Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cizinci se snaží dostat z bojujícího Súdánu, diplomaty už evakuovaly i USA

  8:07aktualizováno  17:42
Spojené státy evakuovaly svůj diplomatický personál i s rodinami ze Súdánu, oznámil prezident Joe Biden. Zemí zmítá konflikt o moc mezi státní armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF). Evakuace svých občanů oznámila i Francie, Německo, Nizozemsko i Británie.
Kouř stoupá nad městem při střetu armády a polovojenských jednotek v boji o moc...

Kouř stoupá nad městem při střetu armády a polovojenských jednotek v boji o moc v súdánském Chartúmu. (15. dubna 2023) | foto: Reuters

Boje o moc mezi státní armádou RSF zmítají Súdánem od minulého víkendu. Letecké spojení se Súdánem je v posledních dnech velmi problematické a například Saúdská Arábie v sobotu přistoupila k evakuaci svých občanů přes přístav na východě země. Ze Súdánu se aktuálně chystá několik evakuačních konvojů, zatímco ozbrojené střety dál pokračují.

Zástupce RSF uvedl, že USA diplomaty evakuovaly v součinnosti s RSF pomocí šesti letadel. Jiný zdroj sdělil Reuters, že „americká armáda dokončila evakuaci“, více detailů neposkytl.

Biden za pomoc při přesunu Američanů poděkoval Džibuti, Etiopii a Saúdské Arábii. Ačkoli zpráva o americké součinnosti s RSF přišla o několik hodin dříve, Biden ji v prohlášení nekomentuje. Americký prezident však vyzval ke „konci bezohledného násilí“.

Evakuaci amerického personálu podle AP nařídil Biden poté, co mu tak poradil jeho tým pro národní bezpečnost, když začalo být evidentní, že boje v Súdánu pravděpodobně v dohledné době neustanou.

Putinův puč v Súdánu. Jen domácí zabijačka, nebo ruská kořist?

Nařízení o evakuaci se vztahuje zhruba na sedm desítek Američanů, které letadla odvezla na nespecifikované místo. AP tyto informace sdělil nejmenovaný zdroj. Stanice NBC v pátek informovala, že v Súdánu podle odhadů celkem přebývá asi 16 tisíc Američanů. Pro jejich evakuaci nemá Bílý dům zatím žádný plán.

„Američany v Súdánu budeme nadále podporovat, radit jim, jak se dostat do bezpečí a pravidelně je informovat o dění,“ uvedl v prohlášení podle Reuters americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Češi zůstávají bez vyhlídky na odjezd

Šéf milic RSF Muhammad Hamdan Dagalo po telefonátu s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem slíbil, že pro potřeby evakuací částečně otevře hlavní súdánské mezinárodní letiště. Některé státy, například Saúdská Arábie a Jordánsko, své lidi dostaly ze země skrze přístav na východě země.

Německé ministerstvo obrany agentuře Reuters bez dalších podrobností sdělilo, že německá armáda vede evakuační operaci. Francouzi podle informací AFP už zajistili transport stovce lidí nejen z Francie a chystali přesun další podobně velké skupiny. Operace jsou podle nejmenovaných vládních zdrojů extrémně složité.

Evakuaci diplomatických pracovníků i jejich rodin ze Súdánu oznámila i Velká Británie. Na Twitteru to potvrdil britský premiér Rishi Sunak, který strany vyzval k příměří.

„Vyzývám strany, aby složily zbraně a nastolily okamžité humanitární příměří, aby civilisté mohli opustit konfliktní oblasti,“ napsal.

Nizozemsko se také pokouší dostat své občany ze země. „Probíhá operace několika zemí na evakuaci občanů ze Súdánu. Nizozemsko se jí účastní společně s týmem z Jordánska. Udělají vše pro to, aby se odtamtud Nizozemci dostali co nejrychleji a nejbezpečněji,“ uvedl ministr zahraničí Wopke Hoekstra v příspěvku na Twitteru. Nizozemsko vyslalo do Jordánska před případnou záchrannou misí dvě letadla.

Mnoho dalších zemí nicméně zatím návrat svých občanů zajistit nedokázalo. Čechů je v Súdánu podle českého ministerstva zahraničí pět, zatím bez vyhlídky na bezprostřední odjezd.

Válku v Súdánu zažehl spojenec Ruska. Hraje se o zlato i klíčový přístav

O tom, že evakuaci diplomatů „usnadní a zaručí“, ujistil také Dagalův protivník, generál Abdal Fattáh Burhán, který vede súdánskou armádu a je de facto vládcem země. Kromě USA by podle armády měly své diplomaty i další občany záhy evakuovat i Čína nebo Japonsko.

Kanada oznámila, že dočasně pozastavila operace v Súdánu a že kanadští diplomaté budou dočasně pracovat z bezpečného místa mimo zemi.

Italský ministr zahraničí Antonio Tajani v neděli uvedl, že všechny Italy v Súdánu kontaktovalo krizové oddělení úřadu a jsou podle něj v pořádku. V sobotu večer se konala schůzka vrcholných italských představitelů, na které byl vypracován krizový plán na ochranu přibližně 140 Italů, kteří se v současné době v zemi nacházejí, uvedla agentura ANSA.

Papež vyzval k dialogu

Papež František v neděli vyzval k dialogu tváří v tvář „vážné“ situaci v Súdánu. „Vyzývám všechny, aby se modlili za naše súdánské bratry a sestry,“ dodal během tradiční nedělní modlitby na Svatopetrském náměstí.

Znesvářené skupiny vedou bývalí spojenci, generálové Burhán, velitel armády, a šéf milic RSF Dagalo. V říjnu 2021 společně zorganizovali vojenský převrat, jenž zmařil krátký přechod Súdánu k civilní vládě. Případné jednání s RSF armáda ve čtvrtek vyloučila a uvedla, že přijme pouze jejich kapitulaci.

„V Omdurmánu ležícím na druhém břehu Nilu od Chartúmu zuří boje,“ řekli místní obyvatelé agentuře AP, podle které městem v neděli otřásla silná střelba a hřmění výbuchů. Milice RSF tvrdí, že armáda podnikla nálety na luxusní čtvrť severně od Chartúmu.

Podle Světové zdravotnické organizace si boje vyžádaly nejméně 413 obětí a více než 3 500 zraněných. Humanitární situace je podle Lékařů bez hranic obzvláště v západním městě Dárfúru katastrofální.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...