(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Britská policie zadržela při raziích proti převaděčům 21 podezřelých

  • 2
Britská policie v úterý provedla rozsáhlé razie proti gangům pašeráků lidí na dvaceti různých místech jižní a severovýchodní Anglie, včetně Londýna. Na zátazích se podílelo kolem 350 policistů a zadržela 21 lidí. Jsou podezřelí z porušení imigračních zákonů a z praní špinavých peněz, obviněni zatím nebyli.

Razie se zaměřily na osoby podezřelé z napojení na síť převaděčů, kteří stovkám migrantů, většinou iráckých Kurdů, pomohli dostat se přes Lamanšský průliv. 

Podle zástupce ředitele britského Národního kriminálního úřadu (NCA) Toma Dowdalla se kriminalisté domnívají, že „rozbili významnou síť“ pašeráků lidí. „Počet mužů, které dnes nasadily Národní kriminální úřad, policie a partnerské úřady, ukazuje rozsah a závažnost podezřelé trestné činnosti,“ řekl Dowdall.

Zátah britská policie podnikla po rok trvajícím vyšetřování, které podpořily i úřady Francie, Nizozemska a Belgie, neboť v těchto zemích gang také působil. Podle vyšetřovatelů jsou mezi osobami podezřelými z účasti na této organizované kriminalitě Kurdové. Mezi prohledávanými objekty byly i myčky aut, které prý mohly sloužit jako pračky špinavých peněz.

Na raziích v těchto myčkách se podílelo přibližně 60 mužů zákona, včetně daňových inspektorů. Zjišťovali také možné porušení zdravotnických a bezpečnostních předpisů nebo imigračních pravidel.

Britské úřady tvrdí, že podezřelí požadovali za zajištění převozu přes Lamanšský průliv od 5 000 do 10 000 liber (zhruba 142 000 až 284 000 korun) za osobu. Pachatelé trestné činnosti schovávali v nákladních automobilech především muže, ale i celé rodiny. Řidiče těchto vozidel najímali v Anglii a Francii.


Video