Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Brit se za války převlékl za židovského vězně, chtěl vidět tábor v Osvětimi

  5:00
Angličan Denis Avey se v roce 1944 převlékl za židovského vězně a pronikl do koncentračního tábora v Osvětimi. Chtěl později podat svědectví o hrůzách, které se tam děly. Krátce po válce mu ale nevěřili, až nyní se o něm začíná hovořit. Deník The Times jeho příběh zveřejnil i proto, že 65 let po válce žije jen málo svědků hitlerovského běsnění. Řady popíračů holokaustu naopak rostou.

Denis Avey | foto: BBC

Avey se narodil v roce 1919 na farmě v anglickém hrabství Essex a od útlého dětství vyváděl ztřeštěné kousky. "Jednou jsem skočil z větve, která byla třináct metrů nad zemí, jen kvůli vzrušení," vylíčil deníku The Times. Zároveň měl ale tendence zastávat se slabších kamarádů. Tyto vlastnosti uplatnil později - za druhé světové války a hlavně při pobytu v zajateckém táboře.

Do armády se přihlásil dobrovolně už v roce 1939. Dostal se do Egypta, kde byl v roce 1942 zraněn a nacisté ho odvezli jako válečného zajatce do Evropy. O rok později se ocitl v malém vězení pro válečné zajatce v polské Osvětimi, nedaleko továrny IG Farben a koncentračního tábora.

Seznam spravedlivých

Izraelský památník Jad Vašem právě dokončuje prověřování Aveyho příběhu, chce ho totiž zařadit do seznamu Spravedlivých mezi národy. "Z pochopitelných důvodů tato pocta nemůže být založena jen na samotném Aveyho tvrzení," uvedla mluvčí Jad Vašem Susan Weisbergová. Titul zatím dostalo téměř 22 tisíc lidí. Na seznamu je přes sto Čechů.

"Proužkovaní - jak jsme pojmenovali židovské vězně - byli v hrozném stavu (...) Zápach z krematoria byl děsivý, stěžovali si i lidé z Katovic. Všichni věděli, co se tam dělo. Všichni," popsal.

A tak se v jeho hlavě začal rodit plán - po válce se bude hodit jakékoliv svědectví o nacistických zvěrstvech v koncentračních táborech, říkal si. O tom, že Hitler prohraje, nepochyboval. "Samozřejmě vplížit se do židovského tábora byl absurdní nápad. Bylo to jako vniknutí do pekla. Ale takovým typem muže jsem byl."

Podle historika Martina Gilberta bylo Aveyho tušení správné. "O vyhlazování v Osvětimi se nevědělo až do roku 1944 (...) Po válce pak britští vyšetřovatelé válečných zločinů zoufale hledali bývalé válečné zajatce s informacemi o táborech," vysvětlil.

"Navzdory nebezpečí jsem věděl, že musím svědčit. Albert Einstein řekl: svět může být zlé místo, ale ne kvůli těm, kteří zlo činí, nýbrž kvůli těm, jenž se na něj dívají a nic nedělají. Nikdy jsem nepatřil mezi ty, co nic nedělají," vysvětloval své pohnutky po více než šesti desetiletích Avey.

V proniknutí do tábora pomohla nacistická přesnost

A jak se Britovi podařilo šílený plán uskutečnit? V továrně IG Farben se seznámil s německým židovským vězněm Ernstem Lobethallem a navzdory tomu, že to bylo zakázané, se spolu spřátelili. Britskému válečnému zajatci se později podle svých slov podařilo zkontaktovat přes svou matku Lobethallovu sestru.

Po čtyřech měsících od ní dorazil do zajateckého tábora karton cigaret, který Avey předal svému příteli. Lobethall si za ně mohl koupit boty a jídlo, což později zachránilo jeho život. Použil je také jako úplatek, který pomohl Aveymu do koncentračního tábora.

Denis Avey na archivní snímku z doby, kdy se vloupal do koncentračního tábora v Osvětimi.Jeden ze holandských židovských vězňů z koncentračního tábora si s nim na den vyměnil identitu. Avey využil pověstné přesnosti nacistických strážců, kteří takřka na minutu dodržovali denní režim včetně obchůzek, aby vnikl do tábora. Oholil si proto i hlavu a v určenou dobu se v jedné kůlně sešel s Holanďanem.

Vyměnili si oblečení a Avey se vydal na průzkum koncentračního tábora. "Přidal jsem se k proužkovaným a pochodoval do Monowitze, převážně židovského tábora. Když jsem procházeli pod znakem Arbeit Macht Frei, všichni se narovnali a snažili se vypadat tak zdravě, jak to jen bylo možné. Byl tam důstojník SS, který vybíral ty slabší do plynu (...) Wagnerova hudba doprovázela náš pochod. Bylo to mrazivé," líčil Avey.

Nejhorší byla noc. Mnozí se pomátli

Dozorci je hnali táborem a nutili nést těla těch, kteří v ten den zemřeli. Avey se snažil vše co nejpřesněji pamatovat. Později líčil jako nejhrůznější zážitek noc. Po setmění se místem více a více začalo ozývat sténání a kvílení. "Mnoho lidí se zbláznilo. Bylo to peklo," vzpomínal a dodal, že jeho spolubydlící mu té noci za Lobethallenovy cigarety pověděli detaily o dozorcích, plynových komorách i krematoriu.

Ráno se mu pak během pochodu podařilo opět proklouznout do kůlny, kde na něj měl čekat Holanďan. "Ačkoliv jsem mu věřil, nemohl jsem si být jistý, že přijde," popisoval děsivé okamžiky. Vězeň ale nezklamal a oba muži se vrátili každý do "svého" tábora.

Vězni v koncentračním táboře Osvětim

Vězni v koncentračním táboře Osvětim

Avey zůstal v zajateckém táboře až do osvobození Sověty v roce 1945 a přežil i jeden z pochodů smrti. Když však dorazil do rodné Británie, byl vyčerpaný a měl tuberkulozu. V nemocnici pak strávil dva roky. "V roce 1947 jsem chtěl armádě podat svědectví o Osvětimi. Nebrali mě vážně. A tak jsem to uzavřel a snažil se zase dát si dohromady život," popsal s tím, že ho dlouho provázely noční můry.

Po 65 letech od osvobození Osvětimi svědkové, kteří zvěrstva páchaná nacisti zažili, vymírají. A naopak popírání holokaustu bují, vysvětlil deník The Times proč se po tak dlouhé době bývalý zajatec rozhodl promluvit.

Neuvěřitelný příběh?

I když Aveyho příběh zní neuvěřitelně, tak minimálně o jedné věci nelze pochybovat - a to o jeho pomoci Ernstu Lobethallovi. Ten před svou smrtí v roce 2001 v New Yorku natočil na video zpověď pro Nadaci Šoa, v níž popisuje, jak mu Avey (s nímž po válce ztratil kontakt) a cigarety od sestry Susany zachránily život. Část jich totiž vyměnil za boty, v nichž později absolvoval pochod smrti.

A že bylo možné proniknout do koncentračního tábora dokazuje podobný kousek, který se podařil v roce 1944 britskému válečnému zajatci Charlesi Cowardovi. Ten se infiltroval v převlečení za židovského vězně do koncentračního tábora, aby získal zpravodajské informace od britského námořního lékaře, jenž tam byl v té době zavřený, připomněly The Times.

Zrušená diskuse

Omlouváme se všem slušným čtenářům za to, že jsme zrušili diskusi pod článkem. Někteří jiní ji bohužel zneužívali k opakovaným antisemitským a vulgárním výpadům, které už nešlo mazat jednotlivě.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

ANO bylo pro zvýšení věku odchodu do důchodu. Havlíčkovi vadí zápis z Hradu

24. dubna 2024  14:43,  aktualizováno  15:14

Hrad zveřejnil záznam z jednání o důchodové reformě. Na té se zástupci vlády, ANO a Hradu shodli,...

V Černošicích spadlo do bazénku batole, skončilo podchlazené v nemocnici

24. dubna 2024  15:06

V Černošicích spadlo do zahradního bazénku 2,5leté dítě. Na místě zasahovali záchranáři, kteří jej...

Ficova vláda schválila zákon o veřejnoprávní televizi, z RTVS bude STVR

24. dubna 2024  13:08,  aktualizováno  15:04

Slovenská vláda ve středu schválila návrh zákona o Slovenské televizi a rozhlasu (STVR). Ten...

Za pomoc známým s daňovými podvody dostal šéf finančního úřadu podmínku

24. dubna 2024  15:01

Krajský soud v Brně ve středu opětovně uložil podmíněný a také peněžitý trest bývalému řediteli...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...