Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čaputová a Šefčovič se utkali v poslední debatě. Budeme nezávislí, shodli se

  19:55aktualizováno  22:09
Poslední duel finalistů slovenských prezidentských voleb - Zuzany Čaputové a Maroše Šefčoviče - před sobotním rozhodujícím, druhým kolem přímé volby se obešel bez vzájemných ostrých výpadů. Oba kandidáti v debatě zopakovali své dřívější postoje.

V úvodu debaty se oba prezidentští kandidáti shodli na tom, že je dobře, že prezident i premiér Slovenska apelovali na voliče, aby se zúčastnili sobotního kola voleb. Oba kandidáti by prý tuto možnost taky využili, pokud by získali prezidentský post.

Maroš Šefčovič poukázal na to, že volební kampaň byla „mimořádně náročná“, a to z důvodu polarizované společnosti, ve které jsou i názorově rozdělené rodiny. Zuzana Čaputová se zase domnívá, že se jí v kampani podařilo ukázat cestu, jak život lidí na Slovensku vylepšit, a že lidé mají naději na změnu.

Oba kandidáti se vyjádřili, že by v případě zvolení byli nadstraničtí a nezávislí. Šefčovič poté nařkl svou protikandidátku, že měla nejdražší volební kampaň v historii, což Čaputová odmítla. Podle ní její kampaň nejdražší nebyla. „Moji kampaň kontrolovali, lidé se na ni skládali, posílali dary po dvaceti, třiceti eurech...nějaké peníze přišly ještě před začátkem kampaně,“ uvedla Čaputová jako důvod vysoké částky za svou volební kampaň.

Šefčovič se v debatě ohradil proti tomu, že vůči protikandidátce rozpoutal antisemitskou kampaň. „Není to antikampaň, kampaň si dělám sám,“ řekl. Šefčovič dále uvedl, že i on sám musel čelit útokům, jeho volební kampaň údajně nejvíce „odnesla“ jeho manželka.

Moderátoři debaty se ptali i na postoj kandidátů k problematice nehetosexuálních lidí ve společnosti. „LGBT se nevylučuje s křesťanskými hodnotami,“ reagovala Čaputová. „Já jsem toto téma do kampaně nepřinesla proaktivně, ale když se na můj názor zeptali novináři, chtěla jsem pravdivě odpovědět,“ dodala. Zdůraznila však, že případná změna zákonů v tomto směru musí být výsledkem společenského dialogu a konsenzu, ne tlaku prezidenta.

Podle Maroše Šefčoviče je manželství svazkem muže a ženy. „Lidé by měli mít stejná práva, ať už mají jakoukoliv orientaci. Můžeme o tom mluvit, ale neohrožovat tradiční hodnoty,“ uvedl mužský kandidát.

Korupce je rakovinou moderní společnosti, řekl Šefčovič

Čaputová i Šefčovič se vyjadřovali i k otázce korupce na Slovensku. „Chci být aktivním hráčem v boji proti korupci v naší zemi,“ prohlásila Čaputová. Myslí si také, že by policie měla být více samostatná, ne součást ministerstva vnitra. Podle Šefčoviče je korupce „rakovinou moderní společnosti“.

Moderátoři se tázali i na sociální otázky. Oba kandidáti by se rádi zaměřili na pomoc seniorům. Čaputová by v případě zvolení prezidentkou ráda ovlivnila to, aby staří a slabí lidé nemuseli daleko dojíždět za ošetřením a pomocí. Šefčovič chce prosadit 13. důchod a cestování pro seniory zdarma, peníze na tyto aktivity by zajistil úzkým spolupracováním s ministerstvem financí. „Dlužíme lidem lepší životní podmínky,“ odvětila Čaputová na otázku, zda by takové návrhy podepsala, i kdyby ohrozily státní rozpočet. Pomohl by například i řádný výběr daní, dodala.

V závěru debaty oba kandidáti vyzvali diváky a posluchače, aby v sobotu přišli k volbám. „Budu stát na vaší straně,“ dodal Šefčovič, zatímco Čaputová slíbila „environmentálně zodpovědnou společnost, která pomáhá slabším“.

Kiska dříve podpořil Čaputovou, Pellegrini nepřímo Šefčoviče

Slovenský prezident Andrej Kiska, který se o znovuzvolení již neucházel, v úterý požádal RTVS o vystoupení k prezidentským volbám. V něm ovšem žádného z kandidátu nepodpořil, pouze vyzval Slováky, aby šli k volbám. Už dříve však vyjádřil podporu Čaputové. 

Slovenský premiér a místopředseda nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Peter Pellegrini v rozhlasovém a televizním projevu před rozhodujícím kolem přímé volby nového prezidenta nepřímo podpořil Maroše Šefčoviče.

Pellegrini v projevu Šefčoviče přímo nejmenoval. Ve vystoupení ale předseda slovenské vlády hovořil o tématech, které v kampani propagoval právě Šefčovič. Podle Pellegriniho země potřebuje „zkušeného člověka, připraveného od prvního dne ve funkci plnohodnotně vykonávat svůj mandát“, nový prezident by podle něj měl by mít „silné sociální cítění“, „potřebu celospolečenského smíru“ a měl by vnímat, že „mnohé tradiční hodnoty jsou na Slovensku hluboce zakořeněné a jejich zpochybňování vnáší do společnosti zbytečný zmatek a rozdělování“. 

Favoritkou voleb je Čaputová, která se ziskem 40,57 procenta hlasů 16. března první kolo hlasování přesvědčivě vyhrála. Šefčovič skončil na druhém místě, hlas mu dalo 18,66 procenta voličů. 

Podle bookmakerů bude novou slovenskou prezidentkou jednoznačně Čaputová. Na její vítězství vypsali kurzy od 1,01:1 do 1,04:1. Nejpravděpodobnější podle nich je, že ve druhém kole voleb získá 62 procent hlasů. Favorizuje ji také většina sázkařů. Je však nemálo těch, které lákají vysoké kurzy na Šefčoviče (11:1 až 18:1). Vyplývá to z odpovědí zástupců sázkových kanceláří.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  8:38

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...