Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Návštěva domorodého kmene v Indonésii byla duševní očistou, říká herec Franěk

Ivan Franěk (59) promluvil o natáčení v Indonésii, kde si díky získanému odstupu od zaběhlého způsobu života a setkání s domorodým kmenem uvědomil mnoho věcí. Herec pro iDNES.cz zavzpomínal také na přípravy filmu filmu Dvě slova jako klíč a přiznal, že nemá potřebu obklopovat se materiálními věcmi.

Potkali jsme se na uvedení nového filmu Dvě slova jako klíč. Mluvil jste tu o jisté duševní očistě, která vás díky natáčení tohoto snímku potkala. O co šlo?
Ocitli jsme se u domorodého kmene v Indonésii na ostrově. Tam lidé žijí takovým ancestrálním způsobem. Neví, jestli je pondělí, úterý nebo tak. Neví, kolik jim je let, žijí dnem a nocí a střídají se jim období sucha a dešťů. Uvědomil jsem si tam, že v naší společnosti je strašně moc věcí, které jsou úplně zbytečné. Jednak se jimi obklopovat a jednak se jimi zabývat. K tomu, aby byl člověk spokojený a aby se ráno budil šťastný, stačí v životě málo věcí. Aby měl lásku, aby miloval, byl milován a aby svítilo slunce.

To je taková očista od všeho, co nám někdy až moc nabízí média, nebo kam nás tlačí politika různých ekonomických útoků, kde nám nabízí věci, které jsou vlastně úplně zbytečné. Jsou to nejnovější výkřiky něčeho a já říkám, bohužel v tom žijeme a byli jsme do toho narozeni, takže jsme produktem téhle společnosti. Někdy člověk nemá odstup a tak si to vlastně ani neuvědomí. Ale třeba já třeba díky té cestě jsem ten odstup najednou měl. I když to bylo krátké, jen čtrnáct dní. Na druhou stranu to bylo velice intenzivní a zasáhlo mě to.

V jakém ohledu jste, když to vezmeme obráceně, ochoten podlehnout světu marketing? Co si rád koupíte?.
Co si rád koupím? Nejsem náročný typ. Rád si koupím něco dobrého k jídlu, rád si koupím nějakou cestu někam. Nemám potřebu obklopovat se materiálními věcmi. Rád cestuji. Nepodléhám marketingu, svým způsobem mě televizní reklamy velice nudí a opravdu mě mrzí, že jich je tolik. Když se dívám někde na televizi, vyhledávám kanály, kde reklamy nejsou. Je toho zkrátka moc.

Měl jste to štěstí, shledat se díky filmu Dvě slova jako klíč s hercem Pierrem Richardem?
Bohužel ne. Hledal jsem sice lokace ve Francii, které by ve filmu mohly být, ale s Pierrem osobně jsem netočil. On natáčel ve Francii a já v té době točil něco v Itálii. Ale měl jsem na druhou stranu štěstí setkat se s Danielem Olbrychskim, který mi v tom filmu hraje tátu. A to je jednak ikona polského, ale vlastně i evropského a světového filmu. Natočil spoustu filmů s Gerardem Depardiem i s Pierrem Richardem, jsou to kamarádi. A my jsme na natáčení s Danielem mluvili francouzsky, což bylo krásné. Pierra jsem nepoznal, ale doufám, že dříve, či později ještě poznám.

Ivan Franěk

V hereckém rejstříku máte i zahraniční zkušenosti, třeba v Itálii. Jaké to tam je oproti české tvorbě?
Jak kdysi napsal český novinář Radovan Holub, to, co se točí jako filmová a televizní produkce, je vlastně odrazem společnosti, ze které to pochází. To je pravda. Mně třeba v Itálii chybí žánrové věci, jako je takový klasický francouzský Noir a policejní filmy. Ve Francii se točí více žánrových věcí, v České republice je to takový mix. Těch produkcí není ročně tolik, jako v těchto zemích, že ano. Samozřejmě všechno je to ekvivalentní k tomu, kolik nás je a kolik diváků může přijít do kin. Co se týká pracovních podmínek, rozdíly nejsou až tak velké. Záleží na tom, kdo vede produkci, jak moc je ta produkce zkušená a podobně. Ať je to Francie, Itálie nebo Česká republika, buď je to fajn, nebo je to problematické, ale to už nezáleží na tom, jakým jazykem se mluví. Já říkám furt, že největší rozdíly jsou asi v cateringu. V Čechách jsou to párečky, v Itálii pizza, ve Francii sendviče.

Na Češkách se mi líbí jejich přirozenost, říká Franěk. Hvězdou se stal až v cizině

Filmové role vám určitě přináší i váš, dá se říci, exotický typ. Máte krásné bohaté vlasy. Staráte se nějak extra o svůj vzhled?
To ne! Ale myslím, že bych tady měl poděkovat mamince za geny, které mi dala. Protože jí je osmdesát čtyři let a pořád má černé vlasy. Teď už tedy lehce prošedivělé, protože jí zemřel před dvěma lety manžel, který byl mým otčímem.

Formuje podle vás osobnost v dětství právě maminka? Napumpovala do vás tu lásku a vášeň pro herectví právě ona?
To nevím. Myslím, že člověk se formuje celý život, nejen v dětství. Já jsem prožil asi šťastné dětství, jsem spokojený. Ale myslím, že člověk se formuje neustále během života. Můžete mít štěstí a potkat někoho, kdo vás posune dál, nebo se naopak ztrácet ve vztazích, které jsou zbytečné a dlouhé. A někdy si člověk nevybere tu cestu, kterou by chtěl, někdy se neposlouchá. Já jsem vlastně až po letech došel k tomu, že říkat si pravdu je důležité. A akceptovat sebe samotné takové, jací jsme ve chvíli, kdy akceptujeme i negativní věci, které máme. V té chvíli už totiž nejsou negativní. Protože ve chvíli, kdy to akceptujeme, měníme je už tím, že si to uvědomíme. Je velký rozdíl v tom, když o něčem jen mluvíme, nebo to přímo prožíváme. Prožít to, je úplně něco jiného, než o tom vědět a mluvit a přitom s tím nic nedělat.

VIDEO: Trailer k filmu Dvě slova jako klíč (2023):

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

24. dubna 2024  11:01

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19....

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

21. dubna 2024

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

23. dubna 2024  8:30

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta...

David Beckham žaluje Marka Wahlberga, žádá přes 8 milionů dolarů

20. dubna 2024  15:11

Bývalý fotbalista David Beckham (48) se s hercem Markem Wahlbergem (52) spřátelil, když se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kourtney Kardashianová oslavila 45 let. Kvůli fotce v bikinách se fanoušci bouří

22. dubna 2024  9:30

Kim Kardashianová (43) přidala příspěvek na Instagram, kde popřála své sestře Kourtney k 45....

UFO, klony, nevěry. Shirley Maclainová proslula jako herečka, ale i podivínka

27. dubna 2024

Premium Klučičím sestřihem to jen začínalo. „Je velmi těžké k ní mít vřelé city.“ „Působí jako pravý opak...

Eminem oslavil šestnáct let abstinence. Drogy ho dříve málem zabily

27. dubna 2024  14:48

Americký rapper Eminem (51) se rozhodl v roce 2008 abstinovat poté, co se téměř předávkoval. Už...

Nejsem svatý, říká Jon Bon Jovi. S manželkou jsme zažili vzestupy i pády

27. dubna 2024  10:50

Zpěvák Jon Bon Jovi (62) přiznal v rozhovoru pro deník Independent, že není žádný svatoušek. Jeho...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

27. dubna 2024

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...