Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žid je víc než Palestinec? Supermodelka se pustila do hádky s ministrem

  21:33
Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben-Gvir se dostal do slovní přestřelky s americkou supermodelkou Bellou Hadidovou. Celebrita s palestinskými kořeny ho zkritizovala poté, co řekl, že životy Židů jsou přednější než svoboda pohybu pro Palestince. Ministr ji pak osočil, že nenávidí Izrael.
Bella Hadidová na New York Fashion Week

Bella Hadidová na New York Fashion Week | foto: Profimedia.cz

„Mé právo, právo mé ženy a mých dětí pohybovat se po Judeji a Samaří je důležitější než svoboda pohybu Arabů,“ řekl minulý týden izraelský ministr, přičemž použil zastaralý název pro Západní břeh Jordánu. „Právo na život má přednost před svobodou pohybu,“ dodal.

Svá slova pronesl v rozhovoru pro izraelskou televizi poté, co palestinští útočníci zabili nebo zranili několik Izraelců na území, které se má stát součástí budoucího palestinského státu.

Při útoku na dálnici nedaleko města Hebron 21. srpna zemřela žena a muž, který jel s ní, utrpěl vážné zranění. Podle izraelských médií na dvojici střílel pravděpodobně Palestinec nebo několik Palestinců z vozidla projíždějícího kolem. Izraelská záchranná služba uvedla, že v automobilu obětí bylo také šestileté dítě, které „jako zázrakem“ vyvázlo bez zranění.

Izraelský ministr navštívil Chrámovou horu. Je to znesvěcení, zuří Palestinci

Ještě o několik dní dříve byli na Západním břehu při pravděpodobně palestinském útoku zastřeleni dva Izraelci. Při střelbě u myčky aut přišli o život otec se synem.

Oba útoky se dočkaly nadšených reakcí ze strany radikálních palestinských hnutí Hamas a Islámský džihád, zatímco izraelský premiér Benjamin Netanjahu k incidentu z dálnice řekl, že Izrael je „uprostřed teroristického útoku“ a obvinil z něj mimo jiné Írán.

Ultranacionalista Ben-Gvir se ve zmíněném rozhovoru obrátil na moderátora, izraelského Araba Mohammada Magadliho a ke svému výroku o větších právech židovských osadníků dodal: „Promiňte, Mohammade. Ale taková je realita.“

Rozhovor pro izraelskou televizi:

Právě na to na sociálních sítích zareagovala světoznámá modelka Bella Hadidová, jejímž otcem je palestinský developer Mohamed Hadid.

„Na žádném místě, v žádné době, zejména v roce 2023, by neměl být jeden život cennější než druhý. Zejména jen kvůli jejich etnické příslušnosti, kultuře nebo čiré nenávisti,“ uvedla. Zveřejnila také video od izraelské nevládní organizace na ochranu práv B’Tselem, v němž izraelští vojáci v Hebronu říkají neznámé ženě, že Palestinci nesmějí chodit po určité ulici, protože je vyhrazena Židům.

„Připomíná to někomu něco?“ napsala Hadidová. A naštvala tím Ben-Gvira, který jí na kritiku odpověděl: „Zvu vás do (osady) Kirjat Arba, abyste viděli, jak tu žijeme, jak jsou tu každý den vražděni Židé, kteří v životě nikomu nic špatného neudělali,“ napsal na síti X a modelce také podle listu The Guardian vzkázal, že „nenávidí Izrael“.

Ulice jen pro Židy?

Ministrovy výroky nicméně nepobouřily jen nizozemsko-palestinskou modelku. Před Ben-Gvirovým domem se objevili demonstranti a jeho slova „promiňte, Mohammade“ se stala ironickým a virálním sloganem na sociálních sítích.

Pro mnohé kritiky izraelské vlády Ben-Gvirovy výroky posloužily jako důkaz, že se Svatá země pomalu mění v apartheid (označení pro politiku rasové segregace, pozn. red.). V souvislosti s postavením Palestinců se o systému založeném na segregaci obyvatel občas mluví v západních médiích, což Izrael hodně dráždí.

„Při srovnávání s jihoafrickým apartheidem jsem vždy opatrný, ale současná situace skutečně vykazuje hodně podobných prvků. A může to být ještě výrazně horší, skutečně se to může velmi podobat jihoafrickému modelu,“ uvedl před časem pro iDNES.cz politolog a expert na Blízký východ Marek Čejka.

KONTEXT: Apartheid, pogromy, vláda rabínů. Izrael míří k černým scénářům

Protesty nicméně Ben-Gvira nezviklaly. „Ano, právo mé a mých židovských spoluobčanů cestovat a vracet se bezpečně domů po silnicích v Judeji a Samaří předčí právo teroristů, kteří po nás házejí kameny a zabíjejí nás,“ přisadil si pak ještě ministr, který byl v minulosti usvědčen z podněcování k rasismu a podpory teroristické organizace.

Na jeho stranu se přidal i premiér Netanjahu a prohlásil, že „Izrael na Západním břehu umožňuje maximální svobodu pohybu“. „Palestinští radikálové však této svobody zneužívají k tomu, aby vraždili ženy, děti a rodiny tím, že je na různých místech různých cest přepadávají,“ řekl. „To je to, co minist Ben-Gvir myslel, když řekl, že právo na život předčí svobodu pohybu,“ dodal.

Podle agentury AP palestinští útočníci jen od začátku letošního roku zabili na 30 Izraelců. Ve stejné době izraelští vojáci na Západním břehu zabili téměř 180 Palestinců, přičemž o většině z nich řekli, že šlo o radikály.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nová stíhačka F-35 se zřítila po natankování

  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Chybí Ospen, Ventolin i další léky. Aplikace ukáže, kde je lidé seženou

5. června 2024

Premium Děti, které potřebují penicilinový sirup Ospen na streptokokovou angínu, stejně jako pacienti se...

SPOLU? Můžeme přece kroužkovat, říká Vondra. Vlajku s nápisem Brusel hájí

5. června 2024

Lídr koalice SPOLU do Evropského parlamentu Alexandr Vondra říká, že v koalici není podstatné, co...

Ruská přilba? Zakrvácená uniforma? Máme. Válečné trofeje jsou na prodej

5. června 2024

Premium Vojenští nadšenci z Evropy a Ameriky na online tržištích kupují vojenské uniformy, boty, batohy...

Morávková a Čenský budou provázet diváky Novy i všednodenními rány

5. června 2024

V pátek se ranní pořad Novy Snídaně rozroste o nový moderátorský pár. Dvojici Johan Mádr a Ondřej...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...