William Shatner (2023)

William Shatner (2023) | foto: Profimedia.cz

Když zrušili Star Trek, byl jsem bez peněz, přiznal William Shatner

  • 13
Když William Shatner (92) v roce 1966 získal roli kapitána Jamese Kirka v kultovním televizním seriálu Star Trek, byl již ve své rodné Kanadě uznávaným divadelním a filmovým hercem. Přesto ale po jeho zrušení skončil na mizině. „Byl jsem rozvedený a bez peněz,“ popisuje Shatner svou tehdejší situaci.

Herectví se Shatner věnuje od šesti let. „Moje chyba nebo výhoda je, že jsem nepřemýšlel o tom, jestli mi herectví vynese dost peněz na živobytí,“ říká o sobě.

I přesto se ale v dospělosti uchytil a stal se z něj jeden z předních amerických herců. V polovině 60. let pak přišla nabídka do seriálu Star Trek. Finanční jistotu prý ale nepřinesla. „Jako u každého jiného seriálu hrozilo jeho zrušení. Navíc jsme nebyli nijak velkolepě placeni, dokonce ani na tehdejší poměry.“

Kapitán Kirk ze Star Treku letí v devadesáti letech do vesmíru s Bezosem

„Takže když Star Trek po třech letech zrušili, neměl jsem žádné peníze a byl jsem rozvedený. Sestavil jsem letní divadelní program a objížděl s ním USA. Udržoval jsem se při životě tím, že jsem byl na jevišti a vydělával jsem si tak akorát na živobytí,“ řekl.

Shatner se nicméně z tíživé finanční situace dostal - tvrdí, že byl vždy šetřivý a uměl své peníze dobře investovat.

„Vždycky jsem byl spořivý člověk a nechtěl jsem moc utrácet. Postupně jsem se dostal do bodu, kdy jsem si říkal, že se nemusím starat o peníze z roku na rok. Finančně nejúspěšnější pro mě byla doba, kdy jsem v 80. letech hrál TJ Hookera,“ svěřil se.

I když brzy oslaví 93. narozeniny, novým zážitkům se nebrání. V roce 2021 se s multimiliardářem Jeffem Bezosem podíval do vesmíru. Své zážitky pak popsal v memoárech s názvem Boldly Go, které vyšly o rok později.

,