Ukrainian serviceman launches a kamikaze FPV drone at a front line, amid...

Ukrainian serviceman launches a kamikaze FPV drone at a front line, amid Russia's attack on Ukraine, near the city of Bakhmut in Donetsk region, Ukraine December 12, 2023. REUTERS/Inna Varenytsia TPX IMAGES OF THE DAY | foto: Reuters

Jsou drony víc i než F-16? Na Ukrajině i v Rusku lámou hůl nad starými zbraněmi

  • 147
Po dvou letech války, která se dostala do patové „poziční“ situace, se generálové v Rusku i na Ukrajině shodují na tom, že role tanků, pilotovaných letadel a tradičních pozemních sil se zmenšuje. Rozhodující vliv se přenáší na moderní drony a digitální systémy řízení bitev.

Jak píše americký list Washington Post , vojenský konflikt se mění ve „válku algoritmů“, kde digitální zpravodajské a naváděcí systémy přepsaly pravidla konfliktu. Ve svých komentářích se takto shodují generál Jurij Balujevskij, bývalý náčelník ruského generálního štábu, a generál Valerij Zalužnyj, vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil.

Oba generálové uvádějí, že na ukrajinském bojišti se „žádné soustředění jednotek, velkých ani malých, nevyhne neustálému průzkumu za pomoci bezpilotních letounů a satelitů“.

Zatímco Rusko stále více ovládá digitální válku, Zalužnyj se obává, že Ukrajina tahá za kratší konec kvůli „vyčerpání zásob raket a munice“ dodávaných západními spojenci, u nichž se projevují obtíže s tím, jak svou podporu vůbec upřednostňovat.

Balujevskij soudí, že takzvaná speciální vojenská operace na Ukrajině se stala bezprecedentní zkouškou doslova všech vojenských složek a bojového plánování. Podotýká, že ukrajinská protivzdušná obrana nečekaně zvítězila nad vojenským letectvem, které „přišlo o možnost masově operovat nad územím nepřítele“ a musí dokonce létat „opatrně i nad vlastním územím“.

Tanky se navíc podle ruského generála nyní staly snadným cílem a nemožnost soustředění větších vojenských útvarů nutí Rusy vést bojové operace s malými jednotkami a jednotlivými bojovými vozidly.

Balujevskij také uznává zjevnou převahu dělostřelectva NATO nad ruskými zbraněmi a také tvrdí, že vítězi v této válce jsou bezpilotní letouny, které „rychle a bezpodmínečně dobyly vzdušný prostor“.

Stejný názor zastává Zalužnyj s tím, že bezpilotní systémy jsou spolu s dalšími novými typy zbraní téměř jediným nástrojem, jak se dostat ze „slepé uličky zákopové války“.

The Washington Post poukazuje na to, že drony míří na cíle „jako malí sebevražední atentátníci, které je téměř nemožné zastavit“. Poukazuje na „hrozný“ fakt, že tyto tiché zabijáky si může koupit a použít prakticky kdokoli.

To vede list k závěru, že by USA měly svou další podporu Ukrajině zaměřit na zbraně, na kterých záleží. „Zbraně, které vyvolávají nekonečné debaty, jako jsou tanky a stíhačky F-16, jsou méně důležité než drony, protiletadlové systémy a elektronický boj,“ uvádí.


Video