Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozhlas a Prima se před volbami rozjedou do obcí, Nova chystá čtyři debaty

  12:00aktualizováno  2. září 13:32
Volby do zastupitelstev obcí a třetiny Senátu se blíží a chystají na ně i média. Zpravodajství Novy přešlo do volebního režimu v pondělí 22. srpna. Český rozhlas nabídne speciální projekt předvolebního vysílání na regionálních i celoplošných stanicích. Na to, jak se žije v obcích v Česku se zaměří i moderátoři a reportéři CNN Prima NEWS.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto:  Viktor Chlad, MAFRA

„Žijeme v období, které je pro mnohé obyvatele nejtěžší v porevoluční historii Česka. Lidem se snižuje životní úroveň a mají strach z budoucnosti. I proto jsme se v našem předvolebním vysílání rozhodli zaměřit na konkrétní příběhy lidí z různých obcí,“ popsal šéfredaktor zpravodajství a publicistiky CNN Prima NEWS Pavel Štrunc.

„Umožnil nám to unikátní průzkum od STEM, díky kterému jsme mohli rozlišit tisíce obcí v Česku na šest základních typů podle kvality života,“ doplnil šéfredaktor.

Regionální reportéři v čele s Markétou Fialovu se také rozjedou do řady obcí různých typů, aby ukázali problémy, které tamní obyvatele nejvíc trápí. Právě speciální rozšířená vydání ZPRÁV Z REGIONŮ se stanou jedním z pravidelných pořadů, ve kterých diváci unikátní data uvidí.

CNN Prima NEWS chystá i sérii superdebat zástupců největších stran a hnutí kandidujících v komunálních volbách. Jednotlivé strany do debat redakce vybere na základě preferencí po zprůměrování relevantních předvolebních průzkumů.

Kandidáti do Senátu budou každý pátek večer diskutovat v pořadu Divoká karta. Zároveň se uchazečům o senátorská křesla budou věnovat moderátoři Pavlína Wolfová a Michal Půr v publicistickém pořadu 360°.

Na oba volební dny bude nachystaný speciální NOVÝ DEN se souhrnem všech důležitých informací týkajících se hlasování a v sobotu dopoledne se otevře živé volební studio.

Nova nabídne z velkých měst

Přechod zpravodajství Novy do volebního režimu znamená například, že všichni reportéři, editoři, producenti a vedení redakce musí mít podepsaný volební kodex zpravodajství TV Nova či se musí zdržet jakékoliv propagace konkrétní politické strany, hnutí či koalice.

„Do zpravodajských relací budeme od tohoto data zvát ty politické strany, hnutí a koalice, které budou v průběžných volebních odhadech dosahovat alespoň tři procenta hlasů. Je jedno, v jakém výzkumu se strana objeví, stačí, aby to bylo v jednom z nich, a to od 1. 8. 2022. Strany nemají garantovanou pozici v jakémkoliv příspěvku. Redakce sama rozhoduje, zda je strana do příspěvku relevantní, nebo nikoliv,“ upřesnil ředitel zpravodajství Novy Kamil Houska výběr respondentů do standardních reportáží v předvolebním období.

Před komunálními volbami TV Nova chystá čtyři debaty, a to z Plzně, Ostravy, Brna a Prahy. Každá debata bude trvat hodinu a půl a bude živě vysílána na TN Live se začátkem po Odpoledních Televizních novinách, tedy po 17:30, a koncem před Televizními novinami, v nichž najdou diváci desetiminutový souhrn. Moderování debat si mezi sebou rozdělí Rey Koranteng a Bára Divišová.

Předvolební debaty Nova chystá i v rámci obměny senátu. Ty se budou týkat jen několika vybraných obvodů, a to opět Plzně, Ostravy, Brna, Prahy a Jihlavy. Ostatním obvodům se bude v písemné anketě s kandidáty věnovat server TN.cz. Debaty se zúčastní všichni platní kandidáti z vybraného volebního obvodu dle seznamu Českého statistického úřadu.

Ve dnech voleb pak pokryje Nova své volební vysílání ve standardních zpravodajských relacích. Živě bude volby sledovat primárně zpravodajský stream TN Live na webu TN.cz, kde bude i sčítání výsledků voleb. Součástí vysílání bude také řada hostů, kteří nabídnout vhled do výsledků z politického, ekonomického i sociologického hlediska.

„Už loňské volby ukázaly, že naše zpravodajství umí připravit předvolební a volební vysílání ve vysoké kvalitě, které chceme dostát i nyní. A věřím, že naše heslo Volby jsou na Nově, to jasně dokazuje,“ uzavírá Houska.

Rozhlas zavítá i do menších měst a obcí

„Předvolební vysílání Českého rozhlasu poskytuje veřejnosti vždy objektivní a transparentní informace o jednotlivých kandidujících subjektech. Jejich zástupci se letos opět představí ve vysílání celoplošných a regionálních stanic na základě veřejného losování se záznamem na našich webových stránkách,“ uvedl generální ředitel rozhlasu René Zavoral.

„Stejně jako v minulých letech Český rozhlas nabídne před volbami posluchačům kvalitní obsah důležitý pro jejich všestrannou orientaci a svobodné utváření názorů,“ dodal šéf rozhlasu.

Základem volebního vysílání, které nabídnou regionální stanice ke komunálním volbám, bude speciální vysílání z každého okresního města. V krajských městech pak vše doplní i debaty lídrů všech kandidujících subjektů.

PŘEHLEDNĚ: Volby se blíží, vyberte si svého kandidáta do zastupitelstva či Senátu

Regionální stanice ve vysílání také představí kandidáty do Senátu prostřednictvím takzvaných „volebních vizitek“, které vzniknou na základě jednotného dotazníku.

Společný projekt stanic Radiožurnál a Plus a regionálních stanic Českého rozhlasu představí i rozhovorové duely kandidátů postupujících do druhého kola senátních voleb, které budou moderovat Karolína Koubová, Jan Pokorný, Tomáš Pancíř a Jan Bumba. Senátní duely odvysílají stanice v rámci pořadů Dvacet minut Radiožurnálu a Pro a proti.

Český rozhlas Radiožurnál a Český rozhlas Plus připraví tři předvolební speciály s moderátorem Tomášem Pancířem, který bude probírat s renomovanými komentátory, politology a sociology postupně senátní volby, volby v Brně a Ostravě. Volby v Praze pak postaví na debatách lídrů všech stran a hnutí kandidujících v metropoli.

Už tradičně hlavní zpravodajské stanice zavítají před komunálními volbami i do menších měst a obcí. Stanice Radiožurnál a Plus připraví celkem tři debaty, které bude moderovat Jan Pokorný.

Ve dnech voleb nabídnou stanice Radiožurnál a Plus speciální bloky vysílání s živými vstupy z volebních štábů o průběžných výsledcích, reakce politiků z okresních i statutárních měst a hodnocení politologů. Po uzavření volebních místností začne na všech regionálních stanicích speciální povolební vysílání. Zpravodajský server iROZHLAS.cz připravuje vlastní sčítací aplikaci.

Stejně jako v minulých předvolebních obdobích se zaměstnanci a spolupracovníci Českého rozhlasu řídí pravidly předvolebního vysílání, která slouží k udržení nestrannosti a objektivity.

Autor:

Okamura se zacyklil, proto neuspěl. Teď jsou tu „noví sekáči“, říká politolog

  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

KOMENTÁŘ: Kokainová kauza, řidiči autobusu a řiditelé státu

14. června 2024

Premium Kokainovou aféru v Poslanecké sněmovně překryly evropské volby, ale neměla by úplně zapadnout. Kdo...

Korespondenční volba dělí občany na dvě kategorie, hrozí manipulace, říká opozice

14. června 2024  8:42,  aktualizováno  13:45

Přímý přenos V Poslanecké sněmovně pokračuje jednání o korespondenční volbě. Tu opozice dlouhodobě odmítá. Podle...

Jednat s Kyjevem budeme, pokud stáhne vojáky z východu Ukrajiny, podmínil Putin

14. června 2024  12:52,  aktualizováno  13:29

Ruský prezident Vladimir Putin podle agentury TASS označil stažení ukrajinských vojáků z východu...

Muž uhořel v bytě, manželku našli mrtvou. Policie ji podezírá z vraždy

14. června 2024  8:03,  aktualizováno  13:23

V Klatovech dnes časně ráno hořel byt ve výškové budově, hasiči v něm našli mrtvého muže, další dva...

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...