Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

GLOSA: Porážka Ruska dovršením druhé světové, rakouský trapas a španělský fígl

  18:03
Ukrajinci vyrážejí na zteč proti Rusům a jejich úsilí je přirovnáváno k vylodění v Normandii před 79 lety. V Rakousku vybrali nového šéfa sociálních demokratů, dokonce dvakrát. Ve Španělsku se připravují na horké předvolební týdny. V Nigérii se bude méně pracovat. Přinášíme tradiční přehled vybraných zahraničních událostí, na které se v běžném zpravodajství nedostalo.
Kresba Hitlera a Stalina od Davida Lowa, jež vyšla v listu Evening Standard 20....

Kresba Hitlera a Stalina od Davida Lowa, jež vyšla v listu Evening Standard 20. září 1939 | foto: Profimedia.cz

Ve Francii si v úterý jako každého 6. června připomněli hrdinné spojenecké vylodění v Normandii a jeho zásadní význam pro porážku nacismu. Zaznívaly přitom paralely s nynějším bojem Ukrajinců proti Rusku. „Cíl je jistě stejný – osvobodit okupované území a zemi, jež byla neprávem napadena agresivním státem, v tomto případě Ruskem,“ řekl předseda amerického sboru náčelníků štábů Mark Milley, zatímco Ukrajinci rozjížděli dlouho očekávanou protiofenzivu.

Druhou světovou válkou – svým ojedinělým úspěchem – se v posledních letech ohánělo především Rusko a „denacifikaci“ Ukrajiny prezentovalo jako jakési její obnovení. Možná na tom opravdu něco je, jen samozřejmě obráceně, jak je v případě Rusů běžné. Na zničení ruského režimu (například podle Timothyho Snydera jasně fašistického) a jeho zatlačení zpět by pak šlo nahlížet právě jako na dovršení druhé světové války, která skončila porážkou jen jednoho ze zel, aby studená válka tento stav zakonzervovala a 90. léta byla jen jakousi anomálií.

Přehradu na Dněpru odpálili za války i Sověti, utopili tisíce lidí

Můžeme pak jít ještě dál a rusko-ukrajinskou válku navázat na takzvanou druhou třicetiletou válku, za niž někteří historici považují období mezi lety 1914 a 1945, či dlouhou válku, do níž Philip Bobbitt zahrnuje pro změnu konflikty let 1914 až 1990. Nebo dokonce na koncept evropské občanské války, který operuje s konflikty 20. i 19. století. Alexandr Lukašenko tento týden prohlásil, že „ukrajinská otázka“ se měla vyřešit v roce 2014. Kdeže! Ruská už v roce 1945. Nebo 1917.

Zahraniční glosář

GLOSA: Zpívající Macron, přítulný Clinton a Zelení proti klimaaktivistům

GLOSA: Šťastné Finsko, kanadské vaginy a Le Penová for president

GLOSA: Trumpovo UFO, upřednostnění černoši a vzpomínka na feťáka

Rakousko které v poslední době více debatuje o své neutralitě, díky níž se v roce 1955 mohlo okupačních zón zbavit – poslední týden zažívalo famózní taškařici díky sociálním demokratům (SPÖ). Ti na sjezdu v Linci vybírali nástupce dosavadní předsedkyně Pamely Rendi-Wagnerové, jež stála v jejich čele pět let, a skoro by se dalo říci, že vyprodukovali vítěze pro každý den. V sobotu nejdřív oznámili, že vyhrál hejtman Burgenlandu a známý odpůrce migrace Hans Peter Doskozil, v pondělí ale přišli s opravou – ve skutečnosti triumfoval jeho levicový sok Andreas Babler. Za vše prý mohla chyba při přepisu do excelové tabulky, kála se šéfka Michaela Grubesová předtím, než odstoupila. V SPÖ ukázali Trumpovi, jak vypadají opravdové rigged election.

Rakouská krajní pravice opět sílí. Po letech útlumu by teď vyhrála volby

Politická konkurence se mezitím popadala za břicho. SPÖ je nyní v průzkumech až třetí za svobodnými (FPÖ) a lidovci (ÖVP) a toto jí asi příliš nepřidá. Babler, jenž se dříve označil za marxistu a prohlásil, že EU je nejagresivnější vojenská aliance, jaká kdy existovala, ještě horší než NATO, se funkce ujal raději, až když se hlasy znovu přepočítaly, a Doskozil uvedl, že SPÖ spadla na nové dno. „Tohle pro mě zavírá kapitolu spolkové politiky jednou provždy,“ dodal. Vypadal, že je zralý na objímání stromů, ne-li na obcházení Neziderského jezera.

V Normandii se tradičně připomínalo výročí vylodění Spojenců na Den D. (6. června 2023)

Ve Španělsku už je v plném proudu kampaň před předčasnými parlamentními volbami, které premiér Pedro Sánchez vyvolal po fiasku svých socialistů (PSOE) v nedávných volbách regionálních. Je to samozřejmě velice mazané, neboť poté, co léto bylo letos na Pyrenejském poloostrově už na jaře (bylo nejteplejší v historii měření), lze 23. července během „superléta“ v rozpáleném vnitrozemí čekat teploty někde mezi příjemnými 50 a 60 stupni, takže v pueblos se mohou odehrávat podobné scény: „Pepe, vstávej, pojď volit, závisí na tobě budoucnost našich dětí.“ „Dej pokoj, už ji mají stejně zkaženou, přines z lednice další Mahou. Alou.“ Jinými slovy – účast by nemusela být nejvyšší a upadající obliba Sánchezovy vlády by se nemusela tolik projevit.

Španělští socialisté v regionech propadli, Sánchez vyhlásil předčasné volby

Výsledek nicméně zatím nelze příliš předjímat. Jako klíčové se uvádělo, zda vadnoucí hnutí Podemos vstoupí do páteční uzávěrky do levicové koalice pod vedením uskupení Sumar vicepremiérky Yolandy Díazové (nyní by se hodila věštkyně Jolanda). V průzkumech každopádně vedou lidovci (PP), které může případně podporovat krajně pravicová strana Vox. Šéf PP Alberto Núňez Feijóo už přiznal, že neumí anglicky, což se bude hodit, až po něm střídmí seveřané na jednání Evropské rady budou chtít snížení státního dluhu. A Sánchez už má připraven plán B – v případě porážky by se rád stal novým generálním tajemníkem NATO (kde bude moc představitelům členských zemí radit jak po vzoru Španělů stavět ponorky). Ambici vést Alianci naopak popřela dánská premiérka Mette Frederiksenová.

Německý kancléř Olaf Scholz přivítal v úterý v Postupimi francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, aby utužili vzájemné vztahy. Mezi oběma zeměmi to od Scholzova předloňského nástupu do úřadu totiž příliš neklape kvůli rozdílným pohledům na jadernou energetiku či fiskální pravidla a nepomohlo ani lednové 60. výročí podpisu Elysejské smlouvy o jejich těsné spolupráci. V braniborské metropoli oba státníci vyrazili na špacír a na večeři a podle pořízených fotografií a videí si to užili. Snad byl tedy unijní motor dobře promazán.

Zatímco v Německu a jinde v Evropě se opatrně debatuje o zavedení čtyřdenního pracovního týdne, v Nigérii už jsou dál. Nejlidnatější africká země (230 milionů obyvatel) vzala odvahu do hrsti a jala se určovat světové trendy: pro státní zaměstnance zavedla pracovní týden třídenní. Zatím to zkoušejí státy Edo a Kwara, a to kvůli zdražení pohonných hmot. Po pondělí, které je jakousi malou nedělí na rozkoukání, tak tedy bude stačit přežít úterý a pak už bude následovat středa jako malý čtvrtek. Model, který by se jistě uchytil i jinde. Už se tak vlastně možná stalo.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Budeme radikální. Pro zachování důchodového věku uděláme všechno, řekl Havlíček

28. dubna 2024  13:28

Hnutí ANO udělá vše pro to, aby se nezvyšoval důchodový věk, řekl v pořadu Za pět dvanáct Karel...

Malostranský zápisník: Ze tří žen zbyla ve vládě jedna, ale ta zase vydá za tři

28. dubna 2024

Premium Proč se opět nepovedla feminizace české vlády? Kdo je poslední vládní květinka, která když mluví,...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...