Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výhra bez vítězství. Španělé půjdou znovu volit v prosinci, odhaduje politolog

Sice vyhrál, ale vládu předseda španělských lidovců (PP) Alberto Núñez Feijóo nesestaví. Voliče ve Španělsku na poslední chvíli zděsila možnost, že by se krajně pravicoví populisté ze strany Vox podíleli na koaliční vládě nebo ji alespoň potichu tolerovali. Zemi tak čekají měsíce dlouhých vyjednávání, která ale v podstatě nemají řešení. Pravděpodobně tak koncem roku půjdou k volbám znovu, říká v rozhovoru politolog Martin Mejstřík.
Lídr opoziční strany lidovců Alberto Núňez Feijóo slaví těsný úspěch ve...

Lídr opoziční strany lidovců Alberto Núňez Feijóo slaví těsný úspěch ve volbách. (24. července 2023) | foto: Reuters

Po předčasných parlamentních volbách ve Španělsku ani jedna z hlavních stran nezískala dostatečný počet hlasů pro vytvoření koaliční vlády. Na pravici získali lidovci (PP) a strana Vox celkem 169 hlasů, socialisté (PSOE) Pedra Sáncheze a krajně levicová platforma Sumar dohromady 153 hlasů. K parlamentní většině je přitom třeba 176 mandátů. „Odhaduji to na opakování voleb koncem roku,“ říká Martin Mejstřík z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

PhDr. Martin Mejstřík

Působí na Katedře evropských studií Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Zaměřuje se na geografickou oblast jižní Evropy, zejména s ohledem na tamní politický vývoj, dále současný evropský populismus a vývoj komunistických stran v Evropě.

Jaká je teď pravděpodobnost, že se v dohledné době lidovcům nebo socialistům podaří sestavit ve Španělsku vládu?
Domnívám se, že pravděpodobnost příliš velká není. Lidovcům s Voxem jejich volební výsledek na vytvoření většiny nestačí. A většina z malých regionálních stran nechce spolupracovat s krajně pravicovým Voxem a vládu, jež by se opírala o hlasy Voxu, podporovat nebude.

Na druhé straně možnost vytvoření levicové koalice pod vedením současného premiéra Pedra Sáncheze také není příliš pravděpodobná. Ten by k sobě musel přetáhnout úplně všechny regionální strany, což by rovněž bylo velmi komplikované. Takže si spíš myslím, že nejpravděpodobnější scénář je, že zhruba za půl roku se parlamentní volby ve Španělsku budou opakovat.

Pat ve Španělsku. Vítězní lidovci nesestaví vládu ani s krajní pravicí

Chod země i právě probíhající španělské předsednictví Rady EU tedy bude další měsíce zajišťovat končící Sánchezova vláda a nové parlamentní volby můžeme očekávat zhruba na přelomu roku?
Obvyklý termín voleb bývá těsně před Vánoci, v té době se měly i tyto parlamentní volby v řádném termínu také konat. Takže je paradoxně možné i to, že Španělé nakonec budou hlasovat v tom termínu, v němž původně měli, tedy v prosinci před koncem letošního roku.

Nakolik poslední volby ovlivnilo to, že Španělé hlasovali v termínu, kdy to nebývá zvykem, tedy v červenci uprostřed dovolených a zároveň za velkých veder?
Existovaly značné obavy ohledně toho, co tento termín udělá s volební účastí, protože Španělé nikdy v létě takto nehlasovali. Nicméně nakonec byla volební účast dokonce o čtyři procenta vyšší než v minulých volbách v klasickém termínu. Je to dané spíše tím, že se Sánchezovi skutečně podařilo zmobilizovat velkou část potenciálních voličů, kteří se báli toho, že by se do vlády mohla dostat strana Vox.

Krajní pravice do vlády. Nad španělskými volbami se vznáší stín diktátora Franka

Výsledek socialistů nakonec překonal všechny průzkumy. Dostali přes třicet procent, což žádné průzkumy neodhadovaly, ty se pohybovaly kolem 27 a 28 procent. Takže Sánchezovi se nakonec sázka na předčasné volby a nečekání do řádného termínu v prosinci určitě vyplatila.

Dá se říct, že červencový termín byl Sánchezovou taktikou, jak oslabit opoziční lidovce?
Určitě. Díky tomu, že Španělé mohou hlasovat korespondenčně, jich spousta tuto možnost také využila. Ukázalo se mimochodem, že korespondenční volba je naprosto funkční, nikdo si na ni nestěžoval a všichni výsledky akceptovali, což je dobrý příklad i pro další země.

Zároveň se ukázalo, že Sánchez dokázal zmobilizovat voliče, aby neumožnili vládu s podporou nebo dokonce s účastí Voxu. Takže tento krok se nakonec socialistům vyplatil. Sánchez se po nepovedeném výsledku své strany v regionálních volbách letos na jaře obával, že kdyby čekal až do prosince, strana by šla ještě více dolů. Zatímco teď se mu dařilo, dokonce získal víc procent hlasů než v posledních volbách, které vyhrál.

Hlasování, nebo dovolená? Španělsko čekají nepředvídatelné volby bez voličů

Jak moc velký strašák byl ve volbách Vox?
Myslím si, že velký a Sánchezovi to hodně pomohlo. V posledních dnech a týdnech se k němu přelila i podpora od části radikální levice a zároveň i velká část katalánských voličů. V Katalánsku socialisté drtivě zvítězili, protože tamní voliči tentokrát radši volili jeho, než tradičně katalánskou levici. Sánchez se prezentoval jako jediný, kdo dokáže zabránit tomu, aby se do vlády dostal Vox.

Před volbami se ve španělském deníku El País objevilo i zbožné přání, že by nebylo od věci, kdyby lidovci a socialisté mohli ve vládě spolupracovat. Je to vůbec reálná představa?
V řadě jiných států, kde s tím mají zkušenosti, jako třeba v německy mluvícím prostoru, by to byla reálná a možná i ta nejpravděpodobnější varianta. Ale v kontextu jižní Evropy a zvlášť ve Španělsku, které je od pádu Frankova režimu postavené na soupeření lidové strany a socialistů, si nikdo nedovede představit, jak by se tyto dvě strany poskládaly v jedné vládě. Musela by to být maximálně menšinová vláda s podporou té druhé strany.

Království za kokain. Možného premiéra Španělska ničí dávný vztah s narkobaronem

Za současné situace by to byla vláda vítěze, ale proč by to teď Sánchez dělal? Paradoxně on je teď v pozici toho silnějšího, protože má se socialisty vyšší koaliční potenciál. Také si může dovolit ten luxus počkat do dalších voleb. Navíc vzájemná animozita je dlouhodobá a hluboká a nedovedu si představit, že by byly tyto strany byly schopné se domluvit.

Takže pravděpodobný scénář teď je, že další měsíce budou probíhat dlouhá jednání a zároveň poběží latentní předvolební kampaň na nový zimní termín pro pravděpodobné opakování voleb.
Řekl bych, že to ten nejpravděpodobnější scénář. Španělé s ním už mají zkušenosti z roku 2016, takže asi je to čeká znovu. Feijóo nemá jak novou vládu sestavit. Možná se ji podaří sestavit Sánchezovi, ale taková vláda by byla hodně divoká. Takže já bych si vsadil na to, že Španělé půjdou do konce roku k volbám ještě jednou.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...