Pekingský laborant pracuje na výrobě vakcíny Sinovac Biotech. (24. září 2020)

Pekingský laborant pracuje na výrobě vakcíny Sinovac Biotech. (24. září 2020) | foto: Reuters

Vakcína z Číny má účinnost 50,4 procenta, tvrdí Brazílie. Stačí, míní firma

  • 112
Čínská vakcína proti koronaviru měla při klinických testech v Brazílii účinnost pouze 50,4 procenta. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž je výsledek podstatně horší, než tvrdila dřívější data. A jen těsně stačil na to, aby byl přípravek schválen. Podle čínské firmy Sinovac ovšem údaje z Brazílie potvrzují, že vakcína funguje dostatečně dobře.

Brazilští vědci, kteří se podíleli na testování, minulý týden oznámili, že vakcína nazvaná CoronaVac ochrání před „mírnými až vážnými“ případy nákazy s účinností 78 procent. V úterý však experti sdělili, že údaj nezahrnuje data od skupiny lidí, kteří očkování dostali a u kterých se objevily „velmi mírné příznaky nákazy“. 

Po jejich zahrnutí se účinnost vakcíny snížila na 50,4 procenta. Vědci nicméně zdůraznili, že středně těžkým a závažným případům nemoci covid-19 vakcína dokázala stoprocentně předejít. Před mírnými případy, které vyžadují léčení, ochránila ze 78 procent.

Podle výrobce výsledky z Brazílie ukazují, že vakcína dosahuje uspokojivé míry bezpečnosti a účinnosti. „Výsledky z třetí fáze klinických testů dostatečně prokazují dobrou míru bezpečnosti a účinnosti vakcíny CoronaVac ve světě,“ uvedl ředitel Sinovacu Jin Wej-tung. 

Podle něj se výsledky z různých zemí mohou lišit kvůli odlišnostem ve vedení testů. Vakcínu si už kromě Brazílie objednali v Indonésii, Turecku, Malajsii či Singapuru. Poslední dvě jmenované země ve středu po zveřejnění brazilských výsledků uvedly, že po Sinovacu budou požadovat dodatečné údaje o účinnosti preparátu, než ho zakoupí.

Vakcíny od Pfizeru a BioNTech chrání před novou mutací, ukázala studie

Vakcína se testovala v několika různých zemích, a to s různými výsledky. Turečtí vědci minulý měsíc stanovili její účinnost na 91,25 procenta, zatímco Indonésie, která ve středu zahájila svůj masový očkovací program, uvádí účinnost 65,3 procenta.

Agentura Reuters připomněla, že vakcíny od firem Pfizer a BioNTech a od společnosti Moderna, které schválila Evropská unie, mají účinnost zhruba 95 procent.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video