Siréna | foto: SXC

EU chce varovat před nebezpečím mobilními výstrahami, Česko sirény ponechá

  • 349
Evropanům budou na mobilní telefony chodit zprávy varující před teroristickými útoky či přírodními katastrofami. EU chce tímto způsobem nahradit tradiční sirény a snížit riziko šíření poplašných zpráv, které mohou vést k chaosu. Česko by se ale podle ministerstva vnitra se sirénami rozloučit nemělo.

Opatření je podle listu The Guardian reakcí na opožděné varování kolemjdoucích, což se stalo při teroristických útocích v Paříži  či londýnském Westminsteru. Životy lidí tehdy ohrozily neoficiální a nepřesné informace. 

Novou legislativu by měli europoslanci schválit ve středu, její znění nařizuje všem členským státům zavedení systému nazvaného Reverse 112. Ten by měl lidi včas upozornit na hrozící nebezpečí a poradit jim, jak zůstat v bezpečí. Ačkoli podobné systémy využívají například Spojené státy, mnoho evropských zemích se stále spoléhá na pohotovostní sirény používané za druhé světové války.

12.listopadu 2018 v 13:56, příspěvek archivován: 14.listopadu 2018 v 10:36

VIDEO: Tomorrow will mark the 3rd anniversary of #ParisAttacks ????. ?? The EU will soon set up a new warning system called #Reverse112. ?? Citizens will receive real-time alerts if terror or a disaster strikes. Watch and learn more: https://t.co/M148PgC

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Tomorrow will mark the 3rd anniversary of #ParisAttacks . The EU will soon set up a new warning system called #Reverse112. ☎️ Citizens will receive real-time alerts if terror or a disaster strikes. Watch and learn more: https://t.co/M148PgCQu7

Přestože se některé členské země na přijetí nových systémů dlouhodobě připravují, EU se nelíbí pomalé tempo. Mobilní výstrahy přitom vycházejí v porovnání se zastaralou technikou výrazně levněji.

Zatímco loni činil například francouzský rozpočet na varování prostřednictvím telefonu 1,74 milionu eur (asi 45 milionů korun), výdaje na obnovu stávajících sirén se oproti tomu vyšplhaly na 35 milionů eur (910 milionů korun).

Falešné zprávy ztěžují policii záchranné operace

EU poukazuje na to, že v případě rozsáhlých pohotovostních situací vede nedostatek oficiálních pokynů k šíření falešných zpráv, které ztěžují záchranné operace. Proto chce vyzvat všechny evropské státy, aby spolupracovaly s  mobilními operátory na tvorbě systému včasného varování veřejnosti. Textové zprávy by měly informovat o povaze hrozby, její poloze a nejlepších možných krocích.

Olomouc spustí výměnu sirén a rozhlasů za 80 milionů, není jim rozumět

„Když si vzpomenete na poslední mimořádné události v Evropě, ať už způsobené člověkem nebo živelnými pohromami, ve většině případů nebylo zavedeno žádné moderní varování veřejnosti,“ říká Benoit Vivier z Evropské asociace tísňových volání.

„Máme prostředky i technologii, ale zatím jsme je správně nepoužili. Nová legislativa zajistí, abychom to udělali. Je to skvělý krok dopředu v bezpečnosti Evropanů,“ dodává Vivier.

Za prosazení předpisu Reverse 112 bojuje i česká europoslankyně Dita Charanzová. Podle ní je zapotřebí se lépe připravit na nebezpečí teroristických útoků. „Rychlé a spolehlivé informace pomohou zachránit životy. Jsem hrdá, že se vytvoření nového zákona účastním a doufám, že ho státy zavedou ještě před vypršením limitu,“ popisuje.

České generální ředitelství hasičů při ministerstvu vnitra nicméně o nahrazení  stávajícího systému varování v Česku neuvažuje. „Varování obyvatelstva České republiky pomocí SMS zpráv je považováno za doplněk současného jednotného systému varování a vyrozumění a to vzhledem k technické povaze mobilních sítí, které mohou v případě rozsáhlé krize čelit výpadkům,“ uvedla mluvčí hasičů Nicole Zaoralová. 

Členské státy budou mít na zavedení nového opatření 42 měsíců od chvíle jeho schválení. Pokud se Velká Británie dokáže dohodnout na podmínkách brexitu, bude nové opatření platit také na jejím území.

Kdy utíkat a kdy zůstat v klidu. Poznáte, co vám říkají sirény? (02/2017)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video