Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

GLOSA: Macron mezi domorodci, (ne)chtěný pan Green Deal a načapaný komunista

  20:27
Nizozemsko se připravuje na návrat těžké váhy z Bruselu, Emmanuel Macron odjel do Oceánie, ve Španělsku už zase mají politický pat, maďarská prezidentka přeplavala Balaton… Přinášíme tradiční přehled zahraničních událostí se zaměřením na západoevropské politické scény.
Emmanuel Macron a domorodí tanečníci v Touho na severu Nové Kaledonie (25....

Emmanuel Macron a domorodí tanečníci v Touho na severu Nové Kaledonie (25. července 2023) | foto: Profimedia.cz

Nizozemsko připravilo svět o jednu z posledních jistot, když premiér Mark Rutte počátkem července shodil svou vlastní vládu a oznámil, že po listopadových volbách odejde z politiky. Je to opravdu konec jedné éry, vždyť teflonový Mark, skromný starý mládenec (56), byl v úřadu od roku 2010. Možná to celé udělal jen proto, aby mohl zase používat starou nokii, svým krokem ale každopádně rozpoutal na nizozemské politické scéně velké přesuny.

Teflonový Mark končí. O moc v Nizozemsku se hlásí naštvaní sedláci

Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) si na konci srpna zvolí jeho nástupce, přičemž zájem už projevila ministryně spravedlnosti s tureckými kořeny Dilan Yeşilgöz-Zegeriusová. Nového lídra bude mít i liberální a nyní druhá nejsilnější strana D66, neboť ministryně financí Sigrid Kaagová už měla dost útoků na svou osobu, které ovlivňovaly její děti (krajní pravice ji nazývala čarodějnicí). Balí to i šéf třetí ze čtyř koaličních stran, předseda konzervativní CDA a ministr zahraničí Wopke Hoekstra. Největší bomba ale může explodovat na levici.

Zahraniční glosář

Sociální demokraté (PvdA), kteří byli posledních deset let na odpis, se rozhodli jít do voleb spolu se zelenými (GL) a ejhle – najednou jsou favority. Šanci zavětřil místopředseda Evropské komise Frans Timmermans, ve východních částech EU populární jakožto hlavní prosazovatel Green Dealu a podporovatel uprchlických kvót. Uskupení obou stran by do voleb rád vedl. V Komisi je už od roku 2014 (předtím byl nizozemským ministrem zahraničí) a nyní se mu otevírá možnost další dlouhé štace. Nizozemští premiéři totiž mají v posledních desetiletích velkou trvanlivost – za čtyřicet let byli čtyři (Lubbers, Kok, Balkenende, Rutte), a to navzdory pestré paletě stran vycházející z vysoce proporčního volebního systému.

„Premiér Timmermans je to, co Nizozemsko teď potřebuje,“ domnívá se europoslanec PvdA Mohammed Chahim. Vyjádřil se i italský populista Matteo Salvini, jen v trochu jiném tónu. „Nám se po něm stýskat nebude. Tenhle pán napáchal hodně škod, doufáme, že nizozemští voliči se k němu zachovají, jak si zaslouží,“ uvedl.

KOMENTÁŘ: Otec Green Dealu opouští Evropu. Půjde Green Deal s ním?

Francouzský prezident Emmanuel Macron se tento týden po sérii násilných nepokojů a protestů proti důchodové reformě rozhodl odletět nejdál, co to šlo. Vyrazil do Pacifiku, kde si postupně naplánoval zastávky na Nové Kaledonii, Vanuatu a Papui-Nové Guineji. Jeho cílem bylo v regionu, do něhož čím dál více proniká Čína, prezentovat „francouzskou alternativu“. Na Kaledonii, jež je francouzským zámořským územím, které v posledních pěti letech třikrát hlasovalo o nezávislosti, si vyslechl hlasy obou znesvářených táborů, ale podle fotografií ho nejvíce zaujali tančící polonazí domorodci.

Emmanuel Macron a domorodí tanečníci v Touho na severu Nové Kaledonie (25. července 2023)

Ve Francii se mezitím po vládní rošádě zabydlují ve svých funkcích noví ministři a Marléne Shiappaová, která skončila jakožto státní tajemnice pro sociální ekonomiku, naopak přemýšlí, co dál. „Jak říkal Saint-Exupéry, nikdo nemůže předpovídat budoucnost,“ pravila neurčitě čtyřicetiletá samozvaná „sapiosexuálka“, jež na jaře pobouřila premiérku pózováním pro Playboy. Nechceme radit, ale s oněmi snímky docela prorazila…

Playboy se snímky členky francouzské vlády se vyprodal během tří hodin

Španělský premiér Pedro Sánchez opět ukázal, že není radno ho podceňovat. Dokonale mu vyšla sázka na předčasné volby konané uprostřed léta a navzdory průzkumům si uchoval šanci zůstat obyvatelem paláce Moncloa. Nyní, pár dní po volbách, se nabízejí dva scénáře. Buď se hlasování bude záhy opakovat, což Španělé zažili už v letech 2016 a 2019, nebo široká koalice regionálních stran udrží u moci Sánchezovy socialisty. Neformální vůdce katalánského uskupení Junts Carles Puidgemont, od roku 2017 v belgickém exilu, se může tiše smát a hřebínkem si přičesávat svou beatlesáckou ofinu.

Výhra bez vítězství. Španělé půjdou znovu volit v prosinci, odhaduje politolog

V Norsku sledovali pozoruhodnou politickou sebevraždu. Předseda Rudé strany Bjørnar Moxnes skončil poté, co na něj prasklo, že v červnu na letišti v Oslu ukradl sluneční brýle značky Hugo Boss. Jednačtyřicetiletý komunista nejprve tvrdil, že to byla nehoda, kamerové záznamy zveřejněné deníkem Verdens Gang ho ale usvědčily. Brýle, ze kterých sundal cenovku, si nejprve položil na vozík na kufry a poté je nenápadně vložil do kapsy (i pero by se tam vešlo).

Když vše vyšlo najevo, odešel na začátku července na nemocenskou. V pondělí, den předtím, než se měl vrátit, se pak přiznal a po jedenácti letech rezignoval. Stranu s osmi poslanci převzala Marie Sneve Martinussenová a Moxnesovi prý jasně řekla, co si o všem myslí. Ten je sám ze sebe zmatený. „Hodně lidí se mě ptalo, jak jsem mohl udělat něco tak stupidního. Sám jsem si tu otázku v posledních týdnech mnohokrát pokládal. Nemám dobré vysvětlení,“ uvedl. Měl radši říct, že vlastnictví je krádež.

Maďarská prezidentka Katalin Nováková přeplavala Balaton. Do vod jezera se ponořila při tradiční každoroční akci v plavkách národních barev a po boku manžela a ochranky. Skoro jako Mao Ce-tung ve Wu-chanu v roce 1966. „Gratulálok mindenkinek, aki átúszta, és köszönet a remek szervezésért!“ blahopřála účastníkům a děkovala organizátorům. Pochvalovala si také, že „přeplavat Balaton je možné pouze tady v Maďarsku“, což je těžké vyvrátit.

Upoutala tak na sebe znovu pozornost poté, co ji minulý týden kritizovali za projev, jež pronesla ve Rwandě na mezinárodní konferenci Women Deliver zaměřené na sexuální a reprodukční práva žen. Tam jakožto známá odpůrkyně potratů vyjádřila přání, aby její dospívající dcera mohla mít klidně deset dětí. „Z této normalizace protiprávních aktérů se mi zvedá žaludek,“ reagovala americká aktivistka Beirne Rooseová-Snyderová.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...