Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Francouzi transplantovali soběstačné umělé srdce, stačí mu malá baterie

  6:04
Ve Francii byl pacientovi implantován nejnovější typ plnohodnotného umělého srdce. Uvedla to společnost Carmat, která krevní čerpadlo vyvinula. Pacient je po operaci v pořádku, o úspěšnosti zákroku však podle lékařů rozhodnou až následující měsíce. Nový model srdce má pacientovi umožnit větší mobilitu a nezávislost na pobytu v nemocnici.

Francouzi transplantovali soběstačné umělé srdce, stačí mu malá baterie | foto: Carmat

Unikátní operace proběhla ve středu. Umělé srdce dostal pacient trpící srdeční nedostatečností v pařížské nemocnici Georgese Pompidoua. "Tato první transplantace proběhla uspokojivě," oznámila společnost Carmat. Pacient je nyní pod lékařským dohledem, je při vědomí a komunikuje s rodinou.

"Máme z této první implantace radost, ovšem na závěry je příliš brzy, protože jde o jednu implantaci a od chirurgického zákroku uplynula zatím příliš krátká doba," zdůraznil generální ředitel firmy Carmat Marcello Conviti.

Prototyp umělého srdce je podle společnosti Carmat vizí budoucnosti v oblasti kardiochirurgie. Komplexní přístroj z polymerů a organických tkání totiž přímo v těle pacienta dokáže v plné míře plnit funkci skutečného srdce, a to díky soustavě senzorů regulujícím srdeční tep a příliv krve.

Umělé srdce váží 900 gramů a je tedy třikrát těžší než průměrné srdce zdravého člověka. Pohání ho externí baterie, kterou musí mít pacient stále při sobě, a kompaktní řídící jednotka. Jiné omezení ani nutnost trvalého připojení na další zařízení však pacienta nelimituje. Vývojáři předpokládají, že první model umělého srdce by měl být bez jiných komplikací funkční po dobu až pěti let, píše agentura Reuters.

Kvůli velikosti umělého srdce se předpokládá, že bude nejprve transplantováno mužům, společnost Carmat však slibuje, že v budoucnu pomocí několika úprav sestrojí i srdce určené pro ženy a pacienty menšího vzrůstu.

Je to vylepšený model, tvrdí Pirk

Kardiochirurg Jan Pirk, přednosta Kardiocentra a Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM, však nadšení z úspěšné transplantace mírní. Podle něj se jedná jen o přirozenou evoluci, spíše než o velký skok v oblasti transplantace srdce.

"Je to vylepšený model, o jeho funkčnosti rozhodne až budoucnost. Dělá se to sice mnohem méně, než levostranná srdeční podpora, ale dělá se to léta," uvedl Pirk pro iDNES.cz. Limitace plnohodnotného srdce podle něj spočívá také v tom, že má uvnitř sebe narozdíl od běžněji používaných čerpadel umělé chlopně. "Ty nevydrží věčně. Klasické čerpadlo, které jsme použili například u pana Halíka, taková omezení nemá a vydrží teoreticky nekonečně dlouho," vysvětlil Pirk a připomněl tak případ Jana Halíka, kterému v IKEMu při unikátní operaci nahradili srdce dvojicí čerpadel (více o transplantaci zde).

Systém umělého srdce od společnosti Carmat je mobilní a pacienta téměř neomezuje.

Pirkova slova po úspěšně provedené operaci potvrdil i přední pařížský kardiolog Patrick Nataf, výhody nového modelu umělého srdce však lze najít jinde. "Podobná zařízení už máme mnoho let, ani jedno z nich však neposkytuje takovou svobodu pro pacienta. Nový typ umělého srdce mu poskytuje větší volnost a nezávislost," uvedl Nataf.

Společnost Carmat uvedla, že by chtěla během následujícího roku provést další operace. Už v roce 2015 by svůj model umělého srdce ráda uvedla na světový trh. Pochopitelně se však nebude jednat o levnou záležitost. Cena umělého srdce by se měla podle prvních odhadů pohybovat kolem 140 až 180 tisíc eur (až pět milionů korun).

Umělá srdce zachraňují pacienty už 46 let

Mimo společnosti Carmat jsou největšími hráči na poli vývoje umělého srdce SynCardia Systems a Abiomed ze Spojených států. Umělé srdce od společnosti SynCardia Systems je v současné době jediným takovým srdcem, které má atestaci pro použití jak v USA, tak ve státech Evropské unie. Dosud bylo transplantováno asi 1 200 pacientům. Žádnému z nich však nesloužilo déle než čtyři roky.

Úplně první umělé srdce na světě bylo u pacienta úspěšně použito v USA před 46 lety. Za tu dobu doznala mechanická srdeční podpora, jak se odborně umělé srdce nazývá, velkého rozvoje. Mechanické srdeční podpory jsou krátkodobé a dlouhodobé. Krátkodobá podpora je mostem k zotavení srdce například po operaci srdečního onemocnění. Dlouhodobá podpora je pak překonáním doby k transplantaci. V bohatších zemích pak může být také definitivním řešením pro lidi s nezvratným srdečním selháním, když jiné obtíže vylučují transplantaci.

Nejrozšířenější umělé srdce má dvě části, obě zůstávají mimo tělo pacienta. Jsou to umělé srdeční komory s kanylami a pohonná a řídicí jednotka. Selhávající srdce pacienta zůstane v hrudníku a pomocí speciálních trubiček jsou k němu připojeny dvě čerpací komůrky, každá nahrazuje jednu srdeční komoru. Trubičky jsou vyvedeny břišní stěnou a zhruba v pase má pacient dvě komůrky velké asi jako zploštělý pomeranč. Pohon je zajišťován mechanicky.

Jak funguje systém umělého srdce od společnosti Carmat:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Johnson i Pelosiová. Fiala v Kongresu mluvil s vlivnými, uctil Havlův odkaz

16. dubna 2024  20:25,  aktualizováno  17.4

Od zvláštní zpravodajky ve Washingtonu Podpora Ukrajiny, Izraele a Tchaj-wanu, nutnost transatlantické spolupráce, ale také dodávky LNG -...

Ministr Bek si dává proplácet byt, je o desítky tisíc korun dražší než sousedů

17. dubna 2024

Premium Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) má nejen nejdražší služební bydlení v metropoli ze všech členů...

Piepergate sráží šance Leyenové získat znovu post. A kontroverzí přibývá

17. dubna 2024

Premium Šéfka evropské exekutivy Ursula von der Leyenová dává všem jednoznačně najevo, že najisto počítá i...

Nebyl bych objektivní, ošívají se vybíraní porotci nad Trumpem a pornoherečkou

16. dubna 2024  19:47,  aktualizováno  22:05

Do procesu s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem bylo dnes vybráno prvních šest z 12...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...

Největší hřbitov lodí západní polokoule vznikl kvůli kardinálnímu průšvihu

Válka je o ničení a zabíjení. O újmě na životním prostředí. Snad právě proto tolik fascinuje osud Flotily duchů, která...