Jan Hamáček, Andrej Babiš a Alena Schillerová na pražském letišti, kde přistál...

Jan Hamáček, Andrej Babiš a Alena Schillerová na pražském letišti, kde přistál speciál se zásilkou zdravotnického materiálu z Číny. (20. března 2020) | foto: Dan Materna, MAFRA

Rouškovné pro důchodce nemá být podle Schillerové vyšší než 4 tisíce

  • 779
Výše mimořádného příspěvku pro důchodce by mohla být jen 4 tisíce korun, míní ministryně financí Alena Schillerová. Stálo by to celkem 12 miliard korun, zatímco příspěvek 6 tisíc korun pro každého důchodce by vyšel celkově na 18 miliard korun.

O výši příspěvku v pondělí jednali premiér a šéf ANO Andrej Babiš s lídrem ČSSD Janem Hamáčkem a zatím se neshodli. Podle Hamáčka bude jasno do týdne.

Mimořádný příspěvek důchodcům ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová označuje jako „rouškovné“ a navrhuje, aby bylo 6 tisíc korun, které by důchodci měli dostat buď jednorázově nebo rozdělených po pětistovce na dvanáct měsíců.

O možnosti, že by důchodci mohli dostat mimořádný příspěvek 5 až 6 tisíc korun, hovoří také premiér Andrej Babiš. Jednorázový příspěvek 4 tisíce korun, preferuje Schillerová. 

„Já se jako ministryně financí především musím chovat rozpočtově odpovědně. Podpořím nějaké navýšení v letošním roce, protože jsme si tam určitý fiskální prostor vytvořili,“ řekla v pondělí Schillerová.

„Chceme splnit slib, že průměrný důchod bude vyšší než 15 tisíc korun. Příští rok bychom se měli dostat na 15 351 korun. A k zákonné valorizaci, která bude 855 korun, uvažujeme o jednorázovém příspěvku ve výši pět nebo šest tisíc korun. Ten dáme buď příští, nebo možná ještě letošní rok,“ řekl Babiš v rozhovoru pro sobotní Právo.

„Já v pondělí předložím návrh na jednorázový mimořádný důchodový bonus ve výši 6 000 korun. My tomu říkáme rouškovné a pevně doufám, že se nám to podaří schválit,“ řekla Maláčová v Otázkách Václava Moravce v České televizi. Rouškovné by se podle ní mělo vyplácet ještě letos před Vánoci. Pokud projde šestitisícové rouškovné, nebude podle ní vláda navyšovat řádnou penzi výše než nad rámec toho, co vyplývá ze zákona, tedy o 840 korun.

Opoziční strany plán vlády s „rouškovným“ kritizují. Považují ho za pokus o uplácení voličů kvůli tomu, že začátkem října budou krajské a senátní volby.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video