Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Izraelský velvyslanec poděkoval Česku za podporu, podle palestinského je slepá

  10:18
Česko by nemělo přistupovat k Izraeli, jako kdyby stál nad zákonem. Řekl to palestinský velvyslanec v Česku Chálid al-Atraš. Naopak izraelský velvyslanec v zemi Daniel Meron podporu, která se Izraeli dostala od Česka, označil za klíčovou. Podle al-Atraše současné boje mezi Gazou a Izraelem vyprovokoval Izrael, Meron viní z násilností palestinské extremistické hnutí Hamás.
Hrad, Úřad vlády, ministerstvo zahraničí i některé další úřady vyvěsily na...

Hrad, Úřad vlády, ministerstvo zahraničí i některé další úřady vyvěsily na podporu Izraele jeho vlajku. (14. května 2021) | foto:  Petr Kozlík, MAFRA

Izrael v posledních dnech podpořily Spojené státy a řada evropských lídrů, včetně českého prezidenta Miloše Zemana. „Izraelská vláda má slepou podporu od Spojených států i České republiky,“ poznamenal k tomu Al-Atraš s poukazem na úterní tweet českého ministra zahraničí Jakuba Kulhánka, který zmiňuje právo Izraele na sebeobranu, ale nezmiňuje Palestince.

„Odporovat okupační moci je podle mezinárodního práva povoleno, je to oprávněné, Palestinci by měli mít právo žít svobodně a důstojně,“ uvedl palestinský velvyslanec. „Česká republika respektuje mezinárodní právo a lidská práva jako rámec své zahraniční politiky, ale když přijde na Izrael, tak ten se může chovat, jako by byl nad zákonem,“ dodal.

„Tato podpora je pro Izrael klíčová, protože ukazuje, že jsme na správné straně. Jsme země, která se brání před útoky. Žádný stát by netoleroval, kdyby na jeho civilní populaci bylo za devět dní odpáleno 3400 raket,“ poznamenává izraelský velvyslanec.

„Rád bych využil příležitosti a poděkoval České republice, která vyniká podporou Izraele. Tato podpora byla vyjádřena vyvěšením izraelských vlajek na mnoha vládních budovách a radnicích po celé zemi... dostali jsme zde velkou veřejnou podporu a chtěl bych českým lidem poděkovat, pomohli nám v roce 1948 ve válce za nezávislost, kdy Židé bojující za nezávislost obdrželi československou pomoc, a pomáhají nám nyní. Také jsme byli velmi hrdí na to, že jsme mohli Čechům před několika měsíci pomoci s vakcínami (proti covidu-19)... jsme si velmi blízké národy,“ poděkoval Meron Česku. 

Podporuji Izrael, napsal český velvyslanec v Kuvajtu. Teď se omlouvá

Pokud jde o Spojené státy, al-Atraš poznamenal, že mezi předchozím americkým prezidentem Donaldem Trumpem a současným šéfem Bílého domu Joem Bidenem je „velký rozdíl“ v přístupu k Palestincům. „Nesmíme ale zapomínat, že Spojené státy jsou hlavním podporovatelem Izraele“. „Pokud nebudou uplatňovány rezoluce OSN, lidská práva a dohody s Izraelem, ničeho se nedosáhne,“ uvedl. 

Za povzbudivé naopak velvyslanec považuje demonstrace proti izraelským náletům v Gaze, které se v posledních dnech uskutečnily v mnoha zemích světa. Uvedl, že nová generace má i díky sociálním sítím větší povědomí o tom, čemu Palestinci musí čelit.

Kdo může za konflikt?

„Palestinci čelí okupaci 53 let. Palestinské vedení dospělo k historickému kompromisu o dvoustátním řešení. Palestinci přijali stát na pouhých 22 procentech historické Palestiny s východním Jeruzalémem jako hlavním městem. Jednáme o mírovém procesu od roku 1993, a nic se nezměnilo,“ uvedl al-Atraš. „Poté, co v roce 1993 palestinský vůdce Jásir Arafat a izraelský premiér Jicchak Rabin podepsali dohodu, spáchal na Rabina atentát izraelský extremista, aby zastavil mírový proces. Stalo se to, protože izraelské osadníky vyprovokoval pan Benjamin Netanjahu, který se později stal premiérem. Provokoval samotné Izraelce, je proti míru,“ dodal velvyslanec s tím, že za apartheid praktiky Izraele vůči Palestincům označily lidskoprávní organizace Human Rights Watch a Be-celem.

Al-Atraš tvrdí, že se média věnují pouze důsledkům konfliktu, ale nehledí na jeho příčinu. „Hlavní problém je, co izraelské síly a policie dělají na Západním břehu a v Gaze. Gaza je 15 let v obležení, jak říkají humanitární organizace, stala se z ní největší věznice pod širým nebem. Toto utlačování a mučení lidí na Západním břehu a v Gaze a diskriminační praktiky ze strany izraelské vlády vůči Palestincům, kteří zůstali v historické Palestině, jsou nelegální,“ uvedl. 

Poukázal přitom na vystěhování palestinských rodin z východojeruzalémské čtvrti Šajch Džarráh, na provokace ze strany osadníků a na policejní zásahy u mešity Al-Aksá.

Další nálety na tunely. Musíme je přemoct anebo zastrašit, říká Netanjahu

Podle al-Atraše Izrael uplatňuje tři právní systémy, podle prvního jsou Židé označováni za nadřazený lid, další systém podle něj platí pro Palestince uvnitř Izraele a řadí je do druhé kategorie a třetí právní systém je uplatňován vůči Palestincům žijícím na okupovaných územích. „Nyní jsou Palestinci pod palbou, vyžádalo si to přes 200 obětí na životech, stovky domů byly zničeny. Obecně násilí je špatné, ale agrese je mnohem horší a režim apartheidu a okupace je nejhorší věc na světě,“ řekl velvyslanec.

Na dotaz, zda civilisté v Gaze mají kam před izraelskými nálety uniknout, Meron odpověděl, že to, co se v enklávě děje, je „tragické“. „Nyní jsou podle mě ve velmi těžké situaci, nikoli kvůli Izraeli, ale kvůli Hamásu a extrémnímu fanatickému vedení, jež mají. Respektujeme každou lidskou bytost, respektujeme muslimy, respektujeme Araby a chtěli bychom, aby měli lepší budoucnost. Izrael pokračuje v poskytování humanitární pomoci a umožňuje, aby proudila do Gazy, nechceme vidět žádné vojenské operace, nechceme vidět žádný konflikt, ale v této fázi, kdy se Izrael musí bránit, je to nevyhnutelné,“ řekl Meron.

„Izrael opustil Gazu v roce 2005. Pamatuji si, když o tom rozhodl (tehdejší premiér Ariel) Šaron, hovořilo se v rámci vlády o tom, že si přejeme, aby se Gaza proměnila v Singapur Blízkého východu. Necelé dva roky na to brutálním způsobem převzal vládu Hamás a od té doby si tato extrémní organizace vzala jako rukojmí zhruba dva miliony lidí,“ poznamenal s tím, že „je klíčové posílit umírněné síly na palestinské straně a doufat v lepší budoucnost“.

Ne a ne ho zabít. Izraelci loví nepolapitelného velitele Hamásu

Hamás se Pásma Gazy zmocnil v roce 2007 poté, co v roce 2006 vyhrál volby na palestinských územích, ale odmítl se vzdát násilí, což mělo zásadní dopad na to, jak byl vnímán mezinárodním společenstvím. Moci v Pásmu Gazy se ujal po souboji s konkurenčním Fatahem, který s ním nechtěl zůstat v koalici. Izrael, USA a EU považují Hamás za teroristickou organizaci.

„Cílem je Hamás dostat do pozice, kdy už si na nás netroufne útočit, kdy jejich zbrojní schopnosti budou vyčerpány nebo oslabeny a kdy pochopí, že jim nestojí za to, takové dobrodružství zopakovat,“ popisuje současnou vojenskou operaci izraelských sil Meron. „Nechceme se vrátit do situace, jakou jsme tu měli 8. nebo 9. května, měli by mít pocit, že to byla chyba, a o to usilujeme. Proto ničíme jejich teroristickou infrastrukturu, cílíme na jejich vojenská zařízení a velitele, abychom zajistili, že budou oslabeni a nebudou tuto epizodu chtít opakovat,“ dodal. 

Meron poznamenal, že Hamás sám vyrábí rakety a podařilo se mu je i do Gazy propašovat, po moři či po souši. „Začali používat nové rakety Ajáš 250, které mají dosah 250 kilometrů, vyrábějí čím dále sofistikovanější rakety, jež ohrožují Izraelce a Araby,“ řekl.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:55

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:40

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...