Herci za katedrou: Profesor Hrbolek, fyzikářka a nechybí ani Igor Hnízdo

  • 4
Některé jsme milovali, další nám lezli na nervy. Každý z nás měl oblíbené i neoblíbené filmové a seriálové učitele, a když je měli zahrát naši populární herci, každý na to šel úplně jinak. Zavzpomínejte s měsíčníkem Nostalgie na některé z nich.

František Kovářík v Marečku, podejte mi pero! (1976)

František Kovářík a Ladislav Smoljak ve filmu Marečku, podejte mi pero! (1976)

„Až na Marečka a Hustolesa!“ Takhle tvrdošíjně přezdívá žákům Tučkovi a Šlajsovi sklerotický profesor Hrbolek, který vyučuje dospělé ve večerní škole. Jako by přišel z jiného světa. V černém obleku s termoskou a prstem, který neomylně ukáže směrem k lavici, ze které chce slyšet odpověď. Třeba o tom, jak pokračuje slavná báseň Jana Nerudy, která se Kroupovi, tedy Jiřímu Sovákovi (†79) ne a ne u tabule vybavit.

František Kovářík (†98) si postavu učitele užil, i když mu v době natáčení bylo už bezmála devadesát let. Role ale pro něj nebyla nic nového, protože bystré i popletené stařečky hrál prakticky od mládí.

V Marečkovi ho doplňovali třídní Čeněk Janda v podání Josefa Abrháma (†82) a půvabná fyzikářka alias Jaroslava Obermaierová (77). Nejvíce profesor Hrbolek trápil poctivce Plhu, který se k němu nechtěně přihlásil na soukromé hodiny latiny, protože přeci „i skladník ve šroubárně si může přečísti Vergilia v originále.“

Alena Karešová v Botě jménem Melichar (1983)

Alena Karešová ve filmu Bota jménem Melichar (1983)

„Já počkám! Já mám času dost!“ Právě takhle si Alenu Karešovou (†92) pamatujeme všichni v roli nekompromisní fyzikářky s brýlemi, která si umí zjednat pořádek a není radno ji pokoušet. A zatímco její mladá kolegyně je s žáky tak trochu kamarádka, o ní se to rozhodně říct nedá.

Zdeněk Troška (70) si vybral Karešovou pro její přísný výraz nejen do svého prvního filmu o trablech a prvních láskách na základní škole, ale obsadil ji vzápětí i do slavné komedie Slunce, seno, jahody, kde ztvárnila matku Šimona Pláničky.

Stejně tak jí režiséři rádi přidělovali role pedantických zdravotních sester, v seriálu o majoru Zemanovi se dokonce proměnila ve vražedkyni s puškou.

Alena Karešová se přitom spíše než herectví věnovala výuce na FAMU. Všichni ji ale přeci jen známe jako milou, i když si to neuvědomujeme. Její hluboký podmanivý hlas nás totiž provází v úvodu každého dílu pohádkové Arabely.

Jan Tříska v Obecné škole (1991)

Obecná škola - po

Po rázném bouchnutí do tabule se ozve neméně rázně pronesené jméno nového učitele – Igor Hnízdo. Nový kantor nahradil svou předchůdkyni, protože ji nezvladatelní žáci přivedli do blázince. To ale on rozhodně nehodlá připustit. A tak do jeho základní výbavy patří rákoska, vojenský krok a revolver za pasem, ale i smysl pro spravedlnost a čest. Je ostatně jen pár měsíců po válce.

Takhle výrazně se po emigraci vrátil do našich kin Jan Tříska (†80) a hned si vysloužil v rámci filmu nesmrtelné hlášky. Zdeněk Svěrák (87) do scénáře vtělil svoje zážitky ze školy na Bohdalci a sám si zahrál roli tatínka malého Edy, který sice není takový pábitel jako učitel Hnízdo, ale v rozhodující chvíli neřeční a dokáže odpálit nalezenou pancéřovou pěst.

Gabriela Vránová v My všichni školou povinní (1984)

Gabriela Vránová a Milan Šimáček v seriálu My všichni školou povinní (1984)

Labilní až hysterickou učitelku Hajskou ztvárnila v seriálu My všichni školou povinní Gabriela Vránová (†78) velmi přesvědčivě. Dokonce ji oslovila jedna z divaček, aby na malého Jirku Olivu alias Milana Šimáčka (50) byla hodnější, i když ji zlobí.

Labilní Hajská i prvňáček Oliva. Seriálu My všichni školou povinní je 40 let

Sama Vránová přitom původně váhala, jestli roli přijmout, protože byla z učitelské rodiny a brala práci lidí za katedrou jako poslání. Nakonec byla ráda. Psaly jí jak začínající učitelky, tak ženy, které pro poničené nervy ve školství nevydržely.

Jiřina Bohdalová v Létajícím Čestmírovi (1983)

Lukáš Bech, Antonín Kala a Jiřina Bohdalová v seriálu Létající Čestmír (1983)

K jedné stačí přičichnout a člověk zestárne, druhá udělá z každého dobráka a třetí i z hloupého kluka génia. V seriálu Létající Čestmír zkrátka hlavní roli hrají kouzelné květiny. Městečko je kvůli tomu vzhůru naruby.

A protože o květiny se přetahuje malý Čestmír alias Lukáš Bech (50) a Oskar, tedy Antonín Kala (51), oba dva školáci, do děje zasáhne i jejich učitelka Klepáčová v podání Jiřiny Bohdalové (92).

Režisér si nemohl vybrat lépe, Bohdalová totiž nebyla za katedrou žádným nováčkem, sama po maturitě učila tři roky na základní škole v Ostravě. Pak ji na třetí pokus přijali na hereckou.

Jejího mladého kolegu v seriálu Létající Čestmír ztvárnil Ivan Vyskočil (77) a v ředitelku školy se proměnila Stella Zázvorková (†83).

Ta nejzvláštnější květina v seriálu způsobovala, že lidé létali. To znamenalo spoustu práce pro trikové kameramany, kteří herce museli upevňovat na tenká lanka v ateliéru, aby se mohli vznášet.

Jana Drbohlavová v Dívce na koštěti (1971)

Jana Drbohlavová ve filmu Dívka na koštěti (1971)

Kdo by neznal scénu z komedie Václava Vorlíčka Dívka na koštěti? „Škoda, v kabinetě mám všechno, jenom hlodavý chrup mi chybí. Chtěla jsem vám ho ukázat. To mě mrzí,“ posteskne si učitelka Pešková při opakování učiva o hlodavcích.

„Rebeke pex,“ zašeptá Saxana a učitelce přičaruje králičí zuby, které si pak pedagožka musí skrývat za kapesníček.

Učitelku, která se později snaží zachránit i kolegy pedagogy proměněné v králíky a pomůže hlavní hrdince zůstat ve světě lidí, hrála Jana Drbohlavová (†78).

Herečka byla známá i z dabingu. Jejím hlasem mluvila například Nšo-Či ve filmu Vinnetou nebo profesorka Minerva McGonnagallová ve snímcích o Harrym Potterovi.

Herci vystudovaní kantoři

Někteří se pedagogické činnosti po skončení školy věnovali, jiní hned po maturitě začali studovat herectví. Věděli jste, že učitelkou mohla být i Iva Janžurová nebo Tereza Kostková?

Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak

Zdeněk Svěrák (88)

Vysokou školu pedagogickou, konkrétně jazyk český a literaturu, vystudoval herec, scenárista, spisovatel a dramatik Zdeněk Svěrák. Na škole se seznámil s pozdějšími kolegy Miloněm Čepelkou a Ladislavem Smoljakem. Učil čtyři roky a pak začal pracovat pro Československý rozhlas.

Ladislav Smoljak (†78)

Když Ladislava Smoljaka nevzali na DAMU na obor divadelní režie, vystudoval matematiku a fyziku na Vysoké škole pedagogické. Jistý čas byl asistentem na Fakultě technické a jaderné fyziky Univerzity Karlovy a učil na gymnáziu v Brandýse nad Labem.

Jaroslav Weigel (†88)

I další člen Divadla Járy Cimrmana má za sebou studium na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. Jaroslav Weigel vystudoval výtvarnou výchovu a historii. Jistý čas pak pracoval jako výtvarný redaktor.

Libuše Geprtová (†63)

Představitelka Viktorky z filmu Babička Libuše Geprtová vystudovala učitelský ústav. Učila několik let na základních školách ve Zlonicích u Slaného a Hořicích.

Iva Janžurová (Karlovy Vary, 5. července 2022)

Iva Janžurová (82)

Iva Janžurová se narodila do učitelské rodiny a vystudovala Pedagogické gymnázium v Českých Budějovicích. Po maturitě ale šla na DAMU a stala se herečkou.

Miroslav Táborský (64)

Na DAMU se hlásil několikrát a až napočtvrté se mu to povedlo. Miroslav Táborský mezitím stihl vystudovat na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy obor fyzika a základy techniky.

Martina Preissová (48)

Tatínek učil hru na housle, maminka byla učitelka ve školce. Zřejmě i proto Martina Preissová vystudovala střední pedagogickou školu. I když školu dokončila, učitelství se nevěnovala a po studiu na JAMU je z ní herečka.

Tereza Kostková (47)

Také Tereza Kostková vystudovala střední pedagogickou školu. V jenom z rozhovorů prozradila, že rodiče, herci Carmen Mayerová a Petr Kostka, ji od konzervatoře zrazovali. Po střední škole ještě vystudovala Vyšší odbornou školu hereckou.

,