Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obavy z druhé vlny. Ve světě přibylo za den dosud nejvíce nakažených

  10:56
Světová zdravotnická organizace (WHO) v neděli oznámila, že za předchozí den ve světě přibylo rekordních 183 tisíc potvrzených případů nákazy koronavirem. Celková bilance se tak zvedla na 8,7 milionu nakažených. Dvě třetiny nových úmrtí pocházejí z Ameriky. V Chile přibylo 5 607 nakažených, a země tak předstihla Itálii. V Německu prudce vzrostlo reprodukční číslo.
Chile v počtu nakažených koronavirem předstihlo Itálii. (20. června 2020)

Chile v počtu nakažených koronavirem předstihlo Itálii. (20. června 2020) | foto: Profimedia.cz

„Svět je v nové a nebezpečné fázi. Mnoho lidí už má očividně dost toho zůstávat doma. Země dychtí po znovuotevření společenského života i hospodářství,“ řekl už v pátek na pravidelné tiskové konferenci v Ženevě šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Virus se stále rychle šíří, stále je smrtící a většina lidí je jím stále ohrožena.“

Nákaza se nyní rozšiřuje například v jižní Asii či na Blízkém východě. Za epicentrum pandemie je ale stále považována Severní, Střední a Jižní Amerika. Například v Chile za poslední den přibylo 5 607 nakažených, čímž se tamní celkový počet zvýšil na 242 355 případů. Země je tak nyní osmou nejhůře postiženou zemí poté, co předstihla Itálii, a třetí nejhorší v Latinské Americe.

Co do počtu odhalených případů nákazy koronavirem je před ní Brazílie (1,08 milionu) a Peru (na 255 tisíc). To však stejně jako Chile provádí relativně mnohem více testů než většina zemí regionu, včetně Brazílie.

V Chile rozvážejí ochranné pomůcky dronem

Celá Latinská Amerika zaregistrovala od začátku pandemie už 2,04 milionu nakažených koronavirem, z toho 1,13 milionu nemocných se už uzdravilo a na 95 tisíc zemřelo.

Chilský ministr zdravotnictví Enrique Paris v neděli také oznámil, že v zemi za den zemřelo dalších 184 pacientů s covidem-19. Celkem tak Chile eviduje 7 548 úmrtí, z toho 4 479 s potvrzeným testem PCR. 

Místní úřady dříve uváděly pouze úmrtí s potvrzeným testem na koronavirus, před několika dny však do celkového počtu začaly zařazovat i pacienty, u nichž nebyl virus potvrzen laboratorními testy, ale bylo u nich podezření na covid-19.

Kvůli rozpornému informování o statistikách a kritice ze strany opozice za nedostatečná opatření proti šíření koronaviru odstoupil tento měsíc chilský ministr zdravotnictví Jaime Maňalich. 

Demisi podal krátce poté, co místní média zjistila, že ministerstvo ve zprávě Světové zdravotnické organizaci (WHO) uvedlo zhruba dvojnásobný počet úmrtí s covidem-19, než sdělilo doma novinářům. WHO dostala údaj i s těmi případy, u nichž bylo na koronavirus jen podezření.

Také počet nakažených potvrzených od prvního odhaleného případu v Chile začátkem března se minulý týden skokově zvýšil, když ministerstvo zdravotnictví připočetlo 31 412 zpětně „odhalených“ případů. Šlo o případy nákazy, které nebyly započteny do celkového údaje mimo jiné kvůli zpožděným údajům z regionů, vysvětlilo minulý týden ministerstvo.

Koronavirem už se nakazilo přes osm milionů lidí, čtvrtina je z USA

Chilská vláda vyhlásila 19. března v zemi „stav katastrofy“, který před týdnem prodloužila o 90 dnů. Díky tomu může vláda mimo jiné omezit volný pohyb osob. 

Ten však od začátku pandemie omezuje jen v určitých regionech podle epidemické situace, která je nejhorší v metropoli Santiagu de Chile. V tomto šestimilionovém městě platí omezení už mnoho týdnů, zprvu se týkalo jen částí, posléze bylo rozšířeno na celou metropolitní oblast.

V neděli vláda oznámila omezení volného pohybu pro další tři města na severu země – Antofagasta, Tocopilla a Mejillones. Omezení platí i v dalších obcích na severu země či v několika městech v regionu Valparaíso včetně jeho stejnojmenné metropole.

V Brazílii pak počet úmrtí v souvislosti s koronavirem v neděli překročil 50 tisíc. Za poslední den se potvrdilo dalších 17 459 nakažených, o den dříve to bylo téměř 35 tisíc nově potvrzených případů.

V Německu výrazně stouplo reprodukční číslo

V Německu mezitím prudce vzrostlo reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden infikovaný. Podle Institutu Roberta Kocha (RKI) v neděli dosáhlo hodnoty 2,88, přičemž v sobotu bylo na úrovni 1,79. Je tedy výrazně nad kritickou hodnotou jedna, která tvoří mezník, zda se bude nákaza v dlouhodobém horizontu dále šířit, nebo naopak ustupovat.

Reprodukční číslo, které se tvoří na základě týden a půl starých dat, strmě stoupá od pátku, kdy spočívalo na hodnotě 1,06. Nedělní hodnota 2,88 znamená, že jeden nakažený statisticky infikuje téměř tři další lidi.

Za poslední den v Německu přibylo 537 potvrzených případů nákazy koronavirem, celkem se tak v zemi od začátku pandemie covidu-19 potvrdilo 190 359 nakažených. Počet úmrtí s covidem-19 se za den zvýšil o tři na celkových 8 885.

V posledních týdnech trápí Německo výskyt koronaviru v řadě masokombinátů. Na jatkách firmy Tönnies ve městě Rheda-Wiedenbrück, která jsou jedna z největších v celém Německu, hygienici do neděle evidovali 1 331 infikovaných. V karanténě jsou všichni zaměstnanci a jejich rodinní příslušníci včetně vedení firmy, celkem sedm tisíc lidí. Podnik zůstane zavřený nejméně dva týdny.

Úřady kvůli šíření nákazy nechaly v celém okrese uzavřít všechny školy a školky. V neděli se kvůli novému epicentru nákazy na zvláštním zasedání sešel kabinet spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko. Firma i celé odvětví čelí kritice kvůli nevyhovujícím pracovním podmínkám zaměstnanců ze zahraničí, kteří žijí ve stísněných prostorech ve společných ubytovnách.

Dalším lokálním ohniskem je obytný komplex v Göttingenu ve spolkové zemi Dolní Sasko, kde se koronavirem nakazilo 120 lidí. Úřady proto nařídily týdenní karanténu 700 tamních obyvatel. Desítky z nich se však v sobotu uzavřený komplex pokusily opustit. Střetli se při tom s policisty, z nichž někteří utrpěli zranění. Policejní ostraha byla proto v místě posílena, uvedla BBC.

Rekordy má také Indie, teď je čtvrtá na světě

Další rekordní nárůst v počtu nakažených koronavirem hlásí také Indie. Jejich počet za poslední den vzrostl o 14 821 na celkových 425 282 lidí, uvedla agentura AP s odvoláním na indické ministerstvo zdravotnictví. Celkový počet obětí v zemi s více než 1,3 miliardy obyvatel přesáhl 13 tisíc, za posledních 24 hodin přibylo asi 300 mrtvých.

Indie je nyní čtvrtou nejpostiženější zemí na světě po USA, Brazílii a Rusku, pokud jde o počet nakažených. Podle vládních úřadů se nákaza nyní vyskytuje v 98 ze 112 nejchudších oblastí v zemi. Šedesát procent případů nicméně hlásí metropole Dillí a její okolí a stát Maháráštra, ve kterém leží město Bombaj.

Indie začala na začátku června s uvolňováním jedněch z nejpřísnějších karanténních opatření na světě, a to i přes zvyšující se denní přírůstky nových případů. Karanténu země nařídila v březnu, kdy bylo napříč Indií teprve několik set potvrzených případů. 

Podle oficiálních statistik opatření zabránila 37 tisícům až 78 tisícům úmrtí. Stejně jako jinde však omezení znamenala tvrdou ránu po ekonomiku a měla přímý dopad na život řady chudších pracovníků a jejich rodin.

Ve světě se podle americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) dosud potvrdilo téměř 8,9 milionu případů nákazy koronavirem, z toho zhruba polovina se už uzdravila, ale na 466 tisíc lidí zemřelo.

30. května 2020

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...