Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sonda z Čadci. Šefčovič je eurohujer, Čaputová loutka, míní Slováci ze severu

  18:53
(Od zvláštní zpravodajky iDNES.cz) - Severoslovenská Čadca je jedním z osmi okresů, ve kterých před dvěma týdny porazil diplomat Maroš Šefčovič vítězku prvního kola prezidentských voleb, advokátku Zuzanu Čaputovou. Volit ho tu lidé budou i v sobotu. Ale kdyby si mohli vybrat, finále voleb by vypadalo úplně jinak. Jejich favority jsou poražení kandidáti Marian Kotleba a Štefan Harabin.
Matiční náměstí ve slovenské Čadci (28. března 2019)

Matiční náměstí ve slovenské Čadci (28. března 2019) | foto: Kateřina Havlická, iDNES.cz

Čadca není pěkné město. Zurčící řeku Kysucu protíná obrovská silnice plná aut, na dohled od šedivého nádraží stojí dva hypermarkety a už u východu z prosklené nádražní budovy se mísí krása slovenské přírody s šedivou neutěšeností. Na občany odtamtud shlíží poražený kandidát Marian Kotleba a děkuje jim za důvěru. Připomíná, že je ještě čekají eurovolby. 

Na plakát Zuzany Čaputové někdo přimaloval vulgární obrázek a portrét Maroše Šefčoviče se z koutku dívá na parkující auta. Několik signálů, že ještě neskončily prezidentské volby a že tady to bude o dost jiné než v liberální Bratislavě.

„Nepůjdu volit, nemám koho. Předtím jsem to hodil Kotlebovi, protože by mi nejvíc seděl jako prezident. Tento stát nikam nesměřuje a potřeboval by radikální změnu. Vystoupil bych z Evropské unie, jen nám to tam uškodilo,“ říká rozhodně pětadvacetiletý stavební dělník Patrik. 

Na námitku, že by se odchod z EU mohl Slovensku stejně zkomplikovat jako nyní Velké Británii, reaguje s tím, že Britové byli podvedeni. „Toho se u nás nebojím. Mně by se líbilo, kdybychom měli zpět slovenské koruny. Stejně máme problém vyčerpat eurofondy, tak na co v EU jsme? Všechno je zanedbané, zdravotnictví, školství,“ dodává.

Lidí, kteří by si nejvíce přáli, aby se slovenským prezidentem stal někdo jako předseda ultrapravicové strany L’SNS Kotleba nebo soudce Štefan Harabin, je mezi oslovenými Čadčany mnoho. Říkají, že tito dva by v zemi alespoň udělali pořádek a že druhé kolo už teď bez nich není příliš zajímavé.

„Vždyť to vyjde nastejno, jeden je eurohujer a druhému posílají peníze Američané,“ říkají osmatřicetiletí Maťo a Rasťo. Svou práci prozradit nechtějí, ale na politiku mají názory jasné, ovšem částečně nejspíš získané z dezinformačních webů.

Čaputová a Šefčovič se utkali v poslední debatě. Budeme nezávislí, shodli se

Ale i ti, kteří si nemyslí, že Spojené státy mohou za rozvrat Ukrajiny, že Rusové nejsou pro svět hrozba, že se volby na Slovensku kupují a že do něj nová prezidentka pustí hordy imigrantů, často říkají, že je pro ně blond advokátka podezřelá. Míní, že nemá vlastní názory, že je jen něčí loutkou a že nebude hájit zájmy Slováků. A navíc jí nevadí sňatky gayů a podporuje ji současný prezident Andrej Kiska, což je zde zásadní problém.

Volby však v Čadci nejsou velké téma a mnoho oslovených ještě ani den před volbami nevědělo, jestli k nim vůbec půjdou. Ale pokud ano, ve druhém kole budou volit menší zlo, tedy Šefčoviče. 

Právě Čadca je totiž jedním z osmi slovenských okresů, ve kterých favoritka voleb nevyhrála první kolo. Šefčovič ji tu porazil o necelé čtyři procenta hlasů a ani nyní se nezdá, že by se to mělo změnit. Ačkoli Čaputová v okrese prohrála, v samotném městě Čadca však zvítězila se ziskem 25,4 procenta hlasů, Šefčoviče podpořilo 21,8 procent místních obyvatel. 

„Budu volit pana Šefčoviče, protože je katolík. Čaputová je sice taky věřící, ale uznává homosexuály a imigranty, to my ne. Šefčovič není žádný hlupák a je to velký politik. Čaputovou podporují v Bratislavě a ona možná ani neví, kde je Čadca,“ myslí si pětapadesátiletý montér František.

Město v horském údolí tíží hlavně dopravní kolony

Pětadvacetitisícové město na pomezí česko-polsko-slovenských hranic znají minimálně ti, kteří jezdívají vlakem, anebo obyvatelé nedalekého Moravskoslezského kraje. Obec sice leží v nádherném údolí, obklopeném ze všech stran horami, ale stejně jako v bývalých Sudetech, i tady se minulý režim do tváře města hluboce zapsal a zatím se ho nepodařilo vymazat. 

K ošklivým a navíc zchátralým socialistickým budovám se během let přidal i devadesátkový nevkus a po celém městě tak září stovky kýčovitých reklamních tabulí. Lákají na obchody a služby, kterých je tu na jedno malé město opravdu „vela“. Levné oblečení, směnárny, plastová okna, náboženské potřeby, nábytek, masáže, krejčovství i lyžařské vybavení. K tomu několik čínských i jiných restaurací a množství supermarketů. 

Neúspěšný kandidát na prezidenta Slovenska Harabin dal stížnost na volby

Třiašedesátiletá ekonomka Jana říká, že už se na současnou podobu města nemůže dívat. „Stávalo tu kino spisovatele Janka Palárika, ale pak ho koupili Číňani a vyhořelo. Přímo tady byla synagoga. Nevypálili ji Němci, ne. To naši ji zbourali, protože k tomu tady nemáme vztah,“ vypráví a když ukazuje na prodejnu textilu, kde dřív stával židovský svatostánek, vhrknou jí slzy do očí.

Jako jedna z mála bude volit Zuzanu Čaputovou. Na Šefčovičovi ji štve, že se spojil s vládní stranou Směr-SD, kterou ekonomka viní z všudypřítomné korupce. „Vždyť nás je jenom pět a půl milionu, to není ani New York, a podívejte se, co se tu děje! Je to normální?“ žehrá žena, která má i díky dcerám v USA a v Praze možnost srovnání.

To má i jedenačtyřicetiletý Štefan, který působí jako vychovatel v centru pro drogově závislé. Čtrnáct let totiž žil v Británii a život tam je podle něj lepší. Přesto mu dva proevropští kandidáti na prezidenta vadí. Upozorňuje, že by se evropská legislativa měla přijímat s přihlédnutím k tradičním poměrům v dané zemi. Chudí Čadčané podle něj berou v přepočtu často jen kolem 12 tisíc korun měsíčně a novoty z EU neunesou.

Na život v Kysuckém kraji daleko od metropole si však místní obecně nestěžují. Nadávají jen na nekonečné kolony aut na cestách. „Chtělo by to tu také víc podnikatelských aktivit a větších fabrik, aby se tu lidé měli lépe. Polovina lidí pracuje v nemocnici a druhá v té spoustě obchodů, které tu máme, ale normálních pozic je málo,“ povzdechne si třiačtyřicetiletý obchodní zástupce Rastislav. Hluboký povzdech předchází i odpověď na dotaz, koho bude volit. „Asi Šefčoviče.“

Podívejte se na medailonek kandidátky Zuzany Čaputové (2/2019):

1. března 2019

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Afghánistán zasáhly přívalové deště. Záplavy si vyžádaly nejméně 200 obětí

11. května 2024  10:53

Záplavy na severu Afghánistánu, způsobené přívalovým dešti, si vyžádaly nejméně 200 obětí....

Pražským Klementinem lze brouzdat i mimo otevírací dobu. Virtuálně a z domova

11. května 2024  10:36

Tam, kde končí prohlídková trasa, teď začíná virtuální prohlídka. Díky moderním metodám mohou lidé...

Léky na cukrovku či ředění krve od praktika? Ministerstvo chce změnit podmínky

11. května 2024  10:29

Ministerstvo zdravotnictví (MZd) chce zmírnit pravidla pro předepisování léků praktickými lékaři....

Polární záře, potíže s komunikací. Zemi zasáhla obří geomagnetická bouře

11. května 2024  10:15

Zemi zasáhla v pátek geomagnetická bouře nejvyššího stupně, uvedl americký Národní úřad pro oceán a...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...