Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pat ve Španělsku. Vítězní lidovci nesestaví vládu ani s krajní pravicí

  8:43aktualizováno  24. července 8:54
Nedělní volby ve Španělsku sice vyhráli opoziční lidovci, ale tak těsně, že vládu budou sestavovat velmi těžce. Za jistých okolností, ale také obtížně, se to může podařit dosavadnímu premiérovi Pedru Sánchezovi. Jeho socialisté skončili druzí, oproti předchozím volbám si nicméně o dva poslanecké mandáty polepšili. Podle médií je možné, že se volby budou muset opakovat.
Lídr španělské opozice Alberto Núňez Feijóo slaví úspěch ve volbách. (24....

Lídr španělské opozice Alberto Núňez Feijóo slaví úspěch ve volbách. (24. července 2023) | foto: Reuters

Sánchezovi, který je premiérem od roku 2018, se podařilo v neděli něco, co se ještě před dvěma měsíci podle deníku El País zdálo téměř nemožné. Když premiér po porážce v květnových regionálních a komunálních volbách, v nichž bodovali právě lidovci, vyhlásil o půl roku dříve parlamentní volby, průzkumy dávaly jasné šance konzervativní Lidové straně (PP).

Ta podle nich mohla získat většinu spolu s krajně pravicovou stranou Vox, s níž vládne v některých regionech a obcích, ovšem lídr PP Alberto Núňez Feijóo v kampani tvrdil, že do vlády Vox nechce. Spekulovalo se však, že si od nich vyjedná tichou podporu.

PP v neděli vyhrála zhruba o 300 tisíc hlasů a bude mít 136 křesel ve 350členném Kongresu poslanců. Ani s Vox, která si oproti předchozím volbám výrazně pohoršila na 33 mandátů (z 52), PP nedosáhne na většinu 176 hlasů. Nebude ji mít ani s dalšími malými spojenci.

Socialisté obsadí v nové dolní komoře 122 křesel a jejich spojenec levicová formace Sumar bude mít 31 mandátů. Ani oni tedy dohromady nedosáhnou na většinu. Nový Kongres poslanců, který poprvé zasedne 17. srpna, tak podle deníku El País v první kole nevysloví důvěru premiérovi. Tím král Felipe VI. nejprve pověří zřejmě vítěze voleb, šéfa PP Feijóa.

V prvním kole hlasování je potřeba 176 hlasů, ve druhém jen prostá většina, čili pomoci může, že se někteří zdrží hlasování. Ani ve druhém kole není ale moc pravděpodobné, že by Feijó, či po něm Sánchez, dostali důvěru pro premiérský úřad. Pokud Feijóo v parlamentu neuspěje, dostane podle obvyklých pravidel šanci druhý v pořadí, tedy Sánchez. Když se to ani jemu nepodaří, budou nové volby.

Hlasování, nebo dovolená? Španělsko čekají nepředvídatelné volby bez voličů

Sánchez by mohl důvěru parlamentu získat, pokud ho podpoří i baskičtí nacionalisté a katalánští separatisté ze strany ERC a někdo další se zdrží. To by však muselo udělat i sedm poslanců katalánské separatistické strany Junts, což je podle El País málo pravděpodobné. Sánchezovi ani Feijóovi zřejmě Junts k sestavení vlády nepomůžou.

Stranu Junts neoficiálně vede Carles Puigdemont, který je na útěku před španělskou justicí v Belgii kvůli neústavnímu referendu o nezávislosti Katalánska z roku 2017. Generálním tajemníkem strany je Jordi Turull, jeden z katalánských politiků, kteří byli za referendum odsouzeni a předloni Sánchezovou vládou omilostněni.

„Zpátečnický blok neuspěl. Je více Španělů, kteří chtějí pokrokové Španělsko, a tak to i bude i nadále,“ reagoval na výsledky voleb Sánchez, jehož vláda je označována za nejprogresivnější v historii země, mimo jiné proto, že v ní bylo víc žen než mužů a že prosadila reformy v oblasti práv žen a komunity LGBT+.

Feijóo se nicméně nevzdává a o důvěru parlamentu se hodlá pokusit. „Mou povinností je zahájit dialog a pokusit se vládnout naší zemi v souladu s volebním vítězstvím,“ řekl lídr lidovců po zveřejnění výsledků voleb.

Království za kokain. Možného premiéra Španělska ničí dávný vztah s narkobaronem

Jedenašedesátiletý politik už předtím svou stranu prohlásil za vítěze voleb a řekl, že nechce, aby v zemi nastalo období nejistoty. Vyzval k tomu, aby se nikdo nesnažil blokovat vznik vlády.

Jedenapadesátiletý Sánchez, který stojí v čele 47milionové země od roku 2018, naopak vyjádřil přesvědčení, že pravicový blok selhal. „Bylo to Pyrrhovo vítězství Lidové strany, která není schopna sestavit vládu,“ řekla agentuře AP i politoložka Verónica Fumanalová, podle níž hlasování skončilo patem.

První volby uprostřed léta

Volební místnosti se otevřely v neděli 09:00 SELČ, hlasování skončilo ve 20:00 SELČ, s výjimkou Kanárských ostrovů, kde se místnosti otevřely i zavřely o hodinu později.

„Volba je tak v podstatě mezi další levicovou koalicí a partnerstvím pravice a krajní pravice,“ napsala AP. Největším spojencem socialistů je levicová platforma Sumar, kterou loni založila druhá místopředsedkyně Sánchezovy vlády a ministryně práce a sociálních věcí Yolanda Díazová.

Parlamentní volby se ve Španělsku poprvé konaly v červenci, tedy uprostřed léta, kdy jsou mnozí Španělé na dovolené. I proto španělská pošta registrovala rekordních 2,47 milionu korespondenčních hlasů. Volební účast mohou ovlivnit také vysoké teploty, ve velké části Španělska se očekávaly teploty přes 35 stupňů a někde až 40 stupňů Celsia.

Hlasovat mohlo na 37,5 milionu voličů, z toho 2,3 milionu žije v zahraničí. Zatímco ke 14:00 SELČ činila volební účast podle ministerstva vnitra 40,5 procenta, což bylo více než ve stejné době při předchozích volbách v listopadu 2019 (37,9 procenta), k 18:00 SELČ byla účast 53 procent, oproti volbám v listopadu 2019 nižší o téměř čtyři procentní body.

Krajní pravice do vlády. Nad španělskými volbami se vznáší stín diktátora Franka

Mezi prvními šel ráno hlasovat v Madridu premiér Sánchez. Novinářům pak řekl, že ohledně volebního výsledku cítí „dobré vibrace“. Feijóo hlasoval rovněž v Madridu kolem poledne, přičemž vyjádřil naději, že Španělsko dnes v noci „zahájí novou éru“. „Očekávám a doufám, že se Španělé rozhodnou svobodně, navzdory klimatickým podmínkám a všem nepřízním,“ uvedl.

Volby se původně měly uskutečnit koncem roku, nejspíš v prosinci, ale Sánchez je překvapivě uspíšil po květnové porážce své strany v regionálních a místních volbách, v nichž bodovali právě lidovci. Nyní se spekuluje, zda se Španělsko po Itálii či Finsku stane další zemí Evropské unie, která přejde k pravicové vládě.

Pokud by se dostala do vlády dostala krajně pravicová strana Vox, bylo by to poprvé od návratu země k demokracii po diktatuře Franciska Franka, jenž zemřel v roce 1975.

Pokud by se pak volby musely během několika měsíců konat znovu, nebylo by to v posledních letech poprvé. V červnu 2016 museli Španělé k urnám znovu po půl roce poté, co tehdy vládní lidovci po bezprecedentním vzestupu menších stran poprvé nedokázali sestavit jednobarevnou vládu. Dvoje volby pak země zažila v roce 2019 (v dubnu a listopadu), kdy už vládl současný socialistický premiér Pedro Sánchez. Po těch listopadových utvořil vládní koalici s levicovým hnutím Podemos.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

Trump si před Bidenem udržuje náskok, ukazuje předvolební průzkum

28. dubna 2024  18:11

Bývalý republikánský prezident Spojených států Donald Trump, který se opět uchází o křeslo v Bílém...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...