Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Guvernér versus Terminátor

  14:51
Můžete tomu uvěřit? To se může stát jen v Americe! opakoval s nehraným údivem Arnold Schwarzenegger, zářící úsměvy a obsypaný konfetami. Právě se během dlouhé úterní volební noci poprvé dozvěděl, že ho kalifornští voliči usadili do guvernérského křesla. Bylo to ve stejném losangeleském hotelu Century Plaza a ve stejném plesovém sále, kde se jiný hollywoodský herec a také kalifornský guvernér Ronald Reagan v roce 1980 dověděl, že se stal prezidentem Spojených států.

Jen pamětníci tvrdí, že tehdy, téměř před čtvrtstoletím, tam bylo podstatně méně novinářů a televizních kamer.

Náhoda, či pečlivě vybraný bod scénáře, který si pro tentokrát napsal sám herec, zdánlivě narychlo přeměněný na politika, na své vypracované, kulturistické tělo?

Vše svědčí o tom druhém - že náhoda to nebyla. Vždy chtěl být jedničkou a většinu svého šestapadesátiletého života jí také byl.

"Věděl jsem, že jsem vítěz, věděl jsem, že jsem předurčen k velkým věcem. Lidi si asi řeknou, že není příliš skromné si to myslet. Souhlasím s tím. Skromnost není v žádném případě slovo, které by se mě mohlo týkat," vyznal se ze svých pocitů Arnold Schwarzenegger ve své autobiografii už v roce 1977. Je to klíčový citát, který obnažuje Arnoldovo myšlení i jeho vůli vyhrát.

V jásavé, hlučné atmosféře hotelu Century Plaza takřka úplně zanikla krátká poznámka Barbary Bakerové, Arnoldovy přítelkyně ze šedesátých a sedmdesátých let. "Je to k neuvěření, je to jako sen. Arnold mi to říkal už v roce 1979: Počkej, do deseti let budu guvernérem Kalifornie..." Stalo se to nyní, o pár let později, než si Arnie představoval. "Přišel jsem sem s ničím a Kalifornie mi dala všechno.

A dnes mi Kalifornie dala největší dar ze všeho - vaši důvěru," řekl Schwarzenegger v hotelu Century Plaza. Bylo to přesně dva měsíce poté, co v srpnu překvapil dokonce i své nejbližší, když prohlásil: "Přece jen do boje o guvernéra jdu a ten svinčík v Sacramentu vyčistím."

Když zvedal první činky

Teď se asi stane nevelký domek ve vesnici Thal u Štýrského Hradce, kde se Schwarzenegger 30. července 1947 narodil a později vyrůstal, poutním místem jeho obdivovatelů. Tehdy, v poválečném Rakousku, to jistě nebyla ta dnešní nablýskaná a barvitá štýrská vesnice. Oslavující Rakušané raději nevzpomínají na někdejší, pro ně nepříliš lichotivý výrok jejich dnešního národního hrdiny: "Raději budu guvernérem Kalifornie než kancléřem v Rakousku."

Arnoldovo rané dětství bylo zřejmě značně šedivé a neutěšené. Matka v domácnosti a otec Gustav, těžký piják, zavedl vůči svým dvěma synům (Arnoldův starší bratr později zahynul při autonehodě) tvrdou disciplínu. Byl ostatně místním policejním inspektorem a před syny se o své válečné anabázi ve wehrmachtu ani o svém členství v NSDAP příliš nešířil. To vše bylo tehdy v Rakousku víceméně tabu a o éře Adolfa Hitlera se raději mlčelo.

Arnolda si místní pamatují jako rezervovaného hubeného chlapce, který byl od mládí posedlý svými svaly, že taky hrával fotbal a že se vyučil tesařem. Svou první činku zvedl doma ve sklepě ve třinácti, o rok později už začal s intenzivním tréninkem. V sedmnácti byl na první soutěži kulturistů.

Jeden takový kulturistický závod mu dokonce vynesl pár dní "ostrých", když kvůli soutěži "svévolně opustil svou vojenskou jednotku". Kromě krátké armádní epizody u tankistů si Arnold dál pěstoval své tělo a svaly (hodně také sbíral tituly. V roce 1966 - to mu bylo právě devatenáct - získal poprvé titul Mr. Europe. O rok později mu už patřila ještě vyšší pocta, Mr. Universe, první z dalších třinácti včetně Mr. Olympia a Mr. World.

Americký magnet

Už tehdy se pozvolna učil, jak překvapit a převézt rivaly. Měl na to celkem jednoduchý recept, musí v soupeřích vzbudit pocit, že na něj mají, a tudíž jej podceňují. "Je to v mnoha směrech velká výhoda, když od vás lidi čekají málo," prozradil v jednom interview o mnoho let později. "Pak je můžete jen zaskočit." Svou vůli vítězit - a překvapit - si přenesl i do Spojených států, kam se vydal v roce 1968, jak sám říká, takřka bez dolaru v kapse. Lákala jej síla a moc Ameriky.

"Vždycky jsem mířil co nejvýš, a stát se Američanem je jako být členem vítězného týmu," řekl pro list Los Angeles Times. A občanem USA se stal v roce 1983. Stejně jako vršil hromadu svých titulů profesionálního mistra světa v kulturistice, "mladý chlapec ze štýrské vesnice" začal v Americe sbírat filmové role. Přesto jeho americké začátky byly zřejmě hodně divoké. Jak sám přiznal, zúčastnil se řady skupinových sexuálních orgií i užíval drogy.

Jak se rodí mýtus

Nejprve se v roce 1969 objevil jako naivní hromotluk v plytkém dobrodružném filmu Herkules v New Yorku, pak přišly role další. Jen producenti měli problém s jeho "rakousky" dlouhým jménem a zkrátili ho na Arnold Strong (Silný), ostatně svalnaté hrdiny Arnie také povětšinou ztělesňoval. A další Arnoldův problém těžký přízvuk - řešili nejprve tak, že jej ve filmech nechali dabovat jinými herci, pak však tuto praxi opustili a nechali Arnieho hlas znít z filmového plátna. A s filmy rostlo i jeho konto a již i tak velká sebedůvěra.

"Schwarzenegger hrál ve spoustě filmů, ale odmluvil méně dialogů než kterýkoli jiný herec, snad s výjimkou Lassie," poznamenal k Arnieho jazykovým problémům jízlivě jeden z jeho kolegů, herec Robin Williams. Přízvuk Američanům však nevadil a Schwarzenegger se postupem doby vypracoval na jednu z nejlépe placených hvězd Hollywoodu. Změnil se v Terminátora, tuhletu přezdívku získal po robotickém zabijákovi ze stejnojmenného filmu. Arnold se stal mýtem.

Princ do královské rodiny

To už měl Arnold za sebou kurz angličtiny i akademický titul z University of Wisconsin - vystudoval hospodářské a společenské vědy. Manažerské vědomosti (a vlohy) hned uplatnil jako úspěšný obchodník, investoval do nemovitostí, řady společností i do filmu coby producent. Teď je z něho mnohonásobný milionář, který si mohl dovolit financovat volební kampaň ze své kapsy. "Jsem dobrý v prodávání, dělal jsem to celý život a budu to dělat ve volební kampani i jako guvernér," řekl nedávno.

Především umí dobře prodávat sám sebe. Před řadou let, a to ještě nebyl ani občanem USA, se zmínil, že vlastně už vše v dosahu získal. Měl peníze, slávu, byl jeden z nejlepších herců. "Co ještě může být zajímavější," ptal se sám sebe. "Snad moc. Proto se lidé hrnou do politiky a stávají se guvernéry či prezidenty."

Řekl to v roce 1977. A tentýž rok vlastně udělal jeden velký politický krok. Jako nepříliš oslnivý, ale nadšený tenista získal pozvání na tenisový turnaj Roberta Kennedyho. Tam učaroval rodině Shriverových (i budoucí tchyni Eunice Shriverové, sestře zavražděného prezidenta J. F. Kennedyho), která je součástí dynastického klanu Kennedyů. A ti jsou symbolem nejznámějších a nejvlivnějších demokratů Ameriky.

V roce 1986 se do "královské" rodiny přiženil. Se svou ženou Marií Shriverovou, televizní novinářkou, má teď čtyři děti: Katherine (13 let), Christinu (12), Patricka (10) a nejmladšího šestiletého - Christophera.

Schwarzenegger však zaujal i opačný pól politické scény, republikány. Měl k nim blízko, sám sebe vždy označoval za republikána, přestože v liberálním Hollywoodu se republikánská nálepka příliš nenosí. Prezident George Bush senior si jej dokonce povolal do funkce zvláštního poradce pro tělovýchovu. Od té doby je rodinným přítelem Bushů. Mezi jeho přáteli figurují i další zvučná jména - rodina Reaganů, ekonom Milton Friedman i nejbohatší podnikatelé Ameriky.

A teď je najednou Schwarzenegger za republikány guvernérem Kalifornie. To je role, kterou ještě nehrál, i když o ní dlouho snil. Zda za ni dostane "politického Oscara", se teprve ukáže. Výhodou Terminátora však je, že se své role dokáže silou vůle dobře naučit.

Z hlediska amerického spotřebitele je Schwarzenegger čistě evropské zboží. Narodil se v Rakousku nedaleko Štýrského Hradce v rodině vrchního četnického inspektora a začínal jako trenér v mnichovském fitnesscentru. Má akademický titul v oboru hospodářských a společenských věd, velmi úspěšně podniká, oženil se s neteří prezidenta Johna Kennedyho a zná se s většinou amerických prominentů. Zvlášť blízké přátelství s bývalým prezidentem Bushem opět získává na ceně.

Arnold Schwarzenegger přijel do Cannes s manželkou Mariou Shriverovou. 56. mezinárodní filmový festival v Cannes. (16. května 2003)

MILÁČKEM DAVU. Představitel Terminátorů řečený božský Arnie se zdraví s fanoušky.

KOMIK DIVÁKEM. Danny DeVito, Schwarzeneggerův přítel a herecký partner z komedie Dvojčata, patřil k premiérovým divákům Terminátora 3.

Po pondělní slavnostní premiéře vtrhl včera Terminátor 3 do tisíců kin ve Spojených státech a v Kanadě, aby zkusil naplnit předpověď největšího hitu letní sezony - a také vrátil výrobní náklady ve výši 170 milionů dolarů.

Arnold Schwarzenegger s manželkou Marii Shriverovou na slavnostní premiéře snímku Terminátor 3.

Pod efekty Terminátora je opět podepsán Stan Winston, který přivedl na svět už první podobu tohoto hrdiny a za druhé pokračování získal dva Oscary. Úkol vytvořit pro "trojku" dva nové typy robotů označil Winston za velkou výzvu.

Herec Arnold Schwarzenegger pomáhá do žlutého trikotu nejlepšímu jezdci Tour de France Lanci Armstrongovi z týmu US Postal.

Fotografie z filmu Terminátor 3: Vzpoura strojů

Fotografie z filmu Terminátor 3: Vzpoura strojů

Kristanna Lokenová a Arnold Schwarzenneger ve filmu Terminátor 3: Vzpoura strojů.

Jeden z nejznámějších hollywoodských herců Aronold Schwarzenegger čelil u soudu žalobě za obtěžování. Vyhrál.

Arnold Schwarzenegger a Maria Shriverová

Arnold Schwarzenegger a Maria Shriverová

Arnold Schwarzenegger a jeho žena Maria Shriverová

Nově zvolený guvernér státu Kalifornie a jeho manželka Maria Shriverová mávají svým příznivcům po projevu v Los Angeles. (8. října 2003)

Arnold Schwarzenegger mluví ke svým příznivcům po zvolení guvernérem státu Kalifornie na projevu v Los Angeles. (8. října 2003)

Autoři:
  • Nejčtenější

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

14. května 2024  12:16

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

17. května 2024

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z líbání s některými hereckými kolegy se mi chtělo zvracet, přiznává Bluntová

14. května 2024  16:07

Britská herečka Emily Bluntová (41) prozradila, že z líbání s některými hollywoodskými hvězdami jí...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Radcliffe pokračuje v kritice Rowlingové. Svůj názor jí nedlužím, říká

16. května 2024  9:30

Nedávno se na sociálních sítích znovu odehrála názorová přestřelka mezi Danielem Radcliffem (34),...

Hrát divadlo je pro mě pořád i po těch letech docela nervák, říká Jiří Dvořák

21. května 2024

Premium Po osmi letech nazkoušel v divadle novou hru. „Musel jsem zase nastartovat dlouhodobou paměť, což...

Svou ambici musíte upozadit. Kodetová o manželství se Šporclem i keto dietě

21. května 2024

Premium Maminka tří dětí Bára Kodetová si po padesátce začala plnit sen a zpívá. Její manžel, houslista...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

21. května 2024  14:12

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal...

Kašlal jsem na sebe, kalil. Pád na dno je zkušenost, říká muzikálová hvězda

21. května 2024  13:20

Premium První kapelu založil Vojta Drahokoupil, když mu bylo dvanáct let. Ačkoli hrál a stále hraje v řadě...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....