Princ Edward v průvodu za rakví s ostatky královny Alžběty II. (Londýn, 14....

Princ Edward v průvodu za rakví s ostatky královny Alžběty II. (Londýn, 14. září 2022) | foto: AP

Karel III. udělil bratrovi titul jejich otce. Uvažovalo se, že ho nechá vnučce

  • 10
Britský král Karel III. udělil svému mladšímu bratrovi princi Edwardovi titul vévoda z Edinburghu, který dřív patřil jejich otci, princi Philipovi. Edward se tak stal dalším členem britské královské rodiny, kterému byl udělen nový titul poté, co se po loňském úmrtí Alžběty II. stal Karel králem.

„Vévoda a vévodkyně z Edinburghu jsou hrdí na to, že mohou pokračovat v odkazu prince Philipa při podpoře příležitostí pro mladé lidi z různých prostředí, aby mohli naplno rozvinout svůj potenciál,“ uvedla v pátek na Twitteru královská rodina o roli prince Edwarda a jeho manželky v charitativní organizaci The Duke of Edinburgh Award zaměřené na mládež, které se dříve věnoval jeho otec. Princ Philip zemřel v roce 2021. Novým vévodou z Edinburghu se stal princ Edward v pátek, v den svých 59. narozenin.

Ještě v lednu se přitom spekulovalo o tom, že titul získá místo prince Edwarda králova vnučka. „Probíhají četné diskuze, ale král Karel III. se přiklání k tomu, že by tento titul měla získat princezna Charlotte,“ uvedl zdroj listu The Mail on Sunday. „Král Karel III. chce zachovat tento titul pro třetího následníka v pořadí na trůn. Má tak vzdát poctu královně Alžbětě II., která tento titul v mládí také měla, a zároveň ‚uctít linii následnictví‘,“ psala britská média.

Král rovněž udělil oficiální tituly dětem prince Harryho a jeho manželky Meghan. Ty jsou od tohoto týdne označováni za prince a princeznu ze Sussexu. Princ Harry a jeho manželka ztratili oslovení „královská výsost“ poté, co oznámili, že už nechtějí být předními představiteli britské monarchie. Od roku 2020 žijí ve Spojených státech.

Harryho starší bratr princ William, který je následníkem britského trůnu, obdržel titul princ z Walesu, který předtím měl jeho otec, bezprostředně po smrti královny Alžběty II. loni 8. září.

SPECIÁL

Britská královská rodina

SPECIÁL: Britská královská rodina

VIDEO: Princi Edwardovi byl bratrem udělen titul vévoda z Edinburghu:

,

Britská královská rodina