Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Den D, který nenastal. Brexit se odkládá, ale na kdy, je zatím ve hvězdách

  0:04
V tento den měla začít nová kapitola v životě Britů i ostatních Evropanů. Nastal totiž původní termín odchodu Spojeného království z Evropské unie. Jenže brexit se na poslední chvíli na žádost Londýna odložil. Podle některých na pár měsíců, podle jiných na několik let, ale možná dokonce nadobro.
Před britským parlamentem se sešli odpůrci brexitu. (12. prosince 2018)

Před britským parlamentem se sešli odpůrci brexitu. (12. prosince 2018) | foto: AP

Po vystoupení Británie z EU naplánovaném na 29. března 2019 mělo začít přechodné období do konce roku 2020. Britská premiérka Theresa Mayová ale 20. března požádala Brusel o odklad brexitu do 30. června. V souladu s dohodou s ostatními členy EU změnili ve středu britští poslanci v zákoně datum brexitu na 12. dubna, případně 22. května.

V pátek budou poslanci potřetí hlasovat o rozvodové dohodě, kterou kabinet Mayové vyjednal s EU. Pokud dokument neschválí, pozorovatelé předpokládají, že země sáhne k předčasným volbám. Ty by se mohly konat současně s volbami do Evropského parlamentu, které musí jednotlivé země EU uspořádat od 23. do 26. května.

Pokud ovšem Britové vyberou své nové europoslance, Spojenému království zřejmě nezbude, než zůstat v EU další roky. V Británii se spekuluje o jednom roce či dvou letech. Spíš by to ale bylo po dobu celého mandátu europoslanců, tj. pět let. Tento a další scénáře možného vývoje shrnuje níže přiložený přehled. 

Scénář A Brexit se odkládá o měsíce

Když britští poslanci schválí rozvodovou dohodu, vystoupí Spojené království z EU 22. května. Ve snaze zvýšit šance na průchodnost dohody Mayová oznámila, že po jejím případném odsouhlasení odstoupí

Jestli dokument sněmovna opět odmítne, má Londýn říct do 12. dubna Bruselu, co dál. Patrně upřednostní odklad brexitu o roky, ale vyloučen není ani tvrdý brexit, tedy prakticky okamžitý odchod bez dohody. Této varianty se experti nejvíc obávají, Britové však v takovém případě plánují ihned prodloužit na neurčito mnoho z dosavadních pravidel, aby nevznikl přílišný chaos. 

Když se brexit odsune jen do května, Britové nebudou muset volit do europarlamentu. Bylo by „absurdní,“ aby země toužící opustit EU vybírala své europoslance, řekl v únoru rakouský kancléř Sebastian Kurz. 

Scénář B Brexit se odkládá o roky

Londýn může stále požádat o víceletý odklad brexitu. Jestliže Britové zvolí své nové europoslance, zvyšuje se pravděpodobnost, že z EU nevystoupí do konce jejich pětiletého funkčního období. Vyloučit však nelze, že se nějakou dodatečnou dohodou podaří britským europoslancům mandát zkrátit či jinak problém vyřešit. 

Z přístupu Britů rozladění unijní představitelé upřednostňují posun brexitu až do roku 2021. V únoru to napsal britský deník The Guardian, který se odvolával na nejmenované vysoce postavené činitele EU. Podle nich je takto výraznému odkladu nakloněn i vlivný generální tajemník Evropské komise Martin Selmayr

Posun až do roku 2021 by měl zabránit případným opakovaným žádostem o několikaměsíční odklady. Británie by místo původně zamýšleného přechodného období zůstala členem EU. Londýn i Brusel by získaly další čas pro vyjednávání o podmínkách brexitu i budoucích vztazích. 

Britové by ovšem zase museli volit do Evropského parlamentu a pokračovala by nejistota spojená s vyústěním brexitu. Také proto o odkladu o dva roky nemluví zatím téměř nikdo nahlas. 

Scénář C Brexit se odkládá nadobro

Několikaměsíční odklad je podle některých prvním krokem na cestě k úplnému odpískání brexitu. Zvrátit rozvod si přeje část britské i kontinentální veřejnosti, někteří politici a zástupci EU. 

V Británii sílí volání po druhém referendu o členství v EU nebo nových volbách, přičemž v obou hlasováních by příznivci brexitu nejspíš oslabili. Londýnem prošel 23. března několikasettisícový průvod odpůrců brexitu, kteří žádali další referendum. Podle organizátorů se akce účastnilo přes milion lidí.

Zůstat v EU už žádají i někteří bývalí příznivci odchodu. Tito „přeběhlíci“ se sdružují v hnutí RemainerNow. Mayová v prosinci 2018 připustila, že ve hře je i možnost, že brexit nakonec nebude. Někteří poslanci ho podle ní chtějí zhatit.  

Názor, že se brexit neuskuteční, vyslovil na začátku března předseda Německého spolkového sněmu Wolfgang Schäuble

Strůjci brexitu pozorují problémy zpovzdálí

Referendum o členství Británie v EU vypsal v červnu 2016 tehdejší konzervativní premiér David Cameron. Nyní si v ústraní užívá nově koupený venkovský dům, sepisuje paměti a cestuje. Řadě Britů se proto znelíbil a státá se terčem karikatur. 

Šéf kampaně za odchod z EU vyzval k novému referendu, chce drtivou výhru

Cameron se zároveň postavil do čela čínsko-britského investičního fondu, který pomáhá rozvíjet čínský projekt nové Hedvábné stezky. Tím se chce Peking dopravně a obchodně propojit s Asií, Evropou i Afrikou. Podle mnohých západních expertů usiluje takto Čína o světovou nadvládu. 

Jednou z hlavních tváří kampaně za vystoupení z EU byl bývalý starosta Londýna Boris Johnson, který prosazuje rázný a důsledný rozvod s EU. V letech 2016 až 2018 zastával post ministra zahraničí. Z něj však rezignoval na protest proti plánu Mayové, který předpokládal zachování volného pohybu zboží mezi Británií a EU.  

Nyní je Johnson v podstatě řadovým poslancem za Konzervativní stranu, dění kolem brexitu už přímo neovlivňuje a oproti minulosti se ani nezviditelňuje kontroverzními výroky. Možná ale i proto, že v tichosti čeká na svou šanci - spekuluje se o něm jako o jednom z možných náhradníků Mayové v čele konzervativců, případně i v čele vlády. 

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Záchranka na maratonu ošetřila 13 běžců po kolapsu, do nemocnice nemusel žádný

5. května 2024  13:30

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili dosud 13 běžců, vesměs po kolapsu....

Al-Džazíra končí v Izraeli. Hrozba pro bezpečnost, shodla se vláda

5. května 2024  13:28

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi....

Putinova inaugurace bez Česka. Vláda odvolala velvyslance, řekl Lipavský

5. května 2024  12:59,  aktualizováno  13:25

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl v neděli v diskusním pořadu...

Malostranský zápisník: Když nevíš, kudy kam, majzni soka Putinem!

5. května 2024

Premium Jak odvrátit pozornost od kočkopsího tandemu Vondra-Niedermayer? Kdo zase znásilnil českého...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....