Diskuze

Poslední jízda královny. Princ Frederik bude králem i bez korunovace

Dánská královna Margrethe II. (83) ve čtvrtek naposledy jako panovnice země projela Kodaní v pozlaceném kočáře taženém šesti bílými koňmi. Příští týden předá trůn svému nejstaršímu synovi Frederikovi (55). Korunní princ by měl být prohlášen králem Frederikem X.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DT

Zajímavé. Ona smí být Margarethe II. a její syn se snachou Frederik a Mary... a chudáka Charlese novinář v Česku zpotvořil na Karla...

1 1
možnosti
TT

Mám takový dojem, že používání jmen ve tvaru daného jazyka je u panovníků běžné, a to nejen v češtině. Však Karlova matka byla taky nazývána Alžběta. Takže spíš je zvláštní ta Margarethe.

2 0
možnosti
MM

da se take pocitat s tim, ze mnozi obcane UK budou pozorne sledovat znacne snizene danske statni naklady spojene se vstupem noveho monarchy na trun a budou se ptat, jestli vsechny ty (sice uz nedavnou korunovaci Charlese III. zjednodusene) stredoveke tradice stoji za to opakovat, az prijde rada na Williama.

Dovolil bych se vsadit, ze pokud se William stane kralem, korunovace bude dost odlisna od Charlesovy. Vsak take by mela! Pocitam, ze Britove i pres svou nesmirnou posedlost tradicemi, se o to budou hlasite zasazovat.

Na obranu Charlese bych ale chtel poukazat, ze se nachazel v situaci anglickeho uslovi "betwixt the devil and the deep blue sea", neboli mezi certem a dablem.

Pri svych 75letech veku a po 70 letech matciny vlady si proste nemohl dovolit zrusit vsechny tradice stare temer 1000let a jednoduse si nasadit si korunu na hlavu na balkone Buckinghamskeho palace za jasani davu pred palacem a zvuku God Save the King.

1 0
možnosti
DT

Proč by měli rušit tradice, které je jediné dělají výjimečnými? To už to můžou zrušit celé.

0 0
možnosti
AP

Poslední evropská královna, pak už zde všude budou jen králové. Ale další generace budou zase královny.

1 0
možnosti
MM

da se predpokladat, z pristi svedska kralovna, soucasna korunni princezna Victoria se docka behem par let.

Media totiz naznacuji, ze Carl XVI Gustav velmi pozorne pokukuje po jinych kralovstvich (Nizozemi, Belgie, Spanelsko, Japonsko a ted i Dansko), kde zmenili monarchu abdikaci v poslednich 10letech.

0 0
možnosti
RD

“V historii dánské monarchie abdikace není úplně běžná. Naposledy k ní došlo v roce 1146”

V kontexu toho, ze se to stane podruhe za tisic let bych spis nez “neni uplne bezna” napsal “je abdikace naprosto vyjimecnaˇ

6 0
možnosti