Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rozhádaní demokraté se přou, proč nenaplnili očekávání v Kongresu

  9:20aktualizováno  12:53
Demokraté doufali, že kontroverzní postava Donalda Trumpa vyvolá modrou vlnu a oni výrazně posílí v obou komorách Kongresu. Dosavadní výsledky jsou ale spíše zklamáním. Centristické křídlo viní z neúspěchu posun strany doleva. Levicová, progresivistická část strany kritiku odmítá a obviňuje demokratické vedení z přílišného zaměření na bílé voliče a antitrumpovská hesla.

Křeslo ve Sněmovně republikánů obhájila i demokratka Alexandria Ocasio-Cortezová. (3. listopadu 2020) | foto: AP

Soukromá čtvrteční interní diskuze zástupců demokratů ve Sněmovně reprezentantů neprobíhala v klidu. Zvrhla se v ohnivou rozepři, píše list The Washington Post s odvoláním na účastníky setkání, kteří si přáli zůstat v anonymitě.

Ve více jak tříhodinové rozpravě se demokraté navzájem obviňovali, kdo může za neuspokojivé volební výsledky. Vedení strany bylo přesvědčeno, že se jim podaří získat další místa ve Sněmovně reprezentantů (dolní komoře Kongresu), kde mají většinu, a dokonce vyjadřovali naději, že by mohli dobýt i Senát (horní komora Kongresu), kde dominují republikáni.

Očekávaná modra vlna se však nezvedla. Podle deníku The New York Times získali demokraté ve Sněmovně reprezentantů tři křesla, zatímco republikáni osm. Demokraté si zatím drží většinu (215 ku 196 křeslům), o 28 křesel se stále bojuje.

Dosavadní výsledky jsou tak pro demokraty hořkou pilulkou. Čtvrteční interní debata se proto nesla v dosti emotivním, napjatém duchu. Debbie Mucarsel-Powellová, která neobhájila křeslo na Floridě, se dokonce údajně rozbrečela a vyzvala spolustraníky, ať spolu přestanou zápasit na Twitteru.

Americké prezidentské volby 2020

Její slova v rozdělené straně ale zřejmě nepadnou na úrodnou půdu. Centristické křídlo demokratů je přesvědčeno, že straně uškodil přílišný posun doleva. Stala se snadným terčem pro republikány, kteří si jednoduše vystačili s vykreslováním svých demokratických oponentů jako socialistů. Trump zvítězil na Floridě mimo jiné díky hlasům Kubánců a Venezuelanů, kteří jsou horlivými oponenty levicové politiky.

„Potřebujeme už nikdy nepoužít slovo socialista nebo socialismus... Ztratili jsme kvůli tomu hodnotné členy,“ prohlásila Abigail Spanbergerová, která vede v boji o křeslo do Sněmovny reprezentantů ve Virginii.

„Myslím, že Demokratická strana musí dát jasně najevo, že nepodporujeme ideje, jakými je socialismus, snižování rozpočtu policie nebo antisemitismus,“ uvedla kongresmanka Stephanie Murphyová.

Sen demokratů o „modré vlně“ se rozplynul, průzkumy se opět mýlily

Podle agentury AP strana stále dobře nerozumí potřebám voličů Donalda Trumpa a nedokáže je správně oslovit. „Poselství demokratů je příšerné, vůbec (mezi voliči) nerezonuje. Když (voliči) vidí, jak krajní levice získává veškerou mediální pozornost, vyděsí je to,“ myslí si Kurt Schrader, člen koalice středového křídla demokratické strany, Koalice modrého psa.

Levicové křídlo s kritikou nesouhlasí. Podle kongresmanky Pramily Jayapalové by demokraté neměli umlčovat lidi a ideje, které straně dodávají energii.

„Měli jediný úkol a podělali to. Potřebujeme Demokratickou stranu, která stojí za něčím víc, než je jen (heslo) antiTrump,“ prohlásila zase Alexandra Rojasová, výkonná ředitelka demokratické progresivní politické koalice Demokraté za spravedlnost (Justice Democrats) na adresu centristického křídla. 

Rashida Tlaibová, členka takzvané demokratické „úderky“ čtyř demokratických kongresmanek z řad minorit, osočila demokratické vedení, že mu jde jen o získání bílých voličů z amerických předměstí. „Opravdu to zní tak, že říkáte, ať přestaneme tlačit (témata), která chtějí černoši,“ řekla Tlaibová, která je palestinského původu. 

Podle progresivistických demokratů právě levicová témata pomohla mobilizovat voliče a zajistit vítězství Joe Bidena v prezidentských volbách. „Viděla jsem, jak straničtí konzultanti tento rok převzali kampaň za získání Kongresu a nebylo to dobré. Slepý impuls k obviňování aktivistů a levice demoralizuje klíčové voličstvo,“ napsala na Twitter jedna z hlavních tváří mladé progresivní levice uvnitř demokratické strany, kongresmanka Alexandria Ocasio-Cortezová.

Souboj o Senát zůstává otevřený

K vyhrocení debaty uvnitř demokratické strany přispěl stále probíhající zápas o horní komoru Kongresu. Obě strany mají zatím každá přesně 48 křesel. Demokraté čekali lepší výsledek, přesto mají naději, že štěstěna se ještě zvrátí v jejich prospěch.

Trump přetrvá, i pokud teď prohraje. Mohl by kandidovat v roce 2024

V Georgii žádný z kandidátů neodkázal získat potřebných přes padesát procent hlasů. Podle místních pravidel proto proběhne nové kolo voleb v lednu. Souboje se vedou ještě v Severní Karolíně a na Aljašce, kde se očekává vítězství republikánů.

Pokud by demokraté vyhráli v Georgii obě křesla, měli by jich v Senátu 50 jako republikáni. Klíčovou roli by v takovém scénáři měl viceprezident, který je předsedou Senátu a může hlasovat při rovnosti hlasů. Demokraté by se tak mohli spolehnout na hlas zvolené viceprezidentky Kamaly Harrisové. 

Členové centristického křídla se však obávají, že běžného středového voliče z Georgie odradí levicové ideje prosazované progresivním křídlem. Pokud „naším tématem bude program zdravotní péče pro všechny, odebrání finančních prostředků policii (Defund the police) a socializované zdravotnictví, nevyhrajeme,“ prohlásil podle serveru Politico zástupce vůdce demokratické většiny ve Sněmovně reprezentantů Jim Clyburn.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Dezinformacím podlehnete postupně. Ezovíkend život nezmění, říká psycholog

4. května 2024  12:38

Češi mají velké sklony k ezoterice, což postupně vede také k náchylnosti věřit dezinformacím nebo...

G7 plánuje pomoc Ukrajině za 50 miliard dolarů, píše Bloomberg

4. května 2024  12:32

Spojené státy jednají s blízkými partnery o poskytnutí pomoci Ukrajině ve výši až 1,2 bilionu Kč....

Nekritizuji pomoc Ukrajině, brání se Babiš ve sporu s Černochovou o munici

4. května 2024  12:07

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš uvedl, že nekritizuje pomoc Ukrajině, ale netransparentnost aktuální...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  11:55

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...