Jussie Smollett (Chicago, 26. března 2019)

Jussie Smollett (Chicago, 26. března 2019) | foto: AP

Zinscenoval rasistický útok na sebe, nyní herce Smolletta odsoudili

  • 103
Americký herec Jussie Smollett, obviněný z křivé výpovědi kvůli zinscenování rasistického útoku na svou osobu, je podle soudu vinen v pěti ze šesti bodů obžaloby. Porotci v chicagském procesu dospěli k verdiktu po dvou dnech jednání. O výši trestu rozhodne porota později, herci hrozí vězení a pokuta.

Podle prokuratury existují zdrcující důkazy, že Smollett lhal chicagské policii. Za každý z bodů obžaloby mu hrozí až tři roky vězení.

Smollett u soudu obvinění popřel. Během soudního procesu uvedl, že nepodváděl ani nepředstíral útok. Dva muži naopak vypověděli, že jim herec zaplatil, aby incident předstírali.

Herec, který se otevřeně hlásí k homosexualitě, podle obžaloby zaplatil dvěma bratrům za fingování rasistického a homofobního napadení z ledna 2019. Bratrům, se kterými se seznámil během natáčení, údajně zaplatil v přepočtu 79 tisíc korun. 

Bratři u soudu vypověděli, že Smollett vše zinscenoval kvůli získání pozornosti médií. Smollett tvrdí, že bratrům zaplatil za kondiční a nutriční poradenství, píše americká televizní stanice CNN.

Hercův obhájce po vynesení verdiktu uvedl, že je Smollett na sto procent  nevinný a hodlá se odvolat.

,