Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sen demokratů o „modré vlně“ se rozplynul, průzkumy se opět mýlily

  12:03
Ještě před pár dny se američtí demokraté těšili, že se jim spolu s Bílým domem podaří ovládnout i obě komory Kongresu. Dva dny po volbách už je zřejmé, že se jim to nepovede. Republikáni si při obhajobě senátní většiny vedou daleko lépe, než se čekalo. Amerika se rovněž ptá, proč se i letos předvolební průzkumy mýlily.
Američané s napětím sledují výsledky prezidentských voleb (5. listopadu 2020)

Američané s napětím sledují výsledky prezidentských voleb (5. listopadu 2020) | foto: Reuters

Souboj o stočlenný Senát ještě není zcela rozhodnutý, demokraté však  rychle ztrácejí naději, že se jim ho podaří ovládnout. Podle posledních projekcí to vypadá, že si v horní komoře Kongresu polepší jen o jedno křeslo. 

Před volbami se netajili nadějemi, že získají nejméně čtyři senátory nutné k tomu, aby v něm po šesti letech opět získali většinu. Republikáni v Senátu nyní drží 53 křesel, demokraté mohli počítat s hlasy 47 senátorů. 

„Demokraté vstupovali do voleb s nadějí, že odmítnutí Donalda Trumpa jim otevře cestu k opětovnému získání moci ve Washingtonu. Své modré vlny se ale nedočkali. Prezident i republikánští kongresmani se vzepřeli průzkumům a z volebních soubojů o Bílý dům a kontrolu nad Senátem udělali drama,“ píše agentura Bloomberg.

Klíčový Senát

Souboj o Senát se odehrává tak trochu ve stínu volby amerického prezidenta. Kontrola nad horní komorou Kongresu je však pro hlavu státu extrémně důležitá. Se souhlasem Senátu jmenuje a odvolává ministry a vysoké státní úředníky včetně soudců nejvyššího soudu. 

Američtí senátoři jsou voleni na šest let, každé dva roky se přibližně třetina Senátu obměňuje. Voliči letos rozhodovali o obsazení 35 míst v horní komoře. Republikáni obhajovali 23 míst, dvanáct dosud drželi demokraté.

Dlouholetá republikánská seátorka za stát Maine Susan slaví vítězství (4. listopadu 2020)

Demokraté věřili, že s vetšinou v Senátu a Joem Bidenem v Bílém domě budou schopni hladce schvalovat svůj program – nebo v případě znovuzvolení Donalda Trumpa sabotovat jeho druhé volební období.

Asi největším zklamáním pro demokraty je prohra v Maine, kde senátní křeslo obhájila republikánská veteránka Susan Collinsová. Zkušená politička, která v Senátu sedí od roku 1997 a neváhá hlasovat proti Trumpovi, měla podle průzkumů prohrát o osm procentních bodů se svou vyzyvatelkou Susan Gideonovou. Nakonec vyhrála o sedm procentních bodů.

V Jižní Karolíně obhájil post Lidnsey Graham, který před čtyřmi lety prošel zázračnou proměnou: z Trumpova zarputilého odpůrce se po jednom setkání s prezidentem stal jeho věrný stoupenec. Jeho demokratický sok utratil v kampani sto milionů dolarů, což Graham po výhře komentoval slovy: „Vyhodil jste z okna spoustu peněz.“

Funkci si udrží i vůdce republikánské většiny v Senátu Mitch McConell z Kentucky. Demokraty sice může těšit, že republikánům přebrali jedno křeslo za Colorado a jedno za Arizonu (kde „povinně“ zvítězil bývalý astronaut Mark Kelly) republikáni jim to však částečně vrátili v Alabamě.  

Ve Sněmovně reprezentantů posílili republikáni

Zklamání pro demokraty představují i výsledky voleb do Sněmovny reprezentantů. Udrží si v ní sice převahu, ale přijdou o sedm křesel. Před volbami přitom doufali, že by si o patnáct kongresmanů mohli polepšit. 

Do dolní komory Kongresu se za republikány dostala například vyznavačka konspirační teorie QAnon Marjorie Taylorová Greeneová. Nutno ovšem podotknout, že její demokratický sok se kandidatury v průběhu boje vzdal. 

Americké prezidentské volby 2020

Joe Biden se vyjádřil k dosavadnímu průběhu voleb. (4. listopadu 2020)

Kongresmanem bude i bývalý Trumpův lékař Ronny Jackson, který před dvěma lety o prezidentovi řekl, že se těší „výtečnému zdraví“ a „má neuvěřitelně dobré geny“. 

Výsledkem je, že poměr sil v Kongresu zůstává přibližně stejný, což se vzhledem k předvolebním průzkumům a analýzám dá považovat za republikánský úspěch.

„Je to výsledek, který maří touhy demokratů prosazovat svoji odvážnou novou agendu, povzbuzuje republikány a bez ohledu na to, kdo vyhraje prezidentský souboj, potvrzuje stranický pat,“ píše agentura AP.

Průzkumy se zase spletly. Jak to?

Zatímco demokraté si drbou hlavu nad výsledky voleb do Kongresu, americká média pátrají po důvodech nečekaně dobrých výsledků Donalda Trump v prezidentském klání. 

Už teď je jasné, že předvolební průzkumy stejně jako před čtyřmi lety silně podcenily jeho šance. Zdá se, že jejich autoři se nedokázali z chyb v metodice poučit a udělali je znovu. Mnozí si proto kladou otázku, zda agentury pro výzkum veřejného mínění vůbec dokážou získat zpět ztracenou důvěryhodnost, napsal list The New York Times.

Trumpovi určitě pomohlo, že není žádný válečný štváč, říká expert na USA

Statistici například předpovídali, že Trump těsně prohraje v Ohiu, Iowě či na Floridě, ve všech těchto státech ale nakonec stávající šéf Bílého domu pohodlně zvítězil. Tam, kde podle průzkumů voliči jasně favorizovali Bidena – jako například v Nevadě – jsou výsledky natolik těsné, že ani druhý den po volbách nešlo vítěze jednoznačně určit.

Letos bylo předem jasné, že proces předpovídání výsledků voleb bude přinejmenším komplikovaný, a to kvůli nebývalému množství korespondenčních hlasů a předčasnému hlasování. I tak je ale zřejmé, že průzkumníci se v mnoha předpovědích netrefili. 

Přecenili například podporu Bidena zejména mezi bělochy a bělošskými muži, kde podle nich měla zvláště ve věkové skupině nad 65 let řada někdejších Trumpových voličů tentokrát volit demokratického kandidáta. To se ale zjevně nestalo.

Částečně i kvůli tomu měl Biden slabší výsledky například v multikulturních státech jako je Florida, ale i v oblastech s převážně bělošským obyvatelstvem jako je třeba okres Macomb v Michiganu, kde se od demokratického kandidáta čekaly vyšší zisky.

ANALÝZA: Mlčenlivá pomsta. Američané se bojí říkat, co si myslí, ukázaly volby

Zdá se, že Donald Trump je fenomén, který nelze v průzkumech přesně podchytit. „Stejně jako u řady dalších záležitostí spojených s Trumpem existují jiná pravidla i pro volby, když na lístku stojí jeho jméno,“ tvrdí Christopher Borick z Muhlenbergova institutu veřejného mínění.

Podle všeho existuje i vysvětlení, proč stávající prezident nakonec byl poměrně silný mezi vzdělanými bělošskými voliči, i když předvolební průzkumy ukazovaly, že v této skupině jasně vede Biden. 

Teorie „stydlivých voličů Trumpa“ hovoří o tom, že někteří jeho podporovatelé veřejně tvrdí, že hlasují pro jeho oponenta, protože to kvůli společenskému tlaku nemohou ve svém okolí prezentovat. Ani téma koronaviru nejspíš nebylo natolik silným motivačním faktorem, aby Bidenovi přineslo podstatnější množství hlasů.

Některé agentury si však vedly velmi dobře. Například společnost The Trafalgar Group přesně odhadla řadu těsných soubojů v klíčových státech. Komentátoři se přitom přesnosti jejích průzkumů divili už před čtyřmi lety, kdy Trafalgar jako jediný správně upozornil na Trumpovu silnou podporu na Středozápadě a v Pensylvánii.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:03

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno 

Přímý přenos V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů černého...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:44

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:41

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...