Státní ceny převzali Válová, Radok a Kopelent

Nové ceny ministerstva kultury za přínos v oblasti divadla, hudby a výtvarného umění a architektury ve středu převzali režisér David Radok, hudební skladatel Marek Kopelent a malířka Jitka Válová. Ze slavnostního ceremoniálu v Národním památníku na Vítkově si Jitka Válová odnesla cenu i za svoji sestru, dvojče Květu, která byla až do smrti v roce 1998 její celoživotní spolupracovnicí.

"Udělení první ceny ministerstva kultury Jitce Válové lze chápat jako uznání její celoživotní umělecké tvorby, za podněty, kterými přispěla k formování moderního umění i formování tradice a kontinuity české kultury," řekl předseda poroty pro výtvarné umění a architekturu Jiří Kotalík.

Jednasedmdesátiletého Kopelenta vybrala porota pro jeho "dlouhodobé umělecké zásluhy v oblasti hudby, s přihlédnutím k celoživotní skladatelské tvorbě, podnětnému tvůrčímu přínosu v oblasti avantgardní soudobé hudby a záslužnému pedagogickému působení při výchově nové generace".

Účastníci slavnostního večera vyslechli dvě ukázky z Kopelentova díla. Prosebný zpěv Cantus Rogans přednesl violoncellista Jiří Bárta. Druhou skladbu Black and White Tears, označovanou také jako psychodrama v komorní hudbě, zazpívala německá zpěvačka Sigune von Ostenová.

Nejmladším z oceněných je devětačtyřicetiletý divadelní režisér David Radok. Porota jej vyzdvihla za "významný přínos nejplodnějším tendencím současného českého divadla, které představují jeho opery v pražském Národním divadle".

Nové ceny mají podle ministra upozornit na výjimečné osobnosti kultury, které originálním a trvalým způsobem obohatily Českou republiku. "Každá z cen je míněna nejen jako výraz oficiálně projevené úcty a vděčnosti - v obecném smyslu jde o pozitivní impulz pro celou kulturní sféru," říká k nové tradici ministr. Ceny jsou spojeny s odměnou 100.000 korun.