno  19.6 9:23

Přistěhovalci, kteří dlouhodobě žijí ve Spojených státech bez patřičných dokladů a uzavřeli...

Rodiče v Německu zavraždili svou dceru. Nelíbil se jim její životní styl

19. června 2024  9:19

V pondělí večer byla v Německu u města Worms nalezena mrtvá patnáctiletá dívka. Vzápětí skončili ve...

Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku
Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku

Profesionální trenér sportovců-profesionálů i hobbíků, vytrvalec a závodník, Jan Kempa, je mužem činu. Svůj život obrátil v patnácti doslova...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...